Στελιος Κουλογλου, Ευρωβουλευτης ΣΥΡΙΖΑ «Στην ΠΑΜ-Θ αισθανομαι σαν το σπιτι μου»

«Αν το ΚΙΝΑΛ συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ, τότε ο όρος “ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ” θα πάρει μία νέα διάσταση»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου, 6 Απριλίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος κ. Στέλιος Κούλογλου. Ο κ. Κούλογλου, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θράκη, έδωσε το παρών στην 2η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, δράττοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους της περιοχής για την Ευρώπη του μέλλοντος και κυρίως την Ευρώπη δίχως τον κίνδυνο της «ακροδεξιάς».
 
Πριν την αναχώρησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τα όσα κατανόησε ο ίδιος από την συνάντησή του με τους νέους της περιοχής, τον κίνδυνο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, στην οποία μάλιστα αναφέρετε και στα δύο τελευταία βιβλία του τα οποία παρουσιάστηκαν στην Θράκη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη σύγκλισης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, και την «εξαίρεση» του ΚΙΝΑΛ.
 
Ερωτηθείς δε για τις δηλώσεις από πλευράς ΝΔ περί της Συμφωνίας των Πρεσπών και της «ανταλλαγής» της με την μη περικοπή των συντάξεων, ο κ. Κούλογλου έκανε λόγο για μία «αισχρή αντιπολιτευτική τακτική» από πλευράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να γνωστοποιήσει μάλιστα πως κατέθεσε σχετική με τις δηλώσεις ερώτηση στην Κομισιόν και την Ευρωπαία Επίτροπο Εξωτερικών, η απάντηση επί της οποίας αναμένεται με ανυπομονησία.
 
Στέλιος Κούλογλου όμως…
 
ΠτΘ: κ. Κούλογλου όπως αποδεικνύεται και από την σημερινή εκδήλωση οι νέο συζητούν για την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα όπως μπορεί να κατανοήσει κανείς και από τον τίτλο της, απαιτούν και ανανέωση της. Τι κατανοήσατε εσείς μέχρι στιγμής από τη σημερινή σας συζήτηση με τους νέους;
Σ.Κ.:
Επιβεβαίωσα για ακόμα μια φορά ότι οι νέοι μας είναι σκεπτόμενα άτομα, πιο έξυπνα, πιο μορφωμένα και με πλατύτερους ορίζοντες και ανοικτό πνεύμα σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές. Και επειδή συχνά κατηγορούν τους νέους ότι είναι απαθείς, απολιτίκ κτλ. πρέπει να  πούμε πως αυτό δεν ισχύει. Οι νέοι είναι πολύ προβληματισμένοι και όταν τους δίνεται η ευκαιρία εκφράζουν την γνώμη τους και προβληματίζονται. Αυτό παρατήρησα από τη σημερινή εκδήλωση και από τις προηγούμενες επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην οποία αισθάνομαι σαν το σπίτι μου. 

«Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καθορίσουν το μέλλον μας» 

ΠτΘ: Η ανανέωση της Ευρώπης, την οποία προτάσσουν οι νέοι, είναι κατά την άποψή σας, ένα από τα βασικά διακυβεύματα των φετινών ευρωεκλογών;
Σ.Κ.:
Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε. Φοβάμαι ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμα, ο βαθμός που η πορεία της Ευρώπης επηρεάζει τη δική μας χώρα και τη καθημερινή μας ζωή. Παραδείγματος χάρη το 2008 ξέσπασε μία κρίση στην Ευρώπη την οποία και πληρώσαμε εμείς. Άρα είναι άμεσα συνδεδεμένα. Εδώ έχουμε συχνά την τάση να βράζουμε στο ζουμί μας και να ασχολούμαστε ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές μόνο με εθνικά ζητήματα. Γεγονός καθόλου σωστό, διότι  αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον μας. Σήμερα δε πολύ περισσότερο γιατί υπάρχει μία σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς που αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για την καθημερινότητά μας. Για το μέλλον της Ευρώπης γιατί δεν θέλουν την ενωμένη Ευρώπη. Θέλουν τα παλιά κλειστά σύνορα της κάθε χώρας, θέλουν να σταματήσουν την διακίνηση ανθρώπων και ιδεών κ.α. 

«Στο μεγαλύτερο κομμάτι των αποφάσεων που λαμβάνονται για εμάς στις Βρυξέλλες η ακροδεξιά ψήφισε αντίθετα σε κάθε πρόοδο» 

