Στη Ροδοπη σημερα η Αλεκα Παπαρηγα

Συνέπειες και στη Θράκη εκτιμά η Αλέκα Παπαρήγα ότι θα έχει η πολιτική εκβιασμού που ασκεί η Τουρκία. Το πρόβλημα, όπως υποστήριξε από την Ξάνθη, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θράκη, η Γ.Γ. του ΚΚΕ , εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή: Τουρκίας – ΙΡΑΚ – ΙΡΑΝ και στις περιοχές από όπου διέρχονται οι διάφοροι ενεργειακοί αγωγοί, είναι ότι Τουρκία εκβιάζει γιατί φοβάται την δημιουργία ενός ανεξάρτητου, αυτόνομου κουρδικού Κράτους. «Εκβιάζει ανοιχτά και εκβιάζει έχοντας πλάτες» τόνισε η κ. Παπαρήγα και εξήγησε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο άμεσο ενδεχόμενο: «Τα ανταλλάγματα που θα δοθούν στην ηγεσία της Τουρκίας να είναι το Αιγαίο, η Κύπρος και να υπάρχουν και κάποιες συνέπειες στη Θράκη» Ένα ζήτημα είναι «τα ανταλλάγματα προς την ηγεσία της Τουρκίας» τα οποία, όπως διευκρίνισε, θα της δώσουν οι Εταίροι στην Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Και ένα ενδεχόμενο είναι να προκύψει, « ακόμη και από σπόντα», όξυνση των υπαρχόντων προβλημάτων.

«Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η Μειονότητα από κανέναν»

Όπως τόνισε η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε δεν μπορεί κανείς να παίζει ούτε με την Θράκη, ούτε με τα θέματα της Μειονότητας. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η Μειονότητα από κανέναν. Θεωρούμε ότι εκεί που υπάρχουν ιδιαιτερότητες θρησκευτικές κ.α., εκεί χρειάζεται και μια πιο ενεργή πολιτική και πιο ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων». Έκανε λόγο παράλληλα για ταξικά προβλήματα στους κόλπους της μειονότητας και για έλλειψη πολιτικής που να τα αντιμετωπίζει έτσι. «Στην Ξάνθη ζουν Έλληνες πολίτες που είναι Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Τα προβλήματα της μειονότητας είναι οξυμένα» τόνισε η κ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και έσπευσε να επισημάνει ότι δε θα μπορέσει η μειονότητα να βρει απάντηση στο ερώτημα: γιατί έχει οξυμένα προβλήματα, αν τα δει τα ζητήματα μόνο από την σκοπιά της ιδιαιτερότητας που έχει, είτε αυτή την αποδίδει σε θέματα καταγωγής, είτε θρησκείας, είτε γλώσσας κ.α. “Πριν από όλα υποφέρει η μειονότητα που ανήκει στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Υποφέρει κυρίως η μειονότητα που ανήκει στην φτωχή αγροτιά» δήλωσε η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. επισημαίνοντας, όμως, ότι έχει πιο οξυμένα προβλήματα σαν αποτέλεσμα των επίσημων – πέρα των ταξικών – διακρίσεων που υπήρχαν μέχρι 1991 και οι οποίες, όπως ανέφερε, σήμερα δεν υπάρχουν. Αλλά και σαν αποτέλεσμα προβλημάτων που δεν έχουν λυθεί, όπως το ζήτημα της Παιδείας και άλλων ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν μέσα στα πλαίσια των ελληνικών νόμων”, όπως δήλωσε. Επίσης: «Και σαν αποτέλεσμα της όξυνσης της κατάστασης στα Βαλκάνια γενικότερα με το διαίρει και βασίλευε των ιμπεριαλιστών». Η κ. Παπαρήγα, αφού διευκρίνισε ότι το Κ.Κ.Ε δεν θα σταθεί σ΄ αυτό που λένε τα άλλα κόμματα, ότι δηλαδή οι μειονότητες όπου κι αν βρίσκονται είναι γέφυρες φιλίας, διότι, όπως τόνισε, πολλές φορές αυτοί που τα λένε επεμβαίνουν μέσα στις μειονότητες και τις χρησιμοποιούν για τους ανταγωνισμούς στο πεδίο των αγορών, ακόμη και της αμφισβήτησης των συνόρων. Αλλά, όπως εξήγησε, για το Κ.Κ.Ε. κάθε μειονότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικό-ταξικής διάρθρωσης της κοινωνίας. «Για μας είναι εργάτες, μικρομεσαίοι, υπάλληλοι , γενικά φτωχά, λαϊκά στρώματα διότι βεβαίως υπάρχει και ένα τμήμα της Μειονότητας σ’ όλο τον κόσμο όπου αυγατίζει τις τσέπες του, ζει καλά και εκμεταλλεύεται – μαζί βεβαίως με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες – και σημαντικά τμήματα της Μειονότητας». Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα η πάλη για την βελτίωση της θέσης της Μειονότητας είναι αναπόσπαστα δεμένη με το αγροτικό πρόβλημα, με το εργατικό πρόβλημα και με την πάλη κατά του Ιμπεριαλισμού, κάθε μορφής ταξικής ή άλλης διάκρισης.

«Διανύουμε εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο»

Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε, «περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για την περιοχή», καθώς, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει το πρόβλημα μόνο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της προκλητικής στάσης της ηγεσίας της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, αλλά: «Πάνω από όλα υπάρχει το ΝΑΤΟ το οποίο έχει καλύψει όλες τις μη δίκαιες διεκδικήσεις της ηγεσίας της Τουρκίας. Πάνω από όλα υπάρχει η πολιτική διάσπασης και επέμβασης στη Μέση Ανατολή των ΗΠΑ που έχει ασπαστεί και η Ε.Ε. και η Ελληνική κυβέρνηση. Πάνω απ’ όλα υπάρχει ο ανταγωνισμός για το από πού θα περάσουν οι αγωγοί του Φυσικού Αερίου, του πετρελαίου, πού θα κατασκευαστούν έργα; Ένας ανταγωνισμός που όχι μόνο αφήνει απέξω τους λαούς, αλλά τους μετατρέπει σε θύματά τους» υποστήριξε.

