Σταθερη η καλοκαιρινη Τουριστικη κινηση στη Ροδοπη, με εμφαση τις παραλιες

Σταθερή η πληρότητα των ξενοδοχείων στην πόλη, όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των επισκεπτών από τον Κάθετο άξονα

Σταθερή είναι η τουριστική κίνηση τόσο στις παραλίες του Νομού, όσο και στην πόλη της Κομοτηνής, μιας και η αύξηση που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω του ανοίγματος του κάθετου άξονα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί.
 
Έτσι παρά το γεγονός ότι χιλιάδες Βούλγαροι τουρίστες περνούν καθημερινά από την περιοχή μας, ο αριθμός αυτών που μένουν δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με την πρώτη χρονιά του ανοίγματος του κάθετου άξονα, αποδεικνύοντας πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε μέχρι να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό η περιοχή μας. 

Ο κάθετος που τα άλλαξε όλα 

Όπως είναι γνωστό, η ιστορία της Ροδόπης, ως τουριστικού προορισμού, μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους: στην περίοδο πριν, και στη περίοδο μετά το άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Με το άνοιγμά του η Ροδόπη μετατράπηκε σε χώρο διέλευσης τουριστών προς την Ελλάδα, κυρίως Βουλγάρων και Ρουμάνων, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τους «γνώριμους» προορισμούς της Χαλκιδικής, της Θάσου και της Καβάλας, αλλά και διέξοδος για όσους αναζητούσαν γρήγορη πρόσβαση στη θάλασσα και τη βρήκαν στις παραλίες της Ροδόπης, είτε από την πλευρά του Φαναρίου και της Αρωγής είτε από την πλευρά της Μαρώνειας.
 
Όμως από ό,τι φαίνεται αυτοί οι αρχικοί επισκέπτες έχουν φτάσει στο όριό τους, με τα ξενοδοχεία να εμφανίζουν πληρότητα τα Σαββατοκύριακα και εντελώς αντίθετη εικόνα τις καθημερινές. 

«Ψήφος εμπιστοσύνης» των Ρουμάνων και στην Κομοτηνή 

Όσο για τα ξενοδοχεία της Κομοτηνής, και αυτά βλέπουν τις κρατήσεις τους να αυξάνονται, με τους Ρουμάνους τουρίστες να είναι αυτοί που διερχόμενοι από την πόλη μας, επιλέγουν να διανυκτερεύσουν σε αυτή, είτε κατά το ταξίδι τους προς τον τελικό τους προορισμό είτε κατά την επιστροφή τους.
 
Ο «ΠτΘ» μίλησε με ένα μικρό δείγμα των ξενοδόχων θέλοντας να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
 
Στην Κομοτηνή ήρθαμε σε επαφή με το ξενοδοχείο «Δημόκριτος», όπου μας τονίστηκε ότι η πληρότητα του ξενοδοχείου αγγίζει αυτή τη στιγμή το 50%, με επισκέπτες και από τις γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία, επιβεβαιώνοντας τα της διανυκτέρευσης των Ρουμάνων τουριστών στην πόλη. 

Ανεβαίνουν οι πληρότητες στο Φανάρι … ελαχιστοποιούνται τα φαινόμενα ελεύθερου κάμπινγκ 

Σε ό,τι αφορά την παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής και συγκεκριμένα την περιοχή του Φαναρίου, η προβολή του οποίου αποτέλεσε φέτος στρατηγικό στόχο και των τοπικών αρχών, σύμφωνα με τον κ. Νάσο Τσούκα, ιδιοκτήτη του “Hotel Fanari”, η κίνηση έως τώρα παραμένει σταθερή στα περσινά επίπεδα, με την πληρότητα τα Σαββατοκύριακα να προσεγγίζουν το 100%.
 
Χαμηλότερη αλλά σταθερά αυξανόμενη είναι σύμφωνα με τον ίδιο και η πληρότητα τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα υψηλότερα ποσοστά της κατά τον Αύγουστο.
 
Ο κ. Τσούκας αναφέρθηκε και στις καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν φέτος και από πλευράς των αρμοδίων, όπως η τοποθέτηση πινακίδων στον χώρο της παραλίας σχετικά με την απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ, τονίζοντας πως υπάρχει εμφανής μείωση των περιστατικών, κάνοντας ωστόσο ειδική μνεία και σε φαινόμενα παρατουρισμού, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Εξηγώντας τα φαινόμενα αυτά, ο ίδιος επισήμανε ότι παρατηρούνται περιπτώσεις φιλοξενίας περισσοτέρων ατόμων σε χώρους λιγότερων κλινών, υπογραμμίζοντας πως πέραν των κινδύνων ασφαλείας που εγκυμονούν οι πρακτικές αυτές «απειλούν» και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. «Αν θέλουμε να έχουμε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν να προσφέρουμε τότε θα πρέπει να κρατήσουμε σταθερά κάποια στάνταρ, απορρίπτοντας αυτές ή τις όποιες πρακτικές μπορεί να το θέτουν εν αμφιβόλω» υπογράμμισε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.