Στην 4η θεση βρισκεται η Ελλαδα στα τροχαια ατυχηματα

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο τα εγκαίνια της έκθεσης τροχαίας Κομοτηνής στην αίθουσα του μουσικού γυμνασίου και γενικού λυκείου Κομοτηνής στην αίθουσα «Θεμιστοκλής Κοκοβίνος».

Την έκθεση χαιρέτησαν ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο Γιώργος Μανανάς ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κομοτηναίων, ο Τάσος Παράσχου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η βουλευτής Ροδόπης Χρύσα Μανωλιά. Την έναρξη της έκθεσης έκανε με χαιρετισμό του ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Χρύσανθος Τσαντρίζος. Όλοι στους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στη σημαντική πρωτοβουλία της Αστυνομικής διεύθυνσης Ροδόπης και του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, για τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών τον λόγο έλαβε ο Μαργαρίτης Ντομάζης, αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης που εστίασε την ομιλία του στα υψηλά ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή μας δείχνοντας ταυτόχρονα στο video wall περιοχές και σημεία της Ροδόπης που σημειώνονται τροχαία ατυχήματα με μεγαλύτερο βαθμό συχνότητας.

Ο κ. Ντομάζης αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία υπογράμμισε τη σοβαρότητα του προβλήματος λέγοντας ότι «είμαστε στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, αν και στην ουσία στην πρώτη, εφόσον τις πρώτες θέσεις τις έχουν καταλάβει οι νεοεισαχθείσες χώρες στην κοινότητα της Ε.Ε.». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «1 στους 80 σκοτώνεται πριν καν συμπληρώσει τα 35 χρόνια της ζωής του, 1 στους 5 νοσηλεύεται από τροχαίο ατύχημα, κάθε μέρα 6 άτομα σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται και μένουν ανάπηροι εφ όρου ζωής. Αν φορούσαν ζώνη θα είχαν σωθεί οι 22 στους 100 και αν χρησιμοποιούσαν κράνος οι οδηγοί μοτοσικλέτας θα είχαν σωθεί οι 84 από τους 100».

Αναφερόμενος στις επαρχιακές πόλεις τόνισε το πρόβλημα της έλλειψης διπλώματος οδήγησης, όπου από πολύ νωρίς παιδιά κάτω των 18 οδηγούν δίκυκλες μηχανές αλλά ακόμα και αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα και γι’ αυτό τον λόγο στο τέλος της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση σε μαθητές λυκείου σχετικά με την οδική ασφάλεια και την κατοχή διπλώματος μοτοσικλέτας.

Στα διαδιδόμενα ότι η Τροχαία κατηγορείται από τους οδηγούς για ελέγχους που σαν σκοπό έχουν τη συγκέντρωση χρημάτων ο κ. Ντομάζης ανέφερε ότι «μας κατηγορούν οι οδηγοί ότι οι έλεγχοι της τροχαίας γίνονται για να μαζευτούν χρήματα και θεωρούν τα πρόστιμα χαράτσια. Αυτά, όταν είσαι παραβάτης, δεν μπορείς να τα αποφύγεις, είσαι υποχρεωμένος να τα καταβάλεις. Ρωτώ λοιπόν εγώ τους οδηγούς, αν κάποιος παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη πώς θα πρέπει να του συμπεριφερθούμε; Μπορεί κάποια από τα πρόστιμα να είναι υψηλά, αλλά νομίζω ότι η ζωή του καθενός μας είναι σημαντικότερη και πολυτιμότερη».

Σημαντικό κομμάτι στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί και η καλή κατάσταση των οδικών δικτύων γι’ αυτό το λόγο στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Μπάρμπας, πολιτικός μηχανικός – τομεάρχης λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας Οδού, που ανέπτυξε το θέμα «η οδική ασφάλεια στην Εγνατία οδό». Ο κ. Μπάρμπας τόνισε μεταξύ άλλων ότι απ’ την στιγμή που δόθηκαν τμήματα της Εγνατίας Οδού στην κυκλοφορία μειώθηκαν αισθητά τα τροχαία ατυχήματα μια που οι προληπτικοί όροι που τηρεί ο αυτοκινητόδρομος προστατεύει τους οδηγούς από θανατηφόρα ατυχήματα.

Ο κ. Μπάρμπας ανέφερε επίσης ότι «το τμήμα της Εγνατίας οδού που διασχίζει την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκτείνεται από τον Στρυμόνα μέχρι την γέφυρα Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και έχει μήκος 256 χιλιόμετρα. Επίσης την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διασχίζει και ο κάθετος οδικός άξονας Αρδάνιο – Ορμένιο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα συνολικού μήκους 124 χιλιόμετρα που ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Τα τελευταία δύο χρόνια υπογράφτηκαν συμβάσεις και ξεκίνησαν νέα έργα 72 χιλιομέτρων συνολικού προϋπολογισμού 403 εκατομμυρίων ευρώ για να ολοκληρωθούν τα αναγκαία τμήματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ο κύριο άξονας της Εγνατίας καθώς και ο κάθετος οδικός άξονας».

Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, που αναμένεται να γίνει έως το 2008, θα μπορεί να φτάσει κάποιος στις πρωτεύουσες των γειτονικών κρατών μόνο σε τρεις ώρες, καθώς επίσης με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου αναμένεται να υπάρχει τουριστική και οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές εφόσον θα μειωθεί ο χρόνος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών και των πόλεων.

Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής ο πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Αθανασιάδης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Αχμέτ Χατζηοσμάν, εκπρόσωποι από τον Στρατό και τις γειτονικές αστυνομικές διευθύνσεις καθώς και από την αεροπορία.

Η έκθεση της Τροχαίας Κομοτηνής θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2006 με ώρες λειτουργίας από τις 09.00 το πρωί έως τις 02.00 το μεσημέρι και από τις 05.00 το απόγευμα έως τις 09.00 το βράδυ και απευθύνεται σ’ όλους τους πολίτες της Ροδόπης κάθε ηλικίας. Την έκθεση θα επισκεφτούν και όλα τα σχολεία του νομού Ροδόπης με σκοπό να ενημερωθούν γύρω από τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή αλλά και να δουν από κοντά τα τελευταία μηχανήματα ελέγχου που χρησιμοποιεί η Τροχαία Κομοτηνής.

Η τροχαία Κομοτηνής υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τις ενημερωτικές της δραστηριότητες με τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων, διανομή εντύπων σε οδηγούς και πεζούς καθώς και με επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.