Σταθερες τιμες και ζητηση για τα καυσοξυλα

Παρόλο που πολλοί χρήστες περιορίζουν τον όγκο των παραγγελιών, παραμένει σταθερή η προτίμηση στο καυσόξυλο για το χειμώνα

Με την έλευση του φθινοπώρου, αρχίζουν οι προετοιμασίες για το χειμώνα, που στη Ροδόπη σημαίνει πως οι πολίτες αρχίζουν να σκέφτονται τον τρόπο θέρμανσης τους.
Με το πετρέλαιο πλέον να μην έχει την ηγεμονική θέση στις προτιμήσεις των χρηστών όπως παλαιότερα, λόγω της αύξησης της τιμής του και την αδυναμία πολλών να πληρώσουν, πολλοί είναι αυτοί που προχωρούν στις εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης.
 
Και μια από τις παλαιότερες λύσεις στην περιοχή, η οποία σε πολλούς οικισμούς δεν έπαψε ποτέ να χρησιμοποιείται, είναι τα καυσόξυλα, τα οποία είδαν τη ζήτηση να αυξάνεται κατακόρυφα τα χρόνια της κρίσης.
 
Από τον Αύγουστο λοιπόν πελάτες οδεύουν προς τις επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων, ώστε να προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες για το χειμώνα.
Όπως φαίνεται πλέον αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν ξυλεία για την θέρμανσή τους είναι σταθεροί σε αριθμό, με μικρές αποκλίσεις κάθε χρόνο, συνήθως ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου, κάτι που φαίνεται και στο γεγονός ότι η τιμή, τουλάχιστον για τα εγχώρια καυσόξυλα, κινείται γύρω στα 120 ευρώ τον τόνο. 

Περιορισμός στον όγκο αγοράς των καυσόξυλων 

Αυτή τη στιγμή είμαστε ουσιαστικά στη μέση της σεζόν, σημείωσε η κ. Αναστασία Λαζαρίδου, που έχει επιχείρηση, μεταξύ άλλων, πώλησης καυσόξυλων στο Θρυλόριο.
 
Όπως σημείωσε ενώ παλιά πολλοί πελάτες έπαιρναν 10 τόνους ξύλα, τώρα τα αγοράσουν σε μικρότερες ποσότητες, και συνήθως σε «δόσεις» των 2 ή των 3 τόνων, λόγω της οικονομικής αδυναμίας να αγοράσουν όλο τον όγκο.
 
«Ο κόσμος που χρησιμοποιεί ξύλα παίρνει, απλώς έχει μειωθεί η ποσότητα που παίρνουν. Οι αγοραστές παίρνουν δηλαδή τον Ιούλιο 2 τόνους, το Σεπτέμβριο 2 τόνους, ώστε μέχρι να αρχίσουν να καίνε τη σόμπα να έχουν συμπληρώσει τους τόνους που χρειάζονται».
 

Η ίδια βλέπει ότι αυτοί που χρησιμοποιούσαν ξύλο παλαιότερα, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και τώρα, χωρίς πολλές εναλλαγές, δουλεύοντας μάλιστα αρκετά με το λεγόμενο «άκοπο» ξύλο, το οποίο όπως έρχεται από τον δασικό συνεταιρισμό που λειτουργεί στα βουνά της Ροδόπης έτσι φεύγει προς τους πελάτες, χωρίς περεταίρω κοπή.
 
Αυτή τη στιγμή η αγορά παραμένει σταθερή, όμως αν επέλθουν οι αυξήσεις που αναμένονται στο πετρέλαιο το αμέσως επόμενο διάστημα, αυτό μπορεί να αλλάξει. Βέβαια όπως τονίζει η κ. Λαζαρίδου στη δική της επιχείρηση ο κύριος όγκος των καυσόξυλων κατευθύνεται προς τα σπίτια των οικισμών, γιατί στην πόλη οι περισσότεροι χρήστες έχουν να αντιμετωπίσουν το θέμα του όγκου των καυσόξυλών, που είναι δύσκολο να αποθηκευτούν. 

Σταθεροί οι χρήστες του καυσόξυλου 

Από τις 10-15 Αυγούστου ξεκίνησε ο κύριος όγκος της κίνησης των καυσόξυλων στην επιχείρηση του κ. Νίκου Φωτιάδη, που βρίσκεται όπισθεν του οικισμού Ηφαίστου, με την τιμή να παραμένει σταθερή σε σχέση με πέρυσι, ενώ η κίνηση είναι και αυτή σχετικά η ίδια.
 
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα, υπάρχουν πάρα πολλά έξοδα οπότε ο κόσμος κοιτάζει μόνο τα βασικά» σημειώνει ο κ. Φωτιάδης, τονίζοντας πως ενώ τα καυσόξυλα θα είναι αναγκαία το χειμώνα, προς το παρόν πολλοί δίνουν προτεραιότητα σε άλλα έξοδα, και μεταθέτουν την αγορά του ξύλου στο μέλλον.
 
Πάντως ο αριθμός όσων αγοράζουν ξύλα όπως εκτιμά ο κ. Φωτιάδης έχει μείνει σταθερός τα τελευταία χρόνια, μετά την απότομη στροφή που υπήρξε με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, και μάλιστα δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την επαναφορά της ξανά σε χαμηλότερα επίπεδα. «Οι περισσότεροι έχουν σταματήσει το πετρέλαιο, και πέρυσι που ήταν φτηνότερο, ένα μικρό ποσοστό γύρισε σε αυτό, αυτοί που είχαν κάνει επενδύσεις σε κάτι άλλο δεν μπορούν να φύγουν» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.