Στελεχη και καινοτομες ιδεες

Ημερίδα, με θέμα την επιχειρηματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, τις εργασιακές σχέσεις και την εργατική πολιτική και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, διοργανώθηκε χθες από το Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (ΔΟΣΑ) του Δημοκριτείου στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Ομιλητές, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Διονύσιος Χιόνης, που ανέπτυξε το θέμα «Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα», ο επίκουρος καθηγητής κ. Κώστας Αξαρλόγλου, με θέμα «Εξαγωγές και Ελληνικές Επιχειρήσεις» και ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Μωυσής Σιδηρόπουλος με θέμα «Εργασιακή πολιτική και Ανταγωνιστικότητα».

Αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών επί τρίωρο, για να ακολουθήσουν ερωτήσεις και διαπιστωτικές τοποθετήσεις από τις οποίες αναγνωριζόταν η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά, μέσα από μια πρακτική κινήτρων και υποχρεώσεων που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, αναγκάζοντάς τες να μένουν σε οικογενειακή μορφή ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να βλέπουν με επιφύλαξη το μέλλον τους.


Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Ελευθέριος Μαντζάρας υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η παρουσία του Τμήματος ΔΟΣΑ στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου με τη μεταφορά της γνώσης από τους άρτια καταρτισμένους και εξειδικευμένους καθηγητές του. Αναφερόμενος δε στους στόχους τόνισε «Φιλοδοξία του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι η έναρξη μιας συνεργασίας με το Τμήμα του Πανεπιστημίου, αρχής γενομένης από σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να επιμορφώσουμε τα μέλη του Επιμελητηρίου μας που είναι στελέχη είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα. Επίσης απευθυνόμαστε και στους επιχειρηματίες της περιοχής θεωρώντας ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ινστιτούτο δια βίου εκπαίδευσης, χωρίς να αποκλείουμε και την συμμετοχή άλλων ομάδων επαγγελματιών, ακόμη και αγροτών. Η πρώτη συνεργασία μας με το ΔΟΣΑ ήταν, στην ίδρυση του το 1999, η διοργάνωση κοινής ημερίδας με αξιόλογους ομιλητές όπως η κα Δεληβάνη – Νεγρεπόντη. Αυτή τη συνεργασία μας φροντίζουμε σήμερα να ανανεώσουμε εμπλουτίζοντάς την στο μέλλον».

Αναλαμβάνοντας την παρουσίαση και διερεύνηση του ελληνικού οικονομικού τοπίου όσον αφορά την αύξηση των επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων επενδυτών μετά την διάψευση των ελπίδων από την ένταξη της χώρας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η κριτική εντοπίστηκε στους αναπτυξιακούς νόμους και στην εργατική πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις «που τελικά μεταφράζονται σε τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας στη Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Θράκης» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Χιόνης.

Δίνοντας το διεθνές οικονομικό στίγμα και τη θέση του έλληνα επιχειρηματία στη διεθνή πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης επισήμαναν ότι η πραγματικότητα αυτή αναπότρεπτα δημιουργεί χαμένους και κερδισμένους, ακολουθώντας τους όρους της αγοράς. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα της κίνησης των κεφαλαίων για την παγκόσμια οικονομική κοινότητα μένει θετικό διότι η αύξηση των κερδών της μιας πλευράς εξισορροπεί τις ζημίες της άλλης. Συμπερασματικά μέσα στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ο μονόδρομος, αφενός της αποδοχής της και αφετέρου της προσαρμογής των στρατηγικών στα νέα δεδομένα.

Η πρόταση που διατυπώθηκε για την αύξηση της κερδοφορίας είναι, η αλλαγή και η προσαρμογή των στρατηγικών, να γίνει σε επίπεδο τεχνογνωσίας, εξειδίκευσης, στελεχών με καινοτόμες ιδέες και στην προσφορά ποιότητας που δημιουργεί νέες καταναλωτικές ανάγκες. «Η ποιότητα έρχεται με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, διότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που μπορεί να καινοτομήσει όχι η μηχανή» επισήμανε ο κ. Αξαρλόγλου, αναφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα της Γαλακτοβιομηχανίας «ΚριΚρί» που εδρεύει στις Σέρρες, αναπτύσσεται στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον με όλες τις αδυναμίες και τις αγκυλώσεις του, με την ανάπτυξη συγκεκριμένης στρατηγικής διόδου σε ξένες αγορές, πετυχαίνοντας την αύξηση του τζίρου, της κερδοφορίας και των εξαγωγών της. «Χρειάστηκαν άνθρωποι που προώθησαν αυτή τη στρατηγική. Ίδρυσε μια θυγατρική εταιρεία στην ΠΓΔΜ όπου παράγει το προϊόν της, για να καλύψει την αγορά των Βαλκανίων, επίσης έκλεισε συμφωνία με εταιρεία της Δανίας για να καλύψει την αγορά και των Σκανδιναβικών χωρών και τέλος διοργάνωσε σε ευρωπαϊκή βάση το δίκτυο διανομής της».

Αναφερόμενοι στα βασικά προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας σημείωσαν τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την ύπαρξη θεσμικών μέτρων κρατικής παρέμβασης, που ρύθμισαν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά εργοδοτών και εργαζομένων, το αλληλοσυγκρουόμενο νομοθετικό πλαίσιο κινήτρων, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που στηρίζεται στην εργοδοτική συνεισφορά, με αποτέλεσμα την οικογενειακή μορφή των επιχειρήσεων, επισήμαναν την αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να αναπτύξουν δυναμική στρατηγική σε βάθος χρόνου με κύρια αδυναμία την οργάνωση και την στελέχωση για την επίτευξη καινοτόμων δραστηριοτήτων.

«Οι στρεβλώσεις της Ελληνικής οικονομίας δημιουργούνται από τα αντικίνητρα του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν πολιτική επεκτατική, δημοσιονομική, νομισματική, διότι τέτοιες πολιτικές έχουν πρόσκαιρα αποτελέσματα και όχι μακροχρόνια. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να εφαρμόζουν δομικές πολιτικές, να καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού, να δημιουργούν κίνητρα, ώστε να λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς που αναγκάζουν τους επιχειρηματίες να λειτουργούν σωστά και εκτοπίζουν όσους τους παραβαίνουν Το κράτος θέτει τα πλαίσια, δίνει τα κίνητρα και η αγορά λειτουργεί» λέει αποσαφηνίζοντας τη θέση του περί στρεβλώσεων ο κ. Σιδηρόπουλος για να αναφερθεί στο παράδειγμα της Ιταλίας που δραστηριοποιείται σε έναν εξαιρετικά δύσκολο, διεθνώς, τομέα, του αγροτικού, που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κρίση, στοχεύοντας όμως στην ποιότητα του παραγομένου προϊόντος. «Το μοντέλο της Ιταλίας είναι ένα καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη του παραδοσιακού τομέα στην Ελλάδα. Έχουν καταφέρει να διακινούν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο και να έχουν επιχειρήσεις που ευημερούν. Η Ελλάδα, αντί να πουλήσει τη μεσογειακή διατροφή στο εξωτερικό, έχει καταφέρει να δημιουργήσει πρότυπα κατανάλωσης βορειοευρωπαϊκών χωρών. Θεωρώ ότι το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι ο αγροτικός τομές και ειδικότερα η προώθηση βιολογικών και μεσογειακών προϊόντων».

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.