ΠτΘ: Στο πλαίσιο της περιοδείας σας στην Θράκη θα παρουσιάσετε και δύο νέα βιβλία σας, αφιερωμένα στην ακροδεξιά. Ξεκινάτε από τους νέους γιατί πιστεύετε στην διαμόρφωση της παιδείας από μικρή ηλικία ως ασπίδα κατά της ακροδεξιάς;
Σ.Κ.:
Όταν λέμε συχνά στους νέους ότι υπάρχει ο κίνδυνος της ακροδεξιάς, αυτό δεν τους λέει και πολλά πράγματα, διότι πρώτον δεν έχουν αντίστοιχες εμπειρίες και ακολούθως λόγω της κρίσης του πολιτικού συστήματος γενικά και της δυσπιστίας που έχουν αναπτύξει.  Με τα βιβλία αυτά προσπάθησα να δείξω ακριβώς τι έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου.  Χρήσιμες πληροφορίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αφορούν στην καθημερινότητά μας. Το 70% των ρυθμίσεων που αφορούν στην καθημερινότητά μας, αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, από το τι φαγητά τρώμε μέχρι το πόσες ώρες εργασίας έχουμε. Σε όλα αυτά τα θέματα η ακροδεξιά  ψήφισε αντίθετα σε κάθε πρόοδο. Σε χώρες που έχουν δε βρεθεί στην εξουσία, όπως στην Αυστρία, έχουν επαναφέρει το 12ωρο και εργασιακούς νόμους σκλαβιάς όπως στην Ουγγαρία,  πράγματα που δεν είναι γνωστά στον κόσμο. Έτσι προέκυψε το «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά». Μελετώντας έπειτα τις πληροφορίες, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ακόμα και σε μένα, ο μισογυνισμός τους. Θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι πλάσματα ενός κατώτερου Θεού και έτσι προέκυψε το «Γιατί μαμά είναι κακιά η ακροδεξιά» που εστιάζει περισσότερο στο γυναικείο φύλο. Στις παρουσιάσεις που κάνω, παρουσιάζω και ένα βίντεο ενός ακροδεξιού Ευρωβουλευτή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μιλάει και λέει γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να αμείβονται λιγότερο από ό,τι οι άντρες, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο αδύναμες και λιγότερο έξυπνες. 

«Τα περί ανταλλαγής της περικοπής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών αισχρή αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ» 

ΠτΘ: Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα έχουν εθνικά χαρακτηριστικά; Σας το ρωτάω με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτησή σας επί της θέσης της ΝΔ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα «ανταλλαγής» μεταξύ Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων…
Σ.Κ.:
Θεωρώ ότι πρόκειται για μία αισχρή αντιπολιτευτική τακτική, διότι γνωρίζει και η ΝΔ ότι αυτά τα δύο πράγματα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Είναι μία θεωρία συνωμοσίας, η οποία λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάπου, σε κάποια σκοτεινά υπόγεια, συνωμότησε με τις Βρυξέλλες, με τον Γιούνκερ δηλαδή, και ενδεχομένως με την Μέρκελ, και είπαν «ωραία θα σου δώσω αυτό, θα μου δώσεις εκείνο». Η Μέρκελ και ο Γιούνκερ ανήκουν στο ίδιο πολιτικό κόμμα και στρατόπεδο με τη ΝΔ. Και αυτά τα πράγματα ο κύριος Μητσοτάκης δεν τολμάει να τα πει στις Βρυξέλλες, πρώτον γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και δεν θα μπορούσε να γίνει έτσι γιατί πολύ απλά οι αποφάσεις στην Ε.Ε. δεν λαμβάνονται κατά αυτόν τον τρόπο. Πριν από λίγες ημέρες εγώ κατέθεσα μία επείγουσα ερώτηση και ρωτάω την Επίτροπο Εξωτερικών της Ε.Ε. την κ. Μοντγκερίνι και τον Γιούνκερ, δηλαδή την Κομισιόν, αν έχει γίνει μία τέτοια μυστική συμφωνία και πώς σχολιάζουν τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. 

«Η άνοδος της ακροδεξιάς και η ανάγκη για μία διαφορετική πολιτική στην Ευρώπη επιβάλει συνεργασίες» 

ΠτΘ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει προοδευτικές συμμαχίες και στην Ευρώπη. Σε τοποθετήσεις σας έχετε πει πως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κινείται προς τα αριστερά για να διασωθεί και πολιτικά. Στην Ελλάδα το ΚΙΝΑΛ στρέφεται προς τη ΝΔ. Πώς το σχολιάζετε;
Σ.Κ.:
Η ανάγκη να υπάρξει μία συνεργασία είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα, διότι υπάρχει τόσο η άνοδος της ακροδεξιάς, όσο και η ανάγκη μίας διαφορετικής πολιτικής η οποία θα αντιμετωπίζει τις ρίζες της ανόδου της ακροδεξιάς. Οι ρίζες αυτές είναι οι μεγάλες κοινωνικές διακρίσεις, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και η καταστροφή της μεσαίας τάξης, αποτελέσματα της πολιτικής που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς θα πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, να βάλουμε συγκεκριμένους στόχους για τον περιορισμό της φτώχειας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεγάλων εταιρειών, το οικολογικό, για μία σειρά θεμάτων τα οποία δημιουργούν στους πολίτες άγχος, ανασφάλεια, θυμό και στρέφονται έτσι πολύ εύκολα προς την ακροδεξιά. Αυτή είναι μία πεποίθηση και των Σοσιαλιστών, γι αυτό ακριβώς έχουμε πολύ καλή σχέση μαζί τους. Από την δική τους πλευρά φοβούνται το λεγόμενο φαινόμενο της «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗΣ», που έχει γίνει ένας διεθνής όρος και στην πραγματικότητα αφορά τη μεγάλη συρρίκνωση της εκλογικής και πολιτικής επιρροής των σοσιαλιστικών κομμάτων επειδή συνεργάστηκαν με τη δεξιά. Στην Ελλάδα έχουμε μία μοναδική θλιβερή εξαίρεση, το ΚΙΝΑΛ της κ. Γεννηματά, που δηλώνει πως αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα θα συνεργαστεί με τη ΝΔ, ενώ αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτη δύναμη δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας. Αν η κ. Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ συνεργαστούν με τη ΝΔ μετά τις εκλογές, τότε ο όρος «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ» θα πάρει μία νέα διάσταση. Δεν θα είναι απλά η συρρίκνωση, αλλά η πλήρης εξαΰλωση, διότι θεωρώ πως σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένη την ακροδεξιά στροφή  της ΝΔ, ο κόσμος που ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ θα απομακρυνθεί τελείως.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.