Στη Θασο ξενοδοχειακες μοναδες πεντε αστερων

Με το δήμαρχο Θάσου Λευτέρη Μερέση μιλήσαμε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής για την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας με αφορμή τη δημιουργία παραρτήματος του Επιμελητηρίου το τελευταίο τρίμηνο στο νησί, αλλά και την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού που δείχνει να είναι ανεβασμένη συγκεντρώνοντας τουρίστες από κάθε σημείο της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Παράρτημα του Επιμελητηρίου Καβάλας στη Θάσο

Παρουσία αρκετών τοπικών φορέων του νησιού πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας στο νέο παράρτημα που δημιούργησε στη Θάσο. Τέθηκαν στο τραπέζι πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση ήταν ο δήμαρχος Θάσου, κ. Μερέσης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θάσου, Δημήτρης Πιπίνης, ο οποίος είναι και αριστίδην μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου. Ο κ. Πιπίνης μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ενώ υπέβαλε και κάποιες προτάσεις για την ανάπτυξή του, παράλληλα με την κατάθεση των προβλημάτων. Το παράρτημα του Επιμελητηρίου λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες και θα φέρει πιο κοντά τους επαγγελματίες του νησιού με τη διοίκηση. «Η Θάσος έχει έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών οι οποίοι ασχολούνται είτε με τον τουρισμό είτε με τα λατομεία είτε με άλλους κλάδους και αποτελούν την οικονομική ραχοκοκαλιά της Θάσου, αλλά και της Καβάλας. Αν και είμαστε ένα νησί με ιδιαιτερότητες και μας χωρίζουν αποστάσεις από την πληροφόρηση, εκτιμώ ότι τώρα θα έχουμε μια άμεση επαφή με τα προβλήματα των επαγγελματιών» είπε ο δήμαρχος.

Η πρώτη συνεδρίαση είχε αντικείμενο τις προοπτικές ανάπτυξης στη Θάσο, με έμφαση στο τουριστικό προϊόν. «Η Θάσος είναι η μεγαλύτερη τουριστική δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Χαλκιδική και συνεχώς ανεγείρονται ξενοδοχειακές μονάδες. Συζητήσαμε το θέμα των δρομολογίων, αλλά και της νυχτερινής ζωής» είπε ο κ. Μερέσης, εξηγώντας ότι η Θάσος, αν και φιλοξενεί πολλούς έλληνες τουρίστες, αλλά και τουρίστες από ανατολικά κράτη και από τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, θα πρέπει ν’ αποκτήσει πιο έντονη νυχτερινή ζωή, μια και δεν απευθύνεται μόνο σε οικογένειες, αλλά σε τουρίστες κάθε ηλικίας. «Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της μαρίνας, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες που έρχονται με γιοτ στο νησί της Θάσου» πρόσθεσε ο κ. Μερέσης.

Το αεροδρόμιο να λειτουργεί μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα

Σε σχέση με τις συγκοινωνίες, τους αφορά περισσότερο η καλή εξυπηρέτηση από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης με σκοπό να μπορεί να λειτουργεί ως τις 12 τα μεσάνυχτα κι όχι να κλείνει στις 10.00 το βράδυ. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Άγγελος Τσατσούλης, θύμισε ότι πάγιο αίτημα του ΕΒΕ είναι η 24ωρη λειτουργία του αεροδρομίου ώστε να έρθει η ουσιαστική αναβάθμισή του. Ο κ. Μερέσης σημείωσε ότι από τους 500.000 που επισκέπτονται το νησί οι 100.000 κινήθηκαν από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, άρα θα πρέπει να δοθεί παράταση λειτουργίας. Το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο αρμόδιου υπουργείου.

Ο δήμαρχος Θάσου εξήγησε ότι η πορθμειακή σύνδεση Λιμένα – Κεραμωτής είναι πολύ καλή με δρομολόγια ανά μισή ώρα, ενώ χρειάζεται αύξηση των δρομολογίων Πρίνου – Καβάλας.

Η Θάσος προβάλλεται κάθε χρόνο τουριστικά μέσα από τη συμμετοχή της σε τουριστικές εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και την παρουσία της σε ειδικά τουριστικά φυλλάδια. Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου πήρε την απόφαση για επιχορήγηση του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Θάσου, με 3.500 ευρώ αρχικά για να εκδοθεί ένα ενημερωτικό έντυπο, με πληροφορίες σε 5 γλώσσες. Σημειώθηκε ότι ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων έχει εξαιρεθεί στο παρελθόν, αρκετές φορές, από τα τουριστικά έντυπα που εκδίδει η περιφέρεια, η νομαρχία κι άλλοι φορείς, στα οποία περιλαμβάνονται ως συνήθως μόνο τα ξενοδοχεία.

Πληρότητα στα καταλύματα

Η τουριστική κίνηση στη Θάσο, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, δείχνει φέτος να είναι αυξημένη, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος εξηγεί ότι είναι από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς. Είπε ότι υπάρχει πληρότητα στα καταλύματα και συμπλήρωσε ότι πλεονέκτημα για την άφιξη τουριστών αποτελεί η Εγνατία Οδός. «Η Θάσος είναι το μοναδικό τόσο εύκολα προσβάσιμο νησί της Βόρειας Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να πάει κάποιος από τη Βουλγαρία στη Βάρνα χρειάζεται 8 ώρες, ενώ για να πάει στη Θάσο χρειάζονται 4».

Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και την εξυπηρέτηση του όγκου και της ποιότητας των τουριστών που φτάνουν κάθε χρόνο στο νησί, δημιουργούνται νέες ξενοδοχειακές μονάδες και μάλιστα πολυτελείας, των πέντε αστέρων. «Ο τουρίστας ποιότητας χρειάζεται το ανάλογο σέρβις, αλλά και τη σωστή υποδομή για να τον προσεγγίσουμε» μετέφερε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι οι υποδομές δημιουργούνται από έλληνες και ξένους και παρουσιάζουν πληρότητα.

Παρατήρησε, βέβαια, ότι υπάρχουν προβλήματα, χρειάζονται πόρους για υποδομές με δεδομένο ότι από τους 20.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού φτάνουν το καλοκαίρι τους 500.000.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.