«Στην αγκαλια της Μαυρης Θαλασσας»

Εκδήλωση-οδοιπορικό στις εστίες του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας από τον «Εύξεινο Πόντο»

Μια εκδήλωση-οδοιπορικό στις εστίες του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, μέσα από τον χορό, το δρώμενο-θέατρο και το τραγούδι θα είναι η ετήσια εκδήλωση με τίτλο «Στην αγκαλιά της μαύρης θάλασσας» που θα πραγματοποιήσει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», σε συνδιοργάνωση με την ΔΚΕΠΠΑΚ και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 και ώρα 20:30, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής.
 
Στην εκδήλωση, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, συμμετέχουν ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής και η χορωδία του Συλλόγου Πατεράδων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και χοροδιδάσκαλος κ. Στέλιος Νικολάου, θα είναι ότι δεν θα είναι μια στενή χορευτική εκδήλωση, αλλά θα συνδέεται τόσο με ιστορικά στοιχεία τα οποία θα προβάλλονται μέσα από οπτικοακουστικά μέσα, αλλά και η μαγεία της κάθε περιοχής θα μεταφέρεται μέσα από μονόπρακτα θεατρικά που θα στήνουν τη σκηνή για τον χορό και το τραγούδι.
 
Ο σύλλογος «Εύξεινος Πόντος» θα συμμετάσχει με περίπου 150 χορευτές, ενώ θα βοηθήσει για τις μη ποντιακές περιοχές ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής ενώ η χορωδία του Συλλόγου Πατεράδων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών θα απαγγείλει τραγούδια που θα αναφέρονται στην Ανατολική Ρωμυλία και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη εκδήλωση, με περίπου 15 μουσικούς να συμμετέχουν σε αυτή, που θα έχει θέατρο, θα έχει μονόπρακτα και πολλούς ανθρώπους να έρχονται και να καταθέτουν το χρόνο τους προκειμένου να συμμετέχουν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό» σημείωσε ο κ. Νικολάου, τονίζοντας πως δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις συχνά. 

Οι θεματικές της εκδήλωσης

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε πως έχουν επιλεγεί κάποιες συγκεκριμένες θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τη Μαύρη Θάλασσα, όπως η περιοχή του Καρς που θα αποδοθεί με κλαρίνο που είναι το βασικό μουσικό όργανο, με τον Θόδωρο Κεσίδη, την περιοχή της Τραπεζούντας όπου θα υπάρχει λύρα με τον Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος θα τραγουδήσει κιόλας, καθώς και με τουλούμ και γαβάλ από το Γιώργο Μοσκοφίδη.
 
Στην θεματική ενότητα που αφορά τον δυτικό Πόντο θα υπάρχουν τα ανάλογα μουσικά όργανα όπως η κεμανέ, το βιολί και η ζουρνά, που θα τα αποδώσει ο Νικηφόρος Φουλιράς. Μια άλλη θεματική ενότητα επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της Προποντίδας, της θάλασσας του Μαρμαρά της Ανατολικής Θράκης και της Πόλης, όπου συμμετέχει ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής και η χορωδία του Συλλόγου Πατεράδων, και οι μουσικοί που θα διανθίσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι ο Κυριάκος Πετράς στο βιολί, και ο Νίκος Βερβερίδης στο λαούτο και το τραγούδι.
 
Η εκδήλωση θα καταλήξει στο κράτος της Ανατολικής Ρωμυλίας που βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο, όπου θα παιχτούν τραγούδια της περιοχής αλλά θα παιχτεί και ένα μονόπρακτο από τους Ξυλαγανιώτες στην ιδιαίτερη διάλεκτο της ευρύτερης περιοχής, με το πρόγραμμα να διανθίζουν ο Γιάννης Κουμής στην γκάιντα, ο Θάνος Καρακατσιάνης στο ακορντεόν και ο Ζήσης Βαλάντης στο νταούλι.
 
Αξίζει να τονιστεί πως σε όλες τις θεματικές που αφορούν ποντιακές περιοχές θα συμμετέχουν ο γνωστός τραγουδιστής Αλέξης Παρχαρίδης, καθώς και μέλη του συλλόγου, ο Γιώργος Κελεσίδης στη λύρα και ο Βασίλης Καραγιάννης στο νταούλι.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.