Στην 2η Διεθνη Διασκεψη «Θρησκευτικος και Πολιτιστικος Πλουραλισμος και Ειρηνικη Συνυπαρξη στη Μεση Ανατολη» οι Μουφτηδες Κομοτηνης και Ξανθης

Επαφές με θρησκευτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους

Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο και ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, συμμετείχαν στις 30 και 31 Οκτωβρίου, στην 2η Διεθνή Διάσκεψη «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργανώθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι εργασίες της  Διάσκεψης άρχισαν με ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.
 
Οι Σοφολογιώτατοι Μουφτήδες, στα πλαίσια της Διεθνούς Διάσκεψης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις με διακεκριμένους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ, του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού, ενώ πραγματοποίησαν σειρά επαφών και συναντήσεων εξαιρετικού ενδιαφέροντος.
 

Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο και ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, στα πλαίσια της Διάσκεψης έλαβαν μέρος στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, ενώ την ίδια μέρα αργότερα συμμετείχαν στο δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο  Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά το δείπνο απεύθυνε  χαιρετισμό και επισήμανε την μεγάλη αξία της διατήρησης του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στην Μέση Ανατολή για το μέλλον της Ευρώπης. Διαβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, αλλά και στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.
 

Οι Σοφολογιώτατοι Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης συνομίλησαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Σάμεχ Σούκρι, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης κ. Ριάντ Μαλκί, με τον Υπουργό Ανεκτικότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Σεϊχ Ναχαγιάν Μουμπάρακ Αλ Ναχαγιάν, με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Ισλαμικής Συνδιάσκεψης καθώς και με αρκετούς πρεσβευτές των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών που υπηρετούν στην Αθήνα.
 
Οι Σοφολογιώτατοι Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης στα πλαίσια της Διάσκεψης  είχαν τη ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, για τα θέματα του θρησκευτικού διαλόγου και της θρησκευτικής συνύπαρξης στην Μέση Ανατολή.
 

Οι Σοφολογιώτατοι Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε από τους  Μουφτήδες για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας.    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.