Στη Ροδοπη φιλοξενουνται παιδια ομογενων απο τη Βουλγαρια

Παιδιά ομογενών από την Αγχίαλο της Βουλγαρίας, που φιλοξενούνται στη Ροδόπη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου, επισκέφθηκαν χθες το πρωί τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου Γιώργο Μηνόπουλο και στη συνέχεια το Νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη.

Τη φιλοξενία των παιδιών στηρίζουν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου, η νομαρχία Ροδόπης και ο Δήμος Αιγείρου, ενώ τα παιδιά κατά την παραμονή τους στην περιοχή θα ξεναγηθούν και θα μάθουν την ιστορία της, ενώ θα παρουσιάσουν χορούς της Αγχιάλου στην Αίγειρο, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον οικισμό για το πανηγύρι του Μοναστηριού της Παναγίας Φανερωμένης.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των παιδιών ο κ. Κώστας Πέεφ, Πρόεδρος του τμήματος νεολαίας του ελληνοβουλγαρικού συλλόγου «Πομόριε» μίλησε για την πορεία του συλλόγου λέγοντας πως «ιδρύθηκε το 1994 και από εκεί ξεκίνησε μια μάχη για να κρατήσουμε όσο μπορούμε τον ελληνισμό της περιοχής, τα τραγούδια, τους χορούς. Όλα αυτά τα έχουμε μάθει από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Στο σύλλογο έχουμε περίπου 250 άτομα. Απʼ αυτούς τα 40 είναι παιδιά. Τώρα υπάρχει η δεύτερη γενιά, καθώς η πρώτη γενιά των μελών μας έχει μεγαλώσει και τα παιδιά τους γράφονται σαν μέλη στον σύλλογο. Μαθαίνουμε την ελληνική γλώσσα και χορούς, ενώ κάνουμε πολλές δράσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Οι εντυπώσεις μας από την περιοχή είναι πολύ καλές και δεν έχουμε κανένα παράπονο. Όλοι είναι πολύ ευγενικοί και μας φέρονται σαν δικά τους παιδιά».


Ακολούθως ο κ. Μίνως Μηνόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία της φιλοξενίας των παιδιών από τη ΝΑΡΕ και δήλωσε ότι « με πολλή μεγάλη χαρά είδαμε ότι μιλάνε την ελληνική γλώσσα, μαθαίνουνε τους ελληνικούς χορούς. Εμείς σαν υπερνομαρχία, έχουμε ανοίξει εδώ και τρία χρόνια έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους ομογενείς της γειτονικής χώρας και το περσινό καλοκαίρι φιλοξενήσαμε ομογενείς της Τρίτης Ηλικίας και τώρα φιλοξενούμε τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών των ανθρώπων. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ελπίζω αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον».

Ως οικοδεσπότης των παιδιών και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου, κ. Κούκος Ευριπίδης έδωσε λίγα στοιχεία για τη σχέση των δυο συλλόγων και τη μεταξύ τους συνεργασία: «Ο σύλλογός μας επισκέφθηκε τον Μάρτιο της Αγχίαλο της Βουλγαρίας. Επισκεφθήκαμε τους χώρους όπου μαθαίνουν τα παιδιά αυτά ελληνικά και είπαμε στον εαυτό μας ότι πρέπει αυτά τα παιδιά να επισκεφθούν την Ελλάδα. Ο δήμος Αιγείρου βρίσκεται αυτόν τον καιρό στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεών του για το πανηγύρι του Μοναστηριού της Παναγίας Φανερωμένης.Ήταν ευκαιρία λοιπόν, να έρθουνε αυτά παιδιά να δείξουνε την ελληνικότητα τους. Να μάθουμε ότι υπάρχουν και αλλού Έλληνες που δίνουν μάχη για να παραμείνουν Έλληνες. Αυτό θέσαμε ως στόχο και με την βοήθεια της Υπερνομαρχίας, της Νομαρχίας Ροδόπης και του δήμου Αιγείρου, κατορθώσαμε να το πραγματοποιήσουμε. Τους καλοσωρίζουμε»

«Όμορφη στιγμή» χαρακτήρισε την επίσκεψη και ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης. «Πολύ συγκινητικό να έρχονται παιδιά, ελληνόπουλα, γεμάτα ελπίδα, παιδιά που κουβαλούνε μέσα τους τον ελληνισμό και ζουν στη Βουλγαρία, που ήρθαν και καταθέσανε εδώ τα τραγούδια τα δικά μας, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις της Ελλάδας. Η μοίρα ήθελε να ζουν στη Βουλγαρία, όμως αυτό που μας μεταδίδουν μέσα από τα μάτια τους είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μια πολύ καλή πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αιγείρου να ανταμώσουνε τα ελληνόπουλα, με τα παιδιά που ζουν εδώ, να σμίξουνε, να δημιουργήσουνε σχέσεις, να έρθουνε να γνωρίσουνε την μητέρα πατρίδα. Συγκινήθηκα και δήλωσα ότι θα υπάρξει βοήθεια από μέρος μας τέτοιων πρωτοβουλιών. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα, η ελπίδα του Παγκόσμιου Ελληνισμού ότι όπου ζουν Έλληνες θα την κουβαλάνε στην ψυχή τους».

O.M.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.