Σταθερη η κινηση για την καταθεση πινακιδων στην Εφορια Ροδοπης

Περίπου 1500 πινακίδες έχουν κατατεθεί στην περιοχή μας το 2018, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου

Σταθερή, χωρίς όμως τις μεγάλες ουρές που είχαν παρατηρηθεί άλλες χρονιές, είναι η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας στην Εφορία Κομοτηνής, παρόλο που ο συνολικός αριθμός καταθέσεων πινακίδων είναι για ακόμα μια χρονιά υψηλός, προσεγγίζοντας τις 1.500 πινακίδες.
 
Βέβαια οι καταθέσεις πινακίδων γίνονται όλο το χρόνο, και υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, που χρησιμοποιούν εποχιακά τα οχήματά τους, για αυτό και καταθέτουν τις πινακίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
 
Να σημειώσουμε πως συχνά πολλοί κάτοχοι μηχανών, που χρησιμοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παίρνουν τις πινακίδες την άνοιξη και τις καταθέτουν ξανά το φθινόπωρο, μιας και παρόλο που δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν το πλήρες τέλος κυκλοφορίας, δεν θέλουν να πληρώνουν ασφάλεια για ένα όχημα το οποίο βρίσκεται σε ακινησία.
 
Επίσης οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και επιτρέπουν σε κάποιους ιδιοκτήτες να πληρώσουν μέρος των τελών κυκλοφορίας, αν χρησιμοποιήσουν το όχημα για ένα συγκεκριμένο διάστημα και μετά παραδώσουν ξανά τις πινακίδες, εντείνει το φαινόμενο της κυκλικής χρήσης των πινακίδων.
 
Αυτό σημαίνει πως παρόλο που ο αριθμός των πινακίδων που παραδίδονται παραμένει μεγάλος, ουσιαστικά όλα τα οχήματα δεν αποσύρονται πλήρως από την κυκλοφορία, λόγω της κυκλικότητας της παραλαβής και της παράδοσης.
 
Να υπενθυμίσουμε πως όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, κάτι που σημαίνει πως θα φανεί τη Δευτέρα κατά πόσο είναι πολλοί οι «ξεχασμένοι» που θα σπεύσουν να προλάβουν την κατάθεση.
 
Βέβαια εδώ και αρκετά χρόνια δίνεται παράταση για την κατάθεση των πινακίδων που περιλαμβάνει τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, όμως για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, που φαίνεται πως θα εξαρτηθεί από τον όγκο της κίνησης στις εφορίες.
 
Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση και τα τέλη δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα, το πρόστιμο είναι το διπλάσιο των τελών που αναλογεί για κάθε αυτοκίνητο. 

Τι αποφεύγεται με την κατάθεση των πινακίδων 

Όσοι αποφασίσουν, πάντως, να δηλώσουν «ακινησία» και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα αποφύγουν:
 
1. Την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2019
 
2. Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, εφόσον έχουν Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κυμαίνεται μεταξύ 287 και 3.820 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό και την παλαιότητα του αυτοκινήτου.
 
3. Την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια ανάλογα με την παλαιότητα και τον κυβισμό του αυτοκινήτου αρχίζουν από 2.000 ευρώ για αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών άνω των δέκα ετών και φθάνουν ως και τα 23.800 ευρώ για αυτοκίνητο 3.500 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως πέντε ετών. 

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά 

Όσοι σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ: τη δήλωση ακινησίας, την άδεια κυκλοφορίας, τις πινακίδες κυκλοφορίας, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 (γνωστή και με το παλιό της όνομα «δήλωση του νόμου 105»), στην οποία δηλώνεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο. Αν το όχημα πρόκειται να παραμείνει σταθμευμένο σε χώρο που ενοικιάζεται τότε θα χρειαστούν το μισθωτήριο και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.Επίσης, στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται και η διεύθυνση του χώρου φύλαξης, ενώ χρειάζεται και αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν η κατάθεση δεν γίνεται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.
 
Παράλληλα, για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση των πινακίδων, είναι απαραίτητο να έχει εξοφληθεί το σύνολο όλων των τελών κυκλοφορίας των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, ενδέχεται να σας ζητήσουν αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από την οποία να προκύπτει ότι το όχημα έχει δηλωθεί στην εφορία και ένα αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος στο οποίο να φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του. Αυτή η περίπτωση ενδεχομένως να συμβεί όταν δεν μπορούν μέσω του ΑΦΜ να αναζητήσουν ηλεκτρονικά από τη βάση του υπουργείου τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.