Στη ΔΕΥΑΚ «κολλαει» η επαναλειτουργια του Μεγαρου Μουσικης;

Χρήστος Μέτιος, πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης «Διαθέτουμε στην περιοχή μας μια τέτοια υποδομή και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε – όχι με δική μου ευθύνη – για τη λειτουργία της»

Εδώ και αρκετό διάστημα γινόμαστε, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, αποδέκτες ερωτημάτων αλλά και ανησυχίας από συμπολίτες μας και όχι μόνο σχετικά με το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο «αναμοχλεύθηκε» προ μηνών με τη σύσταση νέας επιτροπής διαχείρισης, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος.
 
Η τελευταία πράξη του «σήριαλ» της επαναλειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής, αφορούσε στον ορισμό της κ. Δέσποινας Μουζάκη, στον ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, που συνάντησε αντιδράσεις, και έπειτα τηρείται «σιγή ασυρμάτου».
 
Στην προσπάθειά μας να ενημερωθούμε σχετικά με το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει την πολιτιστική αυτή δομή της πόλης μας, η απόδοση της οποίας στους πολίτες της αποτελεί χρονίζον αίτημα της τοπικής κοινωνίας, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της επιτροπής διαχείρισης του Μεγάρου Μουσικής κ. Χρήστο Μέτιο, ο οποίος υπογράμμισε πως η έκδοση άδειας λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής προηγείται όλου του υπόλοιπου σχεδιασμού και όποιων άλλων θεμάτων, επισημαίνοντας πως αυτή δεν καθίσταται δυνατή, λόγω της εκκρεμότητας έκδοσης από πλευράς της ΔΕΥΑ Κομοτηνής βεβαίωσης μη οφειλής για σχεδόν τρεις μήνες. 

«Η μοναδική εκκρεμότητα εδώ και 3 μήνες για την έκδοση άδειας λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής είναι η χορήγηση βεβαίωσης μη οφειλής από τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.»

Όπως τόνισε ο κ. Μέτιος «ως νέα διοίκηση της Αναπτυξιακής Ροδόπης, έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια επαναλειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής. Για το λόγο αυτό, συστήσαμε αρχικά Επιτροπή Διαχείρισης του Μεγάρου, αποφασίσαμε να αναθέσουμε το έργο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στην κ. Δέσποινα Μουζάκη και έχουμε ήδη εξασφαλίσει 40.000 ευρώ για την εκκίνηση λειτουργίας του από την Περιφέρεια. Όμως, εδώ και περίπου τρεις μήνες η μοναδική εκκρεμότητα για την έκδοση άδειας λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής είναι η χορήγηση βεβαίωσης μη οφειλής από τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.».
 
Εξηγώντας περαιτέρω το ζήτημα που έχει ανακύψει και στο οποίο ο ίδιος πρόσφατα είχε εστιάσει σε ανοιχτή του επιστολή προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής, ο κ. Μέτιος τόνισε πως «η Δ.Ε.Υ.Α.Κ δε μας χορηγεί τη βεβαίωση μη οφειλής, επειδή ζητά από την Αναπτυξιακή Ροδόπης 66.476,17 ευρώ για τα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης του Μεγάρου, ενώ το πραγματικό κόστος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για τη σύνδεση αυτή δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ», τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία άλλη οφειλή της Αναπτυξιακής Ροδόπης προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.». 

«Επιφυλασσόμεθα για κάθε νομικό δικαίωμά μας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της ΔΕΥΑΚ στα όσα προβλέπει ο νόμος»

Ο κ. Μέτιος καταφέρθηκε εκ νέου κατά της ΔΕΥΑ Κομοτηνής υποστηρίζοντας πως η δημοτική επιχείρηση «καταχρηστικά ζητά το υποτιθέμενο αυτό κόστος των 66.476,17 ευρώ να το επωμιστούν, μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης, οι υπόλοιποι δήμοι ή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» για να επισημάνει επίσης πως η ΔΕΥΑΚ «σήμερα επιβάλλει το κόστος αυτό, ενώ δεν το έπραξε ποτέ κατά το παρελθόν, όταν τέθηκε το θέμα της έκδοσης άδειας του Μεγάρου, τόσο επί προεδρίας στην Αναπτυξιακή του κ. Νικολαΐδη όσο και επί προεδρίας του κ. Αμούτζα».
 
Για το ζήτημα μάλιστα αυτό, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης, έχει αποσταλεί στην επιχείρηση σχετική νομική γνωμοδότηση, στην οποία «φαίνεται καθαρά, ότι εσφαλμένα χρεώνεται το παραπάνω ποσό στην Αναπτυξιακή, καθώς επίσης αναφέρονται και οι κυρώσεις, που προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και γι’ αυτό επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας». 

«Ακυρώνονται καθημερινά αιτήματα τοπικών και μη φορέων για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης έργου στην κ.Μουζάκη, ο κ. Μέτιος ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει εφόσον δεν έχει προηγηθεί η έκδοση της άδειας λειτουργίας του Μεγάρου, κάνοντας γνωστό πως «καθημερινά ακυρώνονται αιτήματα τοπικών και μη φορέων για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, γεγονός που προκαλεί την αγανάκτηση των πολιτών και την αντίδραση της διοίκησης της Αναπτυξιακής Ροδόπης και της Επιτροπής Διαχείρισης του Μεγάρου».
 
«Μόλις εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του Μεγάρου, θα ξεκινήσουμε αμέσως και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις» επεσήμανε τέλος ο ίδιος, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για τη στάση του Δημάρχου Κομοτηνής λέγοντας πως «πέρα από τα επίσημα ερωτήματα και τις συζητήσεις μου με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, δυστυχώς διαπίστωσα, ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί μας για ένα σημαντικό θέμα, που αφορά στον πολιτισμό και την οικονομία του τόπου μας» και υπογραμμίζοντας πως «διαθέτουμε στην περιοχή μας μια τέτοια υποδομή και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε – όχι με δική μου ευθύνη – για τη λειτουργία της».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.