Στελλα Διαμαντη, Προεδρος Τμηματος Γυναικων της ΓΕΣΑΣΕ, Η Γυναικα Αγροτισσα δεν μπορει να κανει τιποτα αλλο απο το να ειναι γυναικα του αγροτη»

Στην εποχή των ανοιχτών συνόρων και εμπορικών δρόμων, των νέων τεχνολογιών και της πληροφόρησης, στην εποχή που βιώνουμε την μετάβαση από το παραδοσιακό αγροτικό μοντέλο σε αυτό που ονομάζεται «αγροδιατροφή», ο ρόλος της Γυναίκας Αγρότισσας εξακολουθεί να προβληματίζει. Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει για την ισότιμη συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα αναδεικνύουν τον δυναμικό της ρόλο.

Τυπικά, μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση να έχουν υλοποιηθεί πολιτικές και ενέργειες, ουσιαστικά, όμως, ο ρόλος της αγρότισσας και δη της Ελληνίδας – εξακολουθεί να είναι συμπληρωματικός και υποβοηθητικός.

Ίσως κάποιο μερίδιο ευθύνης να έχει και η ίδια, γιατί δεν διεκδίκησε ποτέ τίποτα. Περιορίστηκε στον αφανή ρόλο που της έμαθαν δίπλα στον άνδρα. Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον η γυναίκα αγρότισσα είναι ανάγκη να βγει από την απάθεια και να διεκδικήσει την ισότιμη συμμετοχή της στις δράσεις και τις πολιτικές, την αξιοποίησή τους στην υλοποίηση επιχειρηματικών δράσεων, την εξειδίκευσή της σε θέματα γεωργίας και κυρίως την προβολή του κοινωνικού της ρόλου, μια και είναι ο απαραίτητος κρίκος του ανθρώπου με τη γη.

Η 15η Οκτώβρη έχει ορισθεί από Διεθνείς Οργανώσεις ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας Αγρότισσας. Η ημέρα πέρασε απαρατήρητη. Ίσως υπάρχουν άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την επικαιρότητα. Δεν μπορείς την επόμενη του Συνεδρίου, που καθήλωσε επί τρεις ημέρες την Ελλάδα, να ασχοληθείς με τη Γυναίκα Αγρότισσα. Με την γιαγιά σου, την μάνα σου, την αδελφή σου. Θα ασχοληθείς μαζί της ίσως την περίοδο πριν των εκλογών, δίνοντας την αύξηση 5.000 δρχ. στην, ήδη, πενιχρή σύνταξή τους, ή και την ημέρα της γυναίκας θα την καλέσεις για να της μιλήσεις για τη θέση της γυναίκας.

Εκείνη, όμως, κάθε ημέρα, από την ανατολή του ηλίου μέχρι τη Δύση θα έχει στραμμένη την προσοχή της στον ουρανό και τη γη . Να παρακαλά από τη μια ο καιρός να είναι ευνοϊκός και από την άλλη τη γη ν’ ανθίσει.

Στην μάνα μας, λοιπόν, την αγρότισσα, με όλη μας την αγάπη… Νά ‘ναι πάντα καλά.

Ο ΠτΘ συνομίλησε με την πρόεδρο του Τμήματος Γυναικών της ΓΕΣΑΣΕ κα Στέλλα Διαμάντη.

ΠτΘ: Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην αγρότισσα η 15η Οκτώβρη.

Σ.Δ.:
Μετά από πρόταση του ΟΗΕ και του FAO ορίστηκε η 15η Οκτωβρίου παγκοσμίως ημέρα της γυναίκας αγρότισσας. Ήταν φόρος τιμής στη γυναίκα που μας δίνει τη δύναμη να ζούμε, τον φύλακα της γης, κατά κάποιο τρόπο, τη γυναίκα που κρατάει τις ρίζες της, τη γυναίκα που κρατάει τον καταναλωτή.

ΠτΘ: Ονομάσατε τη γυναίκα αγρότισσα «φύλακα της γης». Αυτή όμως η γυναίκα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ως Πρόεδρος του Τμήματος Γυναικών της ΓΕΣΑΣΕ θα γνωρίζετε ότι η Ελληνίδα ειδικά έχει να αντιμετωπίσει πολλά.

Σ.Δ.:
Δυστυχώς τα προβλήματα που έχει η Ελληνίδα αγρότισσα είναι πάρα πολλά και κυρίως οικονομικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες εταίροι μας αντιμετωπίζουν λιγότερα. Κατ’ αρχήν, ο ρόλος της δεν είναι καταξιωμένος. Δυστυχώς τα βήματα που γίνονται είναι πολύ δειλά και αργά. Γι’ αυτό όμως ευθύνεται το γεγονός ότι δεν είναι σοβαρά οργανωμένη, δεν πιστεύει στον εαυτό της. Αφού, λοιπόν, δεν πιστεύει η ίδια στον εαυτό της και δεν οργανώνεται, λογικό είναι ότι δεν θα την στηρίξουν και οι άλλοι. Κοινωνικές υποδομές, που θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί ώστε να παραμείνει στη γη της και να παραμείνουν και τα παιδιά της και να δημιουργήσουν σοβαρό επαγγελματισμό, δεν υπάρχουν ακόμα. Γνωρίζουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν στην επαρχία, κινητές μονάδες για τεστ ΠΑΠ δεν υπάρχουν και η μόρφωση που δέχεται η Ελληνίδα αγρότισσα μέσα από σεμινάρια, μέσα από πληροφόρηση δεν είναι εφάμιλλη του άνδρα. Δυστυχώς, δεν έχει τον ίδιο δρόμο πρόσβασης στην ενημέρωση η Ελληνίδα αγρότισσα.

