Σταθερα τα μετρα προστασιας απο πυρκαγια στο ΧΥΤΑ Κομοτηνης

Συνεχής επιχωμάτωση, αποθήκες χώματος και δίκτυα απομάκρυνσης αερίου αποτελούν την άμυνα του ΧΥΤΑ Κομοτηνής απέναντι στην πυρκαγιά

Υπό απόλυτο έλεγχο φαίνεται να τέθηκε η φωτιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, τέσσερα 24ωρα μετά την εκδήλωσή της το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουνίου, μετά από προσπάθειες τόσο των στελεχών του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) όσο και της πυροσβεστικής.
 
Το σβήσιμο της φωτιάς όμως δεν σταμάτησε τα ερωτήματα για τη διαχείριση του θέματος, με προβληματιμσούς για τους λόγους που δεν κατασβήστηκε νωρίτερα η πυρκαγιά, αλλά και ανησυχία για το θέμα του καπνού που παράχθηκε από αυτή.
 
Ο ΧΥΤΑ Ξάνθης είναι, μαζί με τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, από τους τελευταίους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή μας, που συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα.
 
Η εκδήλωση πυρκαγιάς αποτελεί μόνιμο φόβο όσων διαχειρίζονται τους χώρους αυτούς, για αυτό λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε ακόμα και αν εκδηλωθεί, αυτή να κατασβηστεί το συντομότερο δυνατό.
 
Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, την διαχείριση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής είχε ο Δήμος Κομοτηνής, όταν και ανέλαβε τη λειτουργία του, όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό, η ΔΙΑΑΜΑΘ μέσω εργολαβίας.
 
Όμως ο Δήμος ακόμα είναι έτοιμος να βοηθήσει, παρόλο που οι εργαζόμενοί του πλέον δεν βρίσκονται στον ΧΥΤΑ, έχοντας πάρα πολλά χρόνια στη διαχείρισή του και στην προσπάθεια να προστατέψουν των χώρο από το φωτιά.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Αδαμάντιος Ευτυχιάκος, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, το πιο σημαντικό μέτρο για να μην πάρει φωτιά ένας ΧΥΤΑ είναι να υπάρχει υλικό επικάλυψης, δηλαδή χώμα, και τα απορρίμματα να σκεπάζονται καθημερινά.
 
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αποθήκη υλικού, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει πυρκαγιά, να επέμβει άμεσα ομάδα που θα αναλάβει να επιχωματώσει τα σκουπίδια, ώστε αυτή να μην επεκταθεί.
 
Άλλωστε να σημειωθεί πως μια πυρκαγιά σε ένα ΧΥΤΑ, λόγω της φύσης των υλικών, δεν σβήνεται εύκολα με νερό, αλλά με επιχωμάτωση, μιας και με αυτό τον τρόπο στερείται το απαραίτητο για την καύση οξυγόνο.
 
Τέλος σημείωσε πως ο νέος εργολάβος που έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ μπορεί να πάρει μέτρα και για τη φύλαξη του χώρου, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, μια δυνατότητα που δεν είχε, λόγω έλλειψης προσωπικού, ο Δήμος Κομοτηνής.
 
Να υπενθυμίσουμε πως στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, μετά από ένα μεγάλο έργο που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουν προστεθεί τρία κύτταρα, φτάνοντας το συνολικό αριθμό τους στα τέσσερα.
 
Το αρχικό κύτταρο έχει καλυφθεί πλήρως, και έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται και τα καινούρια, στα οποία έχουν γίνει ήδη, όπως και στο παλιό κομμάτι, γεωτρήσεις εκτόνωσης αερίου.
 
Και αυτό γιατί με το χρόνο λόγω των ζυμώσεων συγκεντρώνεται μεθάνιο μέσα στο απορρίμματα, το οποίο θα πρέπει να εκτονώνεται, για αυτό και μέσω των γεωτρήσεων συλλέγεται μέσω δικτύου και καίγεται μέσω ενός πυρσού καύσης, ώστε να μην δημιουργούνται εκρήξεις.
 
Η τελευταία φωτιά που εκδηλώθηκε στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής ήταν πριν από 4 χρόνια, η οποία κατασβήστηκε γρήγορα, με την άμεση παρέμβαση των εργαζομένων του Δήμου οι οποίοι δούλεψαν όλο το βράδυ μέχρι το πρωί για να το αντιμετωπίσουν.
 
Το πιο σημαντικό για την προστασία από την πυρκαγιά, σημείωσε ο κ. Ευτυχιάκος, είναι να είναι καλυμμένα τα σκουπίδια όταν τελειώνουν οι αποκομιδές της ημέρας, ανεξάρτητα από τον καιρό, τις συνθήκες και την εποχή.
 
Βέβαια ο Δήμος όταν η επικινδυνότητα πυρκαγιάς κατά τη θερινή περίοδο φτάνει στο επίπεδο 3, ανεβάζει υδροφόρα στο χώρο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
 
Κλείνοντας ο κ. Ευτυχιάκος εξέφρασε την βεβαιότητά του πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, τόσο όταν λειτουργούσε το χώρο ο Δήμος όσο και τώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.