Σταθερα βηματα στην ανεγερση του Πολιτιστικου Κεντρου Δημου Κομοτηνης

Το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Κομοτηνής που έγινε γνωστό ως «Μελίνα Μερκούρη» και φιλοδοξεί να είναι το Πολιτιστικό Μέγαρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με πολιτιστικά γεγονότα που θ’ αντανακλούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα. Στις 25 Μαΐου άρχισαν οι εκσκαφές και στη συνέχεια ξεκίνησε η θεμελίωση του Κτιρίου ΙΙ. Έχουν ολοκληρωθεί τα υπόγεια κι έχει πέσει το δάπεδο του ισογείου.

Το χρονοδιάγραμμα έχει προσδιορίσει την περαίωσή του στις 31 Δεκεμβρίου του 2008.

Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης έχει διακρίνει στην περίπτωση της ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας που αποδέχεται και στηρίζει το έργο. «Από τον απλό υπάλληλο έως την πολιτική ηγεσία διέκρινα συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση έβρισκαν λύσεις σ’ αυτό το έργο, μια και θεωρούσαν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στην περιοχή.

Συνέβαλαν σε κάθε βήμα όχι μόνο οι επώνυμοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δασαρχείο, στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κομοτηνής και της Νομαρχίας Ροδόπης, της Πολεοδομίας. Φρόντιζαν με τον καλύτερο τρόπο να επιλύσουν το κάθε ζήτημα γιατί το αντιμετώπισαν σαν δικό τους κομμάτι».


Ο κ. Κεφαλίδης εξήγησε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής προχωρά με βάση τις φάσεις του χρονοδιαγράμματος και γίνεται ο σκελετός του Κτιρίου ΙΙ.

Χαρακτηριστικά του έργου

Πρόκειται για συνολική δομημένη επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης 16.200 τ.μ., συνολικού όγκου περίπου 45.000 κ.μ.

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο αυτοτελείς λειτουργικές ενότητες (Κτίριο Ι και Κτίριο ΙΙ), οι οποίες ενοποιούνται με κοινό στεγασμένο χώρο εισόδου και περιλαμβάνει τις εξής λειτουργικές ενότητες:

Κτίριο Ι: 1. Μικρή Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

2. Χώροι Εκθέσεων

Βιβλιοθήκη

Χώροι διοίκησης

Μπαρ – Εστιατόριο

Σταθμός Αυτοκινήτων.

Το Κτίριο Ι είναι εμβαδού περίπου 3.500 τ.μ. και όγκου 14.800 κ.μ. περίπου.

Κτίριο ΙΙ: 1. Αίθουσα 701 θέσεων για θέατρο πρόζας, λυρικό θέατρο, μπαλέτο, μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογράφο.

Επίσης περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός λειτουργίας των κτιρίων και οι απαραίτητες τεχνολογικές εγκαταστάσεις (θέρμανση, κλιματισμός, πυρασφάλεια, σύστημα μετάφρασης, μηχανήματα ήχου, μηχανές προβολής, φωτισμός εικαστικού υλικού, εξοπλισμός τμήματος πληροφορικής και εξοπλισμός διοίκησης).

Το Κτίριο ΙΙ είναι εμβαδού 5.015,17 τ.μ., προϋπολογισμού 17.644.706,32 ευρώ + ΦΠΑ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.