Στη ΔΕΥΑΚ ο δημαρχος κ. Κοτσακης

Συνάντηση του δημάρχου Κομοτηνής κ. Κοτσάκη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Ναλμπάντη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με τους φουσκωμένους λογαριασμούς στον οικισμό της Παραδημής.

Την κατανόησή του προς τους συμπολίτες εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Κοτσάκης, «εφόσον πολλά χρόνια πλήρωναν 10 και 20 ευρώ και τώρα τους έρχεται λογαριασμός 100 και 150 ευρώ. Από την άλλη θέλω να πω ότι, επειδή δεν γίνονταν μετρήσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την πορεία της κοινωφελούς επιχείρησης, δεν μπορούμε να δεχθούμε κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι όχι. Όλα αυτά που κάποιοι συνδημότες μας δεν πληρώνουν καταλήγουν στο τέλος στους συνδημότες που πληρώνουν είτε μέσω των λογαριασμών είτε μέσα από δάνεια. Άρα λοιπόν σίγουρα κάποιοι θα πρέπει να μπουν σε μια τάξη».

Ο κ. Κοτσάκης
συζήτησε με τον κ. Ναλμπάντη και αποφασίσθηκε η χρέωση των λογαριασμών να είναι κατά το 1/3 της κατανάλωσης, με τιμές που δεν έχουν αλλάξει, γιατί η δημοτική αρχή δεν έχει αλλάξει τις τιμές στους οικισμούς, και το κυριότερο η πληρωμή να γίνει με διακανονισμό ανάλογα με το ποσό, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

«Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι, όταν μια επιχείρηση έχει φτάσει να χρωστά 18 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε, ώστε αυτή να συνεχίσει να λειτουργεί. Για λόγους λαϊκισμού ή ψηφοθηρίας αν αρχίσουμε και διαγράφουμε, όπως η προηγούμενη αρχή, χρέη, τα οποία λογιστικά μένουν στα βιβλία της εταιρείας, δεν κερδίζουμε τίποτα. Η μόνη που χάνει είναι η πόλη και κύρια οι νοικοκυραίοι συνδημότες της που πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους και είναι από τους κύριους υποστηρικτές της επιχείρησης». Όπως είπε ο κ. Κοτσάκης σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν μεγάλες καταναλώσεις θα γίνει επανέλεγχος των ρολογιών μήπως υπάρχει πρόβλημα. «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η διαχείριση δημόσιας περιουσίας σημαίνει διαφάνεια, και ότι όλοι θα πρέπει να επωμίζονται τις ευθύνες τους και κύρια σε αυτούς που δεν πλήρωναν χρόνια ολόκληρα».

Ο κ. Κοτσάκης
ευχαρίστησε τον προηγούμενο Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Παράσχου και το νυν κ. Ναλμπάντη για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν «ώστε αυτή η επιχείρηση που ενώ θα έπρεπε να έχει κέρδη εν αντιθέσει έχει παθητικό, όχι μόνο να συνεχισθεί η λειτουργία της αλλά και να επεκταθούν οι δραστηριότητές της κάνοντας μεγάλα προγράμματα στο βιολογικό καθαρισμό είτε σε αλλαγές δικτύου. Για να στρώσουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι με βάση τη λογική όπως έχει αποφασισθεί».

Από την πλευρά του ο κ. Ναλμπάντης
ανέφερε ότι οι μετρήσεις τους απασχόλησαν από την πρώτη στιγμή που τις είδαν και για αυτό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε οι λογαριασμοί να μειωθούν κατά 1/3, «ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές». Έχουν δίκιο κατά τον κ. Ναλμπάντη οι καταναλωτές«αλλά δυστυχώς εκείνο που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε είναι οι καταναλώσεις που έγιναν. Όσον αφορά στα ποσά που είναι πάνω από 200 ή 300 ευρώ δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να το ρυθμίσει δίνοντας στην αρχή ένα ποσό και το υπόλοιπο σε δόσεις, «παρόλο που ως διοίκηση πήραμε μια απόφαση ότι το 50% θα καταβάλλεται άμεσα και σε τρεις δόσεις τα υπόλοιπα».

Ο κ. Κοτσάκης
τόνισε ότι το πρόβλημα προέκυψε από την αλλαγή των δικτύων της Παραδημής, όπου πάγιο αίτημα ήταν να αλλαχθούν οι αμιαντοσωλήνες που υπήρχαν από τη δεκαετία του 1960. «Τα αλλάξαμε και προέκυψε το πρόβλημα των νέων συνδέσεων. Όταν έγιναν οι συνδέσεις και κάποιος πέρασε να μετρήσει τα ρολόγια τα οποία είχαν να μετρηθούν δεκαετίες, είδαμε βάσει των καταστάσεων 1407,1393.2400 κυβικά μέτρα νερό να έχουν καταναλωθεί όχι σε όλη την Παραδημή σε ορισμένους κατοίκους. Οι μισοί έχουν καταναλώσει 25 έως 60 κυβικά. Θεωρώ ότι όταν έχεις 60 κυβικά και σου χρεωθούν τα 20 ότι ένας επιπρόσθετος λογαριασμός 25 ευρώ δεν επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Κάποιοι όμως από τους κατοίκους βρέθηκαν να έχουν 2000 έως και 2500 κυβικά νερό στο ρολόι τους και να έχουν πληρώσει με μέσο όρο 15 κυβικά το δίμηνο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να μπει μια τάξη και να πληρώνουμε ανάλογα με την κατανάλωση».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.