Σταθερη παραμενει φετος η τιμη του ψωμιου
Σταθερή παραμένει φέτος η τιμή του ψωμιού -σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αρτοποιού από την Κομοτηνή Νεοκλή Λεχούδη- η οποία ξεκινάει από 1 εύρω και μπορεί να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το κιλό. Η μείωση της τιμής του αλευριού και του σιταριού δεν είναι και τόσο σημαντική, καθώς «οι τιμές έχουν πέσει γύρω στα 4-5 λεπτά στο κιλό, σε σχέση με πέρυσι».
Η τιμή του ψωμιού είναι η ίδια από τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν αυξήθηκε κατά 14% περίπου στα 70-80 λεπτά για τη φρατζόλα των 350 γραμμαρίων. Όμως, από το 2007 το αλεύρι πωλείται φθηνότερα κατά 25%, στα 32 ευρώ τα 50 κιλά, ενώ το σιτάρι στα 20-25 λεπτά το κιλό, από 30-32 λεπτά.
Σχολιάζοντας τις αυξομειώσεις των τιμών, ο επί 20 χρόνια αρτοποιός Νεοκλής Λεχούδης ισχυρίστηκε ότι η μείωση της τιμής του αλευριού και του σιταριού δεν είναι και τόσο σημαντική, καθώς «οι τιμές έχουν πέσει γύρω στα 4-5 λεπτά στο κιλό, σε σχέση με πέρυσι». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην τοπική αγορά σχετικά με τα φτηνά άλευρα είχαν να κάνουν με τα εισαγόμενα από τη Βουλγαρία. «Εμείς αποφεύγουμε να τα δουλέψουμε προς το παρόν γιατί δεν ξέρουμε την ποιότητά τους. Εμείς παίρνουμε άλευρα από μεγάλες εταιρείες από το Βόλο, οι οποίες πάντα κρατάνε ψηλά τις τιμές, δεν τις κατεβάζουν εύκολα».
Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η κύρια αιτία για τις υψηλές τιμές είναι το λειτουργικό κόστος, καθώς το αλεύρι καθορίζει το 35% της τελικής τιμής του ψωμιού. Ο κ. Λεχούδης ισχυρίστηκε ότι η πρώτη ύλη καθορίζεται στο 30%, με αποτέλεσμα «να μην παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η τιμή».
Ο ίδιος τόνισε ότι η τιμή του ψωμιού παρέμεινε φέτος σταθερή, ενώ κάθε χρονιά στα τέλη του καλοκαιριού μέχρι και τα Χριστούγεννα γίνεται μια αύξηση. «Φέτος κανείς δεν έχει αυξήσει τις τιμές γιατί υπάρχει το θέμα των καυσίμων». Έτσι, η τιμή του ψωμιού ξεκινάει από 1 εύρω και μπορεί να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το προϊόν, τις πρώτες ύλες και την δουλειά που έχει γίνει.
Όσο για τους ελέγχους που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού και νομαρχιών στα αρτοποιεία της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων -προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εναρμονισμένη πρακτική στις τιμές- ο κ. Λεχούδης διαβεβαίωσε ότι στην Κομοτηνή δεν γίνονται τέτοιου είδους έλεγχοι παρά μόνο αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
