Σταση εργασιας των εργαζομενων στο νοσοκομειο Κομοτηνης

Τρίωρη στάση εργασίας με πολύ καλή συμμετοχή πραγματοποίησε χθες το πρωί, από τις 9.00 μέχρι τις 12.00, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής μετά από απόφαση που έλαβε σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, 23 του Σεπτέμβρη. Η κινητοποίηση έγινε, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετατάξεις νοσηλευτριών σε άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Παιδείας, αγνοώντας τις μεγάλες ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της πόλης και θέτοντας σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την εξυπηρέτηση και τις ζωές των πολιτών του νομού μας».

Γ. Ιωαννίδης

«Η μετάταξη των 3 νοσηλευτριών στο υπουργείο Παιδείας είναι άστοχη»

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους στην κινητοποίηση ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής, ο Απόστολος Κουτάβας, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΝ Ροδόπης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ στη Ροδόπη, Γιώργος Ιωαννίδης, ο οποίος μετέφερε: «Πιστεύουμε ότι υποβαθμίζεται με ενέργειες μετατάξεων μάχιμο δυναμικό νοσηλευτών για να ενισχυθούν διοικητικές θέσεις του υπουργείου Παιδείας. Σαφώς και το υπουργείο έχει ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, αλλά θα θέλαμε τα κενά να καλυφθούν μέσα από διορισμούς.

Αυτές οι μετατάξεις προκαλούν τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο οι οποίοι με αυταπάρνηση εργάζονται υπερβάλλοντας εαυτόν. Θα έπρεπε το υπουργείο Υγείας, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος, να είχε προκηρύξει αυτές τις θέσεις για να καλυφθούν, γιατί τα κενά ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 70 εργαζόμενους. Επομένως, η μετάταξη των 3 νοσηλευτριών στο υπουργείο Παιδείας είναι άστοχη κι επικίνδυνη για τη λειτουργία του νοσοκομείου». Ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε ανάκληση της απόφασης, να επανέλθουν τα άτομα στις θέσεις τους και «να προσληφθούν επιπλέον άτομα ούτως ώστε το νοσοκομείο να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

Λ. Αλατζίδης

«Διεκδικούμε να έρθει προσωπικό»

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κομοτηνής, Λάζαρος Αλατζίδης, εξήγησε ότι η στάση αυτή γίνεται εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες μετατάξεις και συγχρόνως για τις άλλες ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. «Η στάση πραγματοποιείται μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες όλου του νομού Ροδόπης εκ μέρους όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κομοτηνής εάν κατά την έλευσή τους στο νοσοκομείο, δεν εξυπηρετούνται.

Θα πρέπει, όμως, να ξέρουν ότι οι μόνοι που δεν φταίμε, είμαστε εμείς και μάλιστα δεν θέτουμε στις διεκδικήσεις μας ούτε ένα οικονομικό θέμα. Διεκδικούμε να έρθει προσωπικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στο νοσοκομείο Κομοτηνής»
κατέληξε.

Μ. Ντικούδη

«Θα πρέπει να προσέξουν οι ιθύνοντες τις ανάγκες του νοσοκομείου»

Η Μαρία Ντικούδη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στο συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, γνωρίζοντας από κοντά τα προβλήματα, μίλησε για τους λόγους που έκαναν τη στάση. «Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Θα πρέπει να προσέξουν οι ιθύνοντες και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Υπήρξαν κάποιες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είχε λιγότερο κόστος για το νοσηλευτικό τομέα, εάν είχαμε μεγάλη ευχέρεια νοσηλευτικού προσωπικού. Δε μπορούμε να αρνηθούμε σε κανέναν συνάδελφο το ότι θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας του εντός ή εκτός νοσοκομείου, αλλά έχουμε πρόβλημα με τις συγκεκριμένες πρακτικές»
σχολίασε.

