Σταθερα παρουσα η χορωδια του Συλλογου Φιλων Βυζαντινης Μουσικης στα Ελευθερια

Με συναυλία στην οποία ακούστηκαν αναστάσιμοι ύμνοι και ύμνοι από την ακολουθία των Ελευθερίων της πόλης

Μια μοναδική συναυλία Βυζαντινής Μουσικής από τη χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Τρίτη 7 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ στο πλαίσιο των Ελευθερίων Θράκης.
 
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που ξεκίνησε με τον ύμνο των ύμνων, το Χριστός Ανέστη, ακούστηκαν ύμνοι της εκκλησιαστικής μουσικής, η επιλογή των οποίων έγινε τόσο για περιεχόμενο, όσο και το μέλος τους, με το βάρος να πέφτει στο κομμάτι της δοξολογίας προς το θεό.
 

Ανήκουν κυρίως σε δύο θεματικές ενότητες, μιας και είναι είτε αναστάσιμοι ύμνοι από διάφορες εποχές, είτε ύμνοι από την ακολουθία των Ελευθερίων, την οποία συνέθεσε ειδικά για την πόλη της Κομοτηνής ο σύγχρονος υμνογράφος και ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.
 
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου π. Δημήτριος Βασιλειάδης, η χορωδία συμμετέχει με ενθουσιασμό στα ελευθέρια Θράκης, μια συμμετοχή που έχει καταστεί θεσμός, μιας και ξεκίνησε το 1974, στα πρώτα βήματα των εκδηλώσεων, και συνεχίστηκε ανελλιπώς, με μία μόνο εξαίρεση, στα 45 χρόνια που πέρασαν από τότε.
 

Θεωρεί δε την συμμετοχή αυτή αυτονόητη, γιατί αφενός η Βυζαντινή μουσική, δηλαδή η εκκλησιαστική μουσική της ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί μοναδικό στοιχείο της παραδόσεως και της φυσιογνωμίας της Θράκης, που είχε χαρακτηριστεί ορθότατα ως αυλή της Κωνσταντινουπόλεως, και της ανήκει διακεκριμένη θέση στις εκδηλώσεις.
 
Ο Σύλλογος, που βρίσκεται σχεδόν για μισό αιώνα στην πρωτοπορία της πολιτιστικής και πνευματικής δράσης του τόπου, οφείλει να συμβάλλει στον ετήσιο εορτασμό τόνισε ο π. Δημήτριος, επαναλαμβάνοντας τη διευκρίνηση ότι ο Σύλλογος περιλαμβάνει και εκφράζει τους ορθόδοξους χριστιανούς της πόλης και της περιοχής, οι οποίοι στα πλαίσια της αφοσιώσεώς τους στην Αγία ορθόδοξη εκκλησία τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό, αγάπη και ενδιαφέρον για την λατρευτική και ιερά μουσική της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.