Στη συμβολαιακη καλλιεργεια βρισκεται το μελλον του βαμβακιου στη Ροδοπη

Τα ευέλικτα συμβολαιακά προγράμματα της Alpha Bank θα μπορούν να εκμεταλλεύονται οι αγρότες της Ροδόπης μέσω της «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.»

Τις νέες δυνατότητες που δίνει στους παραγωγούς η συμβολαιακή καλλιέργεια βάμβακος μέσα από ευέλικτα συμβολαιακά προγράμματα της Alpha Bank γνώρισαν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου οι παραγωγοί της Ροδόπης που γέμισαν την αίθουσα του ξενοδοχείου «Chris & Eve».
 
Ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος της «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.» και στελέχη της Alpha Bank πραγματοποίησαν αυτή την εκδήλωση, με τίτλο «Δυνατότητες Χρηματοδοτήσεως Βαμβακοπαραγωγών για την κάλυψη του κόστους παραγωγής τους» με αφορμή τη συνεργασία τους στο πλαίσιο των «Ευέλικτων Προγραμμάτων Συμβολαιακής Επιχειρηματικότητας», που ανοίγουν καινούριους δρόμους τόσο για τη «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.», όσο και τους παραγωγούς που θα χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό χρηματοδοτήσεως του κόστους παραγωγής τους από την Alpha Bank. 

Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος της «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.» «Έχουμε αποφασίσει να παρέμβουμε στην καλλιέργεια του βαμβακιού σε τρεις τομείς»

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρούδης, φέτος οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τη δεύτερη συνεχόμενη κακή χρονιά για το βαμβάκι, με όλους τους κλάδους που ασχολούνται με το βαμβάκι να πλήττονται και να αντιμετωπίζουν προβλήματα, πόσω μάλλον στη Θράκη όπου ο γεωργικός τομέας και ιδιαίτερα το βαμβάκι αποτελούν τη βασική πηγή των εισοδημάτων και τη βάση της οικονομίας της περιοχής. Μέσα σε αυτή την κατάσταση η «Θρακικά Εκκοκιστήρια Α.Ε.» κατάφερε να κρατηθεί, εκκοκκίζοντας πάνω από το 50% του βαμβακιού της Θράκης καταβάλλοντας όποιες υποχρεώσεις έναντι τρίτων ενώ πλήρωνε για ακόμα μια χρονιά τους αγρότες με επιταγές ημέρας, ώστε να μπορούν αυτοί να έχουν άμεσα χρήματα στα χέρια τους.
 
«Εμείς λέμε δόξα τω Θεώ για τη φετινή χρονιά, κάτι που θέλω να πιστεύω πως αποτελεί λύση για τους παραγωγούς και για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας».
 
Όμως οι δύο κακές χρονιές έχουν κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται πώς θα χρηματοδοτήσει τη συνέχεια της καλλιέργειας, για αυτό και η επιχείρηση έχει αποφασίσει να παρέμβει σε τρείς τομείς.
 
Ο πρώτος είναι η χρηματοδότηση της καλλιέργειας των αγροτών, όπου υπεισέρχεται η Alpha Bank, με την αποπληρωμή κατά την παράδοση του προϊόντος στο εκκοκκιστήριο, κάτι που θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν και στα άλλα προϊόντα τους. Το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός προϊόντος με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξία, όπως με το πρόγραμμα Fibermax που εφαρμόστηκε πιλοτικά πέρυσι και θα επεκταθεί φέτος, ενώ το τρίτο είναι η δυνατότητα ο αγρότης να πουλάει το προϊόν του όλη τη χρονιά και όχι όταν το παραδίδει, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές για αυτό, μια διαδικασία που θα γίνει σε συνεργασία με την εταιρεία. 

Δημήτριος Χαριζάνης, διευθυντής Διευθύνσεως των καταστημάτων της Alpha Bank Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος «Ελπίζω αυτή η συνάντηση να αποτελέσει μια αρχή για μια πολύ καλύτερη συνεργασία με την τράπεζα η οποία θα επεκταθεί σε όλη τη Θράκη»

Εντυπωσιασμένος από την προσέλευση του κοινού ήταν ο κ. Δημήτριος Χαριζάνης, διευθυντής Διευθύνσεως των καταστημάτων της Alpha Bank Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ξεκινούν την παρουσίαση του συγκεκριμένου συμβολαιακού προγράμματος στην Κομοτηνή.
 
«Είναι ιδιαίτερη η σημασία του ότι ξεκινάμε από εδώ, αλλά είναι και επιλογή μας» τόνισε, ευχαριστώντας τον κ. Κουρούδη που τους δίνει αυτή την ευκαιρία εκφράζοντας την ελπίδα πως θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια τόσο της εταιρείας όσο και των παραγωγών ώστε να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητά τους.

Θεωρεί δε εντυπωσιακό πως σε μια τέτοια καλλιέργεια γίνεται προσπάθεια για καινοτομία, αλλά και την παροχή πληροφόρησης στους παραγωγούς για τη γενικότερη κατάσταση. «Ελπίζω αυτή η συνάντηση να αποτελέσει μια αρχή για μια πολύ καλύτερη συνεργασία με την τράπεζα η οποία θα επεκταθεί σε όλη τη Θράκη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Συμβολαιακή γεωργία για το μέλλον

Τα ευέλικτα συμβολαιακά προγράμματα που παρουσιάστηκαν από τα στελέχη της τράπεζας έχουν σαν στόχο να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια, εργατικό κόστος, εργαλεία) κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, βοηθώντας τους να πετύχουν καλύτερες τιμές για το προϊόν τους μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, ενώ η τράπεζα θα αποπληρώνεται από τη «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.» με την παράδοση του προϊόντος σε αυτή, μιας και τα προγράμματα προϋποθέτουν συμφωνητικό με την εταιρία για την παράδοση της παραγωγής των αγροτών στα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.». Η ελπίδα είναι ότι οι αγρότες θα μπορέσουν να επωφεληθούν οικονομικά, αλλά και θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.