Στιγμες συναισθηματικης φορτισης κατα την επισκεψη στην Ρουμανια της Ε.Τ.Δ.Δ.Θ.

Η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δ. Θράκης (Ε.Τ.Δ.Δ.Θ.) μεταξύ 4-7 Οκτωβρίου διοργάνωσε ένα ταξίδι στην Κοστάντζα Ρουμανίας. Η αποτελούμενη από 60 περίπου άτομα αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από την Δημοκρατική Ένωση Μουσουλμάνων Τατάρων Τούρκων.

Στο ταξίδι για την Κοστάντζα εκτός των μελών της Ε.Τ.Δ.Δ.Θ. από Κομοτηνή και Ξάνθη, συμμετείχαν ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, κ. Γκαλήπ Γκαλήπ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Δ. Θράκης κ. Μεχμέτ Μπαγδατλή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων Δασκάλων Αποφοίτων Ιεροσπουδαστηρίου Δ. Θράκης, κ. Ασίμ Τσαβούσογλου.

Η αποστολή αναχώρησε την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου από την Δυτική Θράκη και έφτασε το πρωί της Παρασκευής, 5 Οκτωβρίου στην Κοστάντζα. Την αποστολή που επισκέφτηκε το Ρουμανικό Δημοτικό Μπ.Π. Χασντέου που έχει τάξεις, στις οποίες διδάσκονται τα μαθήματα αποκλειστικά στην τουρκική, την υποδέχτηκαν Ρουμάνοι και Τούρκοι συνάδελφοί τους. Για τους Τούρκους Δ. Θράκης που επισκέφτηκαν και τις τάξεις στις οποίες τα μαθήματα γίνονται στην τουρκική, οι μαθητές ετοίμασαν μια υποδοχή με τραγούδια και μικρά θεατρικά σκετς. Οι αρμόδιοι της Ε.Τ.Δ.Δ.Θ. μοίρασαν κάποια δώρα στους μαθητές. Εν τω μεταξύ δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα στους αρμόδιους του σχολείου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Τζαχήτι Αλή Οσμάν και ο Βουλευτής Γκαλήπ Γκαλήπ συμμετείχαν επίσης, εκπροσωπώντας την αποστολή Τούρκων Δ. Θράκης, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Δημοκρατικής Ένωσης Μουσουλμάνων Τατάρων Τούρκων Ρουμανίας και στο μετέπειτα Μεβλίτ. Ακολούθησε μια ημερίδα με θέμα «ανεκτικότητα μεταξύ των θρησκειών και η τρομοκρατία», η οποία διοργανώθηκε από την Δημοκρατική Τουρκική Ένωση Ρουμανίας.

Η αποστολή της Δ. Θράκης στη συνέχεια συμμετείχε στην βραδιά, η οποία διοργανώθηκε από την Δημοκρατική Ένωση Μουσουλμάνων Τατάρων Τούρκων Ρουμανίας. Στην βραδιά παραβρέθηκαν ο Τάταρος Τούρκος Βουλευτής Νετζάτ Σαλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Μουσουλμάνων Τατάρων Τούρκων Ρουμανίας Φαρούκ Μεχμέτ, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός Τατάρων Τούρκων.

Κατά την βραδιά κυριάρχησαν τα τραγούδια της Ρούμελης και των Τατάρων μαζί με τους παραδοσιακούς χορούς των Τατάρων Τούρκων.

Η αποστολή από την Δυτική Θράκη το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου επισκέφτηκε την κωμόπολη Μπαμπαντάγ, όπου ζούνε επί των πλείστον Τούρκοι μαζί με την πόλη Τούλτσα, την οποία διασχίζει και ο Δούναβης. Κατά την επίσκεψη στην κωμόπολη Μπαμπαντάγ, η αποστολή περιηγήθηκε το Τζαμί Γκαζή Αλή Πασά και το μαυσωλείο του Σαρή Σαλτούκ. Την ίδια βραδιά η αποστολή παραβρέθηκε στην εορταστική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους Τατάρους Τούρκους.

Η αποστολή, η οποία επέστρεψε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στην Ελλάδα διαμέσου Βουλγαρίας έκανε και μία μικρή στάση στην πόλη Μπουργκάς.

(από την Εφημερίδα «Gundem» στις 9 Οκτωβρίου 2001 της Χούλια Εμιν)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.