Στεφανος Πολιτσακης: Ενας βιρτουοζος πιανιστας απο την Κομοτηνη στο Καθεδρικο Ναο του Μπερμινγκχαμ

Ως μεταπτυχιακός φοιτητής του Ωδείου του Μπέρμιγκχαμ συμμετείχε σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τελικών εξετάσεων της Selena Farnworth

Ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα των νέων της περιοχής μας, που ζουν και διακρίνονται στο εξωτερικό, μας παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η σελίδα «Ξυλαγανή παλιά και νέα» στο facebook. Ο λόγος για τον Ξυλαγανιώτη κ. Στέφανο Πολιτσάκη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες συμμετείχε σε μουσική συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό καθεδρικό ναό του Μπέρμινγκχαμ, St. Philipp's Cathedral Birmingham, στιγμιότυπα από την οποία μοιράστηκε μαζί μας η σελίδα.
 
Ο 27χρονος Στέφανος Πολιτσάκης -τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μεταξύ άλλων τον περσινό Απρίλη στην πασχαλινή συναυλία κλασικού τραγουδιού «Ω γλυκύ μου έαρ» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής-  είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πρόγραμμα Ενόργανης Ερμηνείας του Ωδείου του Μπέρμινγκχαμ, στο οποίο εισήχθη τον Νοέμβριο του 2015 με Βραβείο Μερικής Υποτροφίας, με βασικό όργανο το πιάνο για το Σεπτέμβριο του 2016 με καθηγητές τους Daniel Browell και Robert Markham.
 
Η συγκεκριμένη συναυλία αποτέλεσε μέρος των τελικών εξετάσεων που θα δώσει για την απόκτηση του πτυχίου της στο cello  η προπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Selena Farnworth, που ανέλαβε εξ ολοκλήρου και τη διοργάνωσή της, για την οποία και βαθμολογήθηκε συνολικά.
 

Ο κ. Πολιτσάκης συμμετείχε κατόπιν πρότασης ενός εκ των δύο καθηγητών του, που πρότεινε την συνεργασία αυτή, στα έργα εκείνα που εμπεριείχαν πιάνο.
 
Συγκεκριμένα τα κομμάτια με πιάνο, στα οποία συμμετείχε ο κ. Πολιτσάκης ήταν  τα: George Gershwin (1898-1937): Three preludes for piano, Antonin Dvorak (1841-1904): Rondo for Cello and Piano, Op. 94, Dmitry Dmitrievich Shostakovich (1906-1975): Sonata for Cello and Piano, Op. 40: II – Allegro,  Bela Bartok (1881-1945) 6 Romanian Dances: I Bot tánc / Jocul cu bâtă (Stick Dance:  Voiniceni, Transylvania, Romania), II. Brâul (Sash Dance) III. Topogó / Pe loc, IV. Bucsumí tánc / Buciumeana (Dance from Bucium) , ενώ μετά το σόλο κομμάτι του τσέλο, έκλεισε την συναυλία από κοινού με την Selena Farnworth με το διασκευασμένο για τσέλο και για πιάνο Astor Pantaleon Piazzolla. 

Από τη Σύγχρονη Μουσική Σχολή της Ελένης Ξυγαλά στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων 

Ο Στέφανος Πολιτσάκης, γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1989. Εκδήλωσε από  νωρίς το ενδιαφέρον του για τη μουσική και το πιάνο ειδικότερα. Συγκεκριμένα παρακολούθησε μαθήματα μουσικής προπαιδείας στην ηλικία των έξι ετών και στη συνέχεια μαθήματα πιάνου στη Σύγχρονη Μουσική Σχολή «Ελένης Ξυγαλά» ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα θεωρητικών. Τον Ιούλιο του 2005 πήρε Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα και καθηγήτρια την Ειρήνη Ξυγαλά ενώ τον Ιούνιο του 2007 πήρε Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό Άριστα και Ά Βραβείο και καθηγήτρια την Ελένη Ξυγαλά. Από το 2006 φοίτησε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από όπου αποφοίτησε το 2014 με ειδίκευση στη Μη Συμβατική Υπεραγωγιμότητα και επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Γεώργιο Βαρελογιάννη.
 

Ως σπουδαστής πιάνου από το 1998, συμμετείχε στις ετήσιες εκδηλώσεις της Μουσικής Σχολής μέχρι το 2006. Από τον Ιανουάριο του 2008 είναι μέλος της Μικτής Χορωδίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρακολούθησε το σεμινάριο «Τεχνικές Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορχήστρας» με διδάσκοντα τον Μιχάλη Οικονόμου, Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής του Κατάρ, της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μουσικού Τμήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
 
Στα πλαίσια του σεμιναρίου, διηύθυνε τη Χορωδία του Ε.Μ.Π. σε αποσπάσματα από το έργο Gloria RV 589 του Antonio Vivaldi και συμμετείχε στις συναυλίες του Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτέλεσης του Αλέξανδρου Καλογερά καθώς και στα Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων. Το Μάιο του 2011 έδωσε ρεσιτάλ πιάνου στην Αίθουσα Τελετών του Ε.Μ.Π. ενώ έχει εμφανιστεί και σε διάφορες εκδηλώσεις του Ιδρύματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.