Στη μνημη του 15χρονου Αλεξη

Με sms και mail έμαθαν οι μαθητές την κινητοποίηση που γίνεται πανελλαδικά στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου ενώ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές εκλήθησαν από τα θεσμικά συνδικαλιστικά τους όργανα να συμμετάσχουν στη σημερινή πανελλαδική απεργία. Ο θανάσιμος τραυματισμός του 15χρονου από το όπλο ειδικού φρουρού άγγιξε την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, με αποτέλεσμα στις κινητοποιήσεις να συμμετέχουν ενεργά, ακολουθώντας το παράδειγμα των μαθητών τους που πραγματοποίησαν διαδηλώσεις χθες σε μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Γ. Βενετοπούλου «Είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς»

Η Γιώτα Βενετοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης μετέφερε στον ΠτΘ ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας ενημερώθηκε από τη ΔΟΕ ότι απεργούν σήμερα (Τρίτη) εις ένδειξη συμπαράστασης στη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή. «Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κήρυξε απεργία την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ως συμπαράσταση στον άδικο χαμό του 15χρονου μαθητή. Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν.

Έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά όλοι οι διευθυντές των σχολείων και των νηπιαγωγείων, έχει σταλεί με mail το έγγραφο της απόφασης όπως και η πρόσκληση προς τους συναδέλφους. Είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να είναι το δικό μας παιδί».

Η κ. Βενετοπούλου
δεν δέχτηκε σχόλια από τους μαθητές της για το θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή στα Εξάρχεια, αλλά εκτιμά ότι τα παιδιά θα πρέπει να ενημερωθούν από τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς, όχι όμως με τον τρόπο που γίνεται στα ΜΜΕ. «Θα το μεταφέρουμε κατά το δυνατόν πιο ήπια, μ’ ένα τρόπο διαφορετικό, για να μην τρομοκρατήσουμε τα παιδιά».

Η ΔΟΕ συμμετέχει και στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ, επομένως η πρόσκληση στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς είναι για 48ωρη απεργία.

Μ. Κοσμίδου «Ο θάνατος του παιδιού είναι ένα πλήγμα στην κοινωνία»

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου έκανε λόγο για ατυχές συμβάν και για απόφαση της ΟΛΜΕ να απεργήσουν σήμερα με σκοπό να τιμήσουν τη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Ο θάνατος του παιδιού είναι ένα πλήγμα στην κοινωνία και τους θεσμούς. Είναι ένας θάνατος που πρέπει να μας προβληματίσει, να φέρει περισυλλογή για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε, τι ν’ αναθεωρήσουμε και πώς θα πρέπει να συντάξουμε τους νέους θεσμούς.

Το θανατηφόρο τραύμα στον 15χρονο είναι ένα θανατηφόρο τραύμα στην κοινωνία μας».

Η κ. Κοσμίδου
θέλησε να μεταφέρει τα συλλυπητήριά τους στη μητέρα του παιδιού, σχολίασε δε ότι θέλουν να πιστεύουν πως το γεγονός είναι μεμονωμένο. «Είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το ποιους οπλίζουμε και κατά πόσο τους κρίνουμε και τους αξιολογούμε. Ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο από αυτά τα μεμονωμένα γεγονότα. Ήταν ένα παιδί που δεν είχε καμία εμπειρία, ένα παιδί που είχε τη ζωή μπροστά του να παίξει, να πειραματιστεί, να μάθει, ένα παιδί που κόπηκε η ζωή του άδικα και απότομα».

Η ΕΛΜΕ έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τετάρτης και η Μαίρη Κοσμίδου εξηγεί ότι οι συνάδελφοί τους «καλούνται να συμμετάσχουν σύσσωμοι για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας», όπως και στην κινητοποίηση για τον αδικοχαμένο μαθητή. «Ζητάμε στον κλάδο μας να συμμετάσχει γιατί όσο σημαντικότερη θα είναι η συμμετοχή τόσο ηχηρότερο θα είναι το μήνυμα. Θα πρέπει να κατέβουμε ενωμένοι για την ενδυνάμωση της φωνή μας».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.