Κριτική σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε άσκησε κριτική σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Ξάνθη υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις που δείχνουν ότι τα δυο κόμματα εξουσίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έχουν ένα πράγμα στο μυαλό τους και στην καρδιά τους: Μέσα από διάφορα αναπτυξιακά και κοινωνικά προγράμματα να βοηθήσουν στην συγκέντρωση όσο γίνεται μεγαλύτερου πλούτου σε λιγότερα χέρια. «Τα κόμματα αυτά, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, εργάζονται για τους καπιταλιστές επιχειρηματίες» δήλωσε η κ. Παπαρήγα για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι: «Όταν λένε κοινωνική πολιτική αναγνωρίζουν ότι θα μεγαλώσει η φτώχεια και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διασκεδάσουν την φτώχεια με λίγα ψίχουλα και να επιβάλλουν νέα δοσίματα σε όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα, είτε ανεβάζοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε το όριο συνταξιοδότησης και παράλληλα ρίχνοντας όλο και πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης».

Τοπική εφορεία επιβολής πρόσθετων φόρων η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τέλος, χαρακτήρισε τις επερχόμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές μια θαυμάσια ευκαιρία να χάσουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις τα δυο μεγάλα κόμματα, «να πέσουν κάτω», όπως ανέφερε, «οι μπλε και πράσινες σημαίες». Έκανε λόγο για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ιδιαίτερα από το 1994 και μετά έχει αλλάξει ουσιαστικά, έχει μετατραπεί σε ένα γραφείο μεσιτικό παροχής δουλειάς και εύρεσης δουλειάς στους επιχειρηματίες και προέβλεψε ότι θα μετατραπεί σε μια τοπική εφορεία που θα επιβάλει πρόσθετους φόρους. Αναφερόμενη στο θέμα της παιδείας επανέλαβε ότι το Κ.Κ.Ε. προτείνει: «Λαϊκή, ΔΩΡΕΑΝ, Παιδεία» αποκλείοντας το ενδεχόμενο ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος και ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας στην παιδεία, αλλά και στην υγεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς. «Πρόκειται», όπως ανέφερε, «για μια συνύπαρξη εχθρική στο δημόσιο τομέα, καθώς οι επιχειρηματίες θέλουν ένα δημόσιο τομέα ακριβώς για να τον απομυζούν και να τον εκμεταλλεύονται, να εκμεταλλεύονται την υποδομή του και να βρίσκουν πελατεία από το δημόσιο στα δικά τους μαγαζιά και μαγαζάκια». Χαρακτήρισε την προχθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στο Κοινοβούλιο «θέατρο του παραλόγου», τονίζοντας, εμφανώς προβληματισμένη: «Κάθε προ ημερησίας συζήτηση είναι και χειρότερη (από την προηγούμενη εννοείται)». Και σε επισήμανση του «Π.τ.Θ» ότι κάποιοι θεωρούν και υποστηρίζουν ότι το Κ.Κ.Ε. δεν ασκεί στην κυβέρνηση σκληρή αντιπολίτευση, απάντησε: «Κριτική δεν είναι να πούμε στη Ν.Δ. ότι δεν έχει πρόγραμμα, κάτι το οποίο γίνεται από το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά τα φοβερά που γίνονται εις βάρος του ελληνικού λαού, γίνονται βάσει προγράμματος». Και αμέσως μετά επισήμανε ότι η αντιπολίτευση δεν κρίνεται μόνο από την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, αλλά και από δυο άλλα ζητήματα: «Πρώτον, από τις προσπάθειες μ’ όλες τις μορφές που κάνει για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Και δεύτερον, από τι είδους προοπτική δείχνει στο λαό. Εμείς δεν δείχνουμε απλώς μια καλή διαχείριση, αλλά μιλάμε για σοσιαλισμό, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος».

Σήμερα επισκέπτεται την ορεινή Οργάνη

Συγκεφαλαιώνοντας, τα της χθεσινής πρώτης μέρας της διήμερης περιοδείας της στη Θράκη (σήμερα η κ. Παπαρήγα επισκέπτεται τη Ροδόπη (θα βρεθεί στο Φανάρι, στην Οργάνη και στην Μονάδα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας: «Άγιος Γεώργιος»)) τόνισε: «ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν αλλάζουν, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν, παρά μόνο με όρους αποφασιστικής μείωσης της δύναμης αυτών των κομμάτων και τελικά σε κάποια φάση ανατροπής του πολιτικού συσχετισμού». «Μόνο τότε», εξήγησε, «μπορούμε να μιλάμε για μια ανάπτυξη υπέρ του λαού χωρίς ταξικές και περιφερειακές διακρίσεις και ανισότητες. Διαφορετικά θα γυροφέρνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, «όχι μόνο στα ίδια προβλήματα, αλλά η κατάσταση θα οξυνθεί και θα γίνει πολύ χειρότερη». Γι αυτό, σύμφωνα με την Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. είναι καιρός, (θα έπρεπε να γίνει χθες, ανέφερε επί λέξει) να αλλάξει πολιτική συμπεριφορά και στάση η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων. «Έχει εμπειρίες, ξέρει, πρέπει να χειραφετηθεί και να αποκτήσει, πριν από όλα, μεγάλη εμπιστοσύνη στη δική της δύναμη και στο δίκιο της».

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.