Στεγη αναζητει ο Συλλογος Καρδιοπαθων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου για τη Στήριξη και την Αποκατάσταση των Καρδιοπαθών και την Πρόληψη των Καρδιοπαθειών στο Ν. Ροδόπης, Δημήτρης Μιντίδης μίλησε στον ΠτΘ για τις δράσεις τους τα δύο χρόνια που υφίσταται ο σύλλογος με αφορμή μια εκδρομή που πραγματοποίησαν το Σεπτέμβρη στη Λήμνο. Παρά την έλλειψη στέγης για τη φιλοξενία των γραφείων του συλλόγου κατορθώνουν να αναπτύσσουν μια ουσιαστική επικοινωνία με τα άτομα που έχουν προβλήματα αλλά και να ενημερώνουν όλους τους υπόλοιπους, εκπληρώνοντας το στόχο της πρόληψης. Ο σύλλογος απευθύνεται σε οποιοδήποτε κάτοικο της Ροδόπης, καρδιοπαθή ή μη, που να θέλει να λάβει μέρος ενεργά και να λύσει τις όποιες απορίες του, παράλληλα με τη στήριξη που θα λάβει.

«Στόχος η ποιότητα ζωής»

«Ο Σύλλογός μας ξεκίνησε από το μηδέν και δε βρήκαμε έναν με παρόμοιες δράσεις, ώστε να πάρουμε κατευθυντήριες γραμμές. Στο διάστημα των 2,5 ετών ζωής ο σύλλογός μας αριθμεί 200 μέλη. Ανάμεσά τους είναι και μέλη μη καρδιοπαθή, τα οποία συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στη διάδοση και την πραγμάτωση των σκοπών του συλλόγου» αναφέρει ο κ. Μιντίδης.

Στέκεται στους δύο καταστατικούς στόχους του συλλόγου, δηλαδή στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και τη στήριξη των καρδιοπαθών. «Στόχος μας είναι η ποιότητα ζωής. Είναι δεδομένο ότι μετά από ένα καρδιολογικό επεισόδιο ο άνθρωπος αισθάνεται ψυχολογικά, σωματικά και συχνά και οικονομικά σε άσχημη θέση. Ο σύλλογος έχει ως σκοπό να συμπαρασταθεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους τον πρώτο τουλάχιστο καιρό μέχρι να αποκατασταθούν και να γίνουν ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου. Στον τομέα αυτό πραγματοποιήσαμε διάφορες, ψυχαγωγικές κύρια, εκδηλώσεις». Ο σύλλογος έκανε τρεις ημερήσιες εκδρομές, μία τετραήμερη στη Λήμνο και διάφορες συνεστιάσεις.

Ο κ. Μιντίδης επισημαίνει ότι σ’ αυτόν τον τομέα θα είχαν πολύ μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα αν διέθεταν στέγη. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν δεν υπάρχει χώρος να στεγάσει το σύλλογο να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους τα διάφορα μέλη του συλλόγου καθώς και με το διοικητικό συμβούλιο». Το νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να τους διαθέσει χώρο. Το Δ.Σ. έχει επανειλημμένα αποταθεί στο δήμο Κομοτηνής αλλά έχουν αποσπάσει μόνο υποσχέσεις. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο δήμος θα δει το αίτημά μας. Μάς έχουν υποσχεθεί ότι σε ένα κτίριο που είναι υπό ανέγερση θα μας παραχωρηθεί γραφείο για να στεγάσουμε το σύλλογο».

Επισκέψεις σε χωριά

Η πρόληψη αποτελεί βασικό τους στόχο, πλην όμως τα μέλη του Δ.Σ. γνωρίζουν ότι δε μπορούν να συμβάλουν ως επιστήμονες. «Θέλουμε να γίνουμε εκείνος ο φορέας που θα ενεργοποιήσει όλους όσους μπορούν να προσφέρουν κάτι στον τομέα της πρόληψης, αλλά είναι τομέας στον οποίο υστερούμε. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει μερικές εξορμήσεις σε οικισμούς της υπαίθρου και οι κάτοικοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Η προσέλευσή τους ήταν αθρόα».

Ο κ. Μιντίδης καταθέτει ότι στα σχέδιά τους είναι μια σειρά από παρόμοιες εξορμήσεις το χειμώνα. Προσκαλεί να συμπαρασταθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται, μια και τα δεδομένα είναι ανησυχητικά. «Ο νομός μας παρουσιάζει πολλά περιστατικά καρδιοπαθειών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι παίρνει επιδημική μορφή». Παρά τα στοιχεία δεν έχει γίνει κάποια έρευνα που να μπορεί να εντοπίσει το λόγο των αυξημένων περιστατικών.

Στα πλεονεκτήματα του συλλόγου καταγράφεται η ενεργός δράση της διευθύντριας της Καρδιολογικής Κλινικής, Αλεξάνδρας Παναγιωτίδου, η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη. «Οι εξορμήσεις στην ύπαιθρο έχουν γίνει με τη δική της παρουσία. Προσωπικά την αποκαλώ ‘η μάνα του συλλόγου’ και της οφείλουμε πάρα πολλά» σχολιάζει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Πρόσκληση στο Γιώργο Μπουγιούκα

Ο κ. Μιντίδης μεταφέρει ότι στα σχέδιά τους είναι κάποιες ενημερωτικές εκδηλώσεις. Βρίσκονται σε επαφή με καθηγητές του πανεπιστημίου, όπως είναι ο Καθηγητής στην Ιατρική Θράκης, Γιώργος Μπουγιούκας.

Για τη σχέση του συλλόγου με τους καρδιολόγους σημειώνει: «Οι καρδιολόγοι επιτελούν το έργο τους κατά τον καλύτερο τρόπο. Θέλουμε τη στήριξή τους, γιατί τους θεωρούμε βασικούς συνεργάτες μας».

Ο πρόεδρος του συλλόγου καλεί όλα τα άτομα που παρουσιάζουν καρδιοπάθειες να εγγραφούν στο σύλλογο, για να γίνει ακόμη πιο ισχυρός και ν’ ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή ανθρώπων από την επαρχία.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενεργοποιηθούν μέσα από το σύλλογο μπορούν να απευθύνονται σε κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ. που γνωρίζουν ή στην Καρδιολογική Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.