ΠτΘ: Προς ποια κατεύθυνση στοχοθετούνται οι προσπάθειες του Τμήματος Γυναικών κ. Διαμαντή;

Σ.Δ.:
Το τμήμα μας προσπαθεί να παίξει ακριβώς αυτόν τον ρόλο. Προσπαθεί να συμβάλλει στην αφύπνιση που θα της δώσει τη δυνατότητα, αφού η ίδια ανακαλύψει τον εαυτό της και νιώθει τη σιγουριά ότι μπορεί να παραμείνει στη γη της, να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και φυσικά να τα διεκδικήσουν και τα παιδιά της μεθαύριο. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον επαγγελματία – αγρότη και την επαγγελματία – αγρότισσα που θα πρέπει να έχει επί ίσοις όροις το κομμάτι που της αναλογεί.

ΠτΘ: Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε το θέμα της ενημέρωσης;

Σ.Δ.:
Προωθούμε να διοργανώσουμε περισσότερες ημερίδες με θέμα την αφύπνιση της γυναίκας, προσπαθούμε να τις προτρέψουμε να συμμετέχουν σε σεμινάρια που να έχουν σχέση με τον επαγγελματισμό τους, προσπαθούμε, αν είναι νέες αγρότισσες, να τις βοηθήσουμε να ενταχθούν σε κάποια προγράμματα και φυσικά, πάνω από όλα, προσπαθούμε να τις δώσουμε να καταλάβουν ότι θα πρέπει και οι ίδιες να ψάξουν να βρουν την πληροφόρηση. Όλα αυτά όμως μέσα από την αφύπνισή τους.

ΠτΘ: Υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της γυναίκας αγρότισσας;

Σ.Δ.:
Πιστεύω ότι άρχισε να φαίνεται δειλά – δειλά ότι η γυναίκα αγρότισσα είναι οργανωμένη. Ως παράδειγμα θα σας δώσω αυτό της κύησης. Η αγρότισσα έφτασε στο σημείο να παίρνει 200.000 δραχμές, ενώ έπαιρνε 75.000 δρχ., ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό που παίρνουν οι επαγγελματίες του ΤΕΒΕ. Η αγρότισσα, παρόλο που είναι άτυπη γεωργός, δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένη.

ΠτΘ: Και αυτό ίσως είναι ένα από τα μεγάλα της προβλήματα και της δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Σ.Δ.:
Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίσαμε σε κάποια προγράμματα του ΟΕΑΔ. Ενώ η γυναίκα του δημοσίου υπαλλήλου, που είναι από τον άνδρα της ιατρικώς εξασφαλισμένη θεωρείται άνεργη, η γυναίκα του αγρότη, που είναι και αυτή ιατρικώς εξασφαλισμένη, από τον άνδρα της, θεωρείται άνεργη γιατί δηλώνει αγρότισσα. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα αγωνισθούμε να το αλλάξουμε, γιατί η γυναίκα αγρότισσα δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να είναι γυναίκα του αγρότη.

ΠτΘ: Στην πραγματικότητα κ. Διαμάντη, δηλώνει αγρότισσα, αλλά την διαχείριση την έχουν οι άνδρες;

Σ.Δ.:
Τυπικά μπορούν να γίνουν κι αυτές αρχηγοί αγροτικής εκμετάλλευσης, μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ, που αφορούν στους νέους αγρότες. Άτυπα όμως υπάρχουν φραγμοί, κι αυτούς τους φραγμούς, αν δεν ενημερωθούμε εμείς, δεν μπορούμε να τους υπερβούμε.

Αυτό που θα ήθελα ως μήνυμα να περάσω είναι να μην καταθέτουν τόσο εύκολα τα όπλα για οποιοδήποτε άτυπη μορφή ενέργειας που αφορά το δικό τους τομέα.

ΠτΘ: Φέτος πώς θα τιμήσετε ως Επιτροπή Γυναίκας την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας; Πρόπερσι είχατε κάνει εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη.

Σ.Δ.:
Πρόπερσι στην Αλεξανδρούπολη, πέρυσι στα Γιάννενα και φέτος επιλέξαμε το Βόλο, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν κι εναλλακτικές μορφές. Φέτος στις 20-15 Νοεμβρίου θα κάνουμε ένα διαβαλκανικό συνέδριο μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας αγρότισσας. Το Υπουργείο Γεωργίας έκανε μια παρόμοια συγκέντρωση στη Λακωνία, όπου γιορτάστηκε κατά κάποιο τρόπο η ημέρα της γυναίκας αγρότισσας.

ΠτΘ: Έχετε συγκεκριμένο θέμα στο συνέδριο;

Σ.Δ.:
Το θέμα προσδιορίζεται από τον ΟΗΕ και φέτος είναι πολύ επίκαιρο, είναι η ειρήνη, ένα θέμα που φυσικά προέκυψε από τα τελευταία γεγονότα. Το θέμα είναι «Βαλκανική συνεργασία και σταθερότητα, όρος για την παραμονή της γυναίκας στην ύπαιθρο».

ΠτΘ: κ. Διαμάντη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Σ.Δ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.