Στην Αλεξανδρουπολη οι “Νεφελες” του Αριστοφανη

Τη θεατρική παράσταση “Νεφέλες” του Αριστοφάνη, με πρωταγωνιστή το Θύμιο Καρακατσάνη και πλήθος άλλων επωνύμων καλλιτεχνών, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της αριστοφανικής κωμωδίας την Πέμπτη, 12 Ιουλίου, στις 9.00 μ.μ., στο κηποθέατρο του πάρκου Εγνατία, στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για μία συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου “Αρισταφάνης”, στο πλαίσιο των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Οι “Νεφέλες” είναι ένα από τα πιο ξακουστά έργα του Αριστοφάνη και σίγουρα εκείνο που απασχόλησε τους Ελληνιστές περισσότερο από όλα τα άλλα. Είναι ο πιο άλυτος γρίφος μέσα σε ολόκληρη την αριστοφανική παραγωγή, και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης, Θύμιος Καρακατσάνης, υποστήριξε ότι “η επιλογή των Νεφελών δεν είναι τυχαία. Ο Αριστοφάνης βίωσε με βαθιά οδύνη την παρακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον πόλεμο, τη φτώχια και την αθλιότητα. Και αυτά αποτυπώνονται σε όλο το σωζόμενο έργο του. Στις «Νεφέλες» ενοχοποιεί την πνευματική ηγεσία του καιρού του ως συνεργό για την ηθική και πνευματική έκπτωση και σατιρίζει αμείλικτα τις νέες ιδέες και τα νέα εκαπιδευτικά συστήματα που έχουν εισάγει ο Σωκράτης και οι σοφιστές. Οι «Νεφέλες» είναι γεννήματα του εγκεφάλου της μοντέρνας διανόησης, που ευαγγελίζεται μία νέα τάξη πραγμάτων. Η παράσταση αυτή προσφέρει άφθονο γέλιο και ψυχική ευφορία. Όμως ο ποιητής, στο τέλος της παράστασης, μάς κλείνει πονηρά το μάτι. Μας έκανε να γελάσουμε, αλλά μας ξεγέλασε. Γιατί αυτό που μένει από την απόσταξη του γέλιου είναι ένας κόμπος δάκρυ. Κι’ αυτό το δάκρυ γεννά τη σκέψη, τον προβληματισμό, την αγρυπνία της ψυχής και την αντίσταση”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.