Ανατρέχοντας σε παλιότερα γεγονότα, η κ. Ντικούδη ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρξαν μετακινήσεις προσωπικού εντός νοσοκομείου, αλλά όχι εκτός. «Για παράδειγμα, συνάδελφοι που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας έχει τύχει να μετακινηθούν σε θέση γραφείου, αλλά όχι εκτός νοσοκομείου.

Όπως διαβάσαμε και στον υπαλληλικό κώδικα, η έγκριση πρέπει να δίνεται σύμφωνα με τον 7273 από τη διοίκηση του νοσοκομείου και δε θα πρέπει η απομάκρυνση να δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτό δεν γνωρίζουμε εάν έγινε, γι’ αυτό και δημιουργείται αναστάτωση στις υπόλοιπες νοσηλεύτριες».

Α. Κουτάβας

«Απαιτούνται προσλήψεις και δημοπράτηση νέου νοσοκομείου Κομοτηνής»

Ο Απόστολος Κουτάβας βρέθηκε από το πρωί στο νοσοκομείο για να δηλώσει συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις και αναφέρθηκε ότι ήταν ενήμεροι και το προηγούμενο διάστημα για τις μετατάξεις που έχουν γίνει. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου Κομοτηνής. Η υποβάθμιση δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Έχουν τεράστιες ευθύνες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή της ΝΔ η οποία από την πρώτη στιγμή που βγήκε, μίλησε για νέο νοσοκομείο, για προσλήψεις και αναβάθμιση της ποιότητας της υγείας.

Αντί αυτών βλέπουμε ότι συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Παιδείας, Ε. Στυλιανίδης, δήλωσε πως το νοσοκομείο Κομοτηνής είναι «η μαύρη τρύπα» της υγείας στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. Δυστυχώς, όμως, οι υπουργοί μένουν σε διαπιστώσεις και μόνο.

Ως κόμμα, όλο το προηγούμενο διάστημα μιλήσαμε για τα προβλήματα των εργαζομένων τους οποίους θέλω να συγχαρώ ότι δουλεύουν με αυταπάρνηση για να προσφέρουν ποιότητα υγείας στους κατοίκους της περιοχής. Η προσφορά τους όμως δεν λύνει τα προβλήματα, αυτό που απαιτείται είναι προσλήψεις και η δημοπράτηση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής».


Ο κ. Κουτάβας, θύμισε ότι έφεραν το θέμα στη Βουλή μετά την περιοδεία του βουλευτού του ΣΥΝ και υπεύθυνου τομέα Υγείας, κ. Λεβέντη, στη Θράκη κι έγιναν επερωτήσεις στη Βουλή για την περιοχή. «Ο κ. υπουργός ήταν «λίγα λόγια αν αγαπιόμαστε», μίλησε γενικά κι αόριστα για την κατάσταση που επικρατεί, χωρίς να προσεγγίζει την ουσία του ζητήματος που είναι η απόλυτη υποβάθμιση του νοσοκομείου Κομοτηνής». Τέλος, θέλησε να μεταφέρει την απόλυτη στήριξή τους στους εργαζόμενους.

Να σημειώσουμε ότι πριν δυο μέρες η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης σε ανακοίνωσή της κατηγορούσε ευθέως τον υπουργό Παιδείας, Ε. Στυλιανίδη, για το ότι ενώ δήλωνε πως «το Νοσοκομείο της Κομοτηνής είναι η μαύρη τρύπα του συστήματος υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε υπογράψει τη μετάταξη 3 νοσηλευτριών από το Νοσοκομείο Κομοτηνής σε διοικητικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας, όλες συγγενικά πρόσωπα είτε του ίδιου είτε τοπικών στελεχών της Ν.Δ…»

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο Κομοτηνής που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή ασθενών, όταν υπάρχουν καταγγελίες από τις προϊσταμένες των τμημάτων ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όταν υπάρχουν κλινικές στις οποίες αντιστοιχεί 1 νοσηλευτής σε 48 ασθενείς, όταν υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να πάρουν άδεια ή ρεπό πάνω από ένα χρόνο».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.