Σταση αναμονης τηρουν οι καταναλωτες στη Ροδοπη για το πετρελαιο θερμανσης

Από τα 90 λεπτά αναμένεται να ξεκινήσει η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης φέτος - Τάση επιστροφής σε πέλλετ και ξύλα βλέπει ο πρατηριούχος Γρηγόρης Κακαρέλης

Τάσεις φυγής από το πετρέλαιο στην εναλλακτική θέρμανση φαίνεται να έχουν φέτος οι καταναλωτές προετοιμαζόμενοι για τον χειμώνα, μιας και η αναμενόμενη αύξηση τόσο του ειδικού φόρου όσο και της παγκόσμιας τιμής του πετρελαίου φαίνεται να αναστρέφει το κύμα επιστροφής που είχε παρατηρηθεί την περυσινή χρονιά.
Όπως είναι γνωστό, πέρυσι η τιμή του πετρελαίου έπεσε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κάτι που έκανε τους καταναλωτές, όσους τουλάχιστον μπορούσαν, να επιστρέψουν στο πετρέλαιο.
 
Όμως η φετινή αβεβαιότητα με την επιβολή ειδικού φόρου, καθώς και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, φαίνεται να αναστρέφει αυτό το κλίμα και τους καταναλωτές να επιστρέφουν στις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, όπως τα πέλλετ, οι μπρικέτες και τα ξύλα.
 
Πάντως η τελική απόφαση για αρκετούς θα ληφθεί στις 15 Οκτωβρίου, όταν και ξεκινά η σεζόν πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, μιας και τότε θα φανεί καθαρά η επίδραση, που θα έχουν στην τιμή, η ανακοίνωση για τον ειδικό φόρο -που αναμένεται μερικές μέρες πριν- και οι τιμές του πετρελαίου, ώστε να δουν τι αντέχει ο προϋπολογισμός τους.
 
 

Αύξηση 5 λεπτά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

 
Όπως σημείωσε ο κ. Γρηγόρης Κακαρέλης, ο οποίος πέρα από πρατήριο καυσίμων ασχολείται και με την πώληση των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 10 Οκτωβρίου.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πέρυσι ήταν στα 230 ευρώ τον τόνο, και φέτος αναμένεται μια αύξηση 5 λεπτών, που σημαίνει πως θα φτάσει στα 280 ευρώ τον τόνο, χωρίς ΦΠΑ.
 
Αν σε αυτή την αύξηση προστεθεί και το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, αυτό σημαίνει πως θα δούμε σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου φέτος σε σχέση με πέρυσι, αν και προς το παρόν δεν αναμένεται να φτάσει στα ύψη που βρισκόταν προηγούμενες χρονιές, που είχαν αναρριχηθεί αρκετά πάνω από το ένα ευρώ.
 
Πέρυσι, σημείωσε ο κ. Κακαρέλης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει από τα 75 λεπτά και είχε πέσει μέχρι και τα 60 λεπτά. Σε συνδυασμό με το επίδομα θέρμανσης που πήραν οι δικαιούχοι, παρά τις μειώσεις, έφτανε τα 25 λεπτά το λίτρο, με αποτέλεσμα να συμφέρει αρκετά να αγοράσει κανείς πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο παραμένει, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα η πιο εύκολη και η πιο ασφαλής λύση για τη θέρμανση στην περιοχή μας.
 
Αν υπολογιστεί η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς και η αύξηση του ειδικού φόρου, η τιμή του πετρελαίου υπολογίζεται να ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου γύρω στα 90 λεπτά, για αυτό και ο κόσμος διστάζει να δεσμευτεί σε ένα τύπο θέρμανσης. «Φέτος ο κόσμος είναι διστακτικός, περιμένουν να ανακοινωθεί η τιμή, να δουν στο περίπου πώς θα είναι και τι θα κάνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
 

Επιστροφή στο πέλλετ και το ξύλο

 
Πέρυσι πολλοί πελάτες επέλεξαν από νωρίς το πετρέλαιο, αφήνοντας στην άκρη το ξύλο και τα πέλλετ, μιας και ήταν γνωστό από νωρίς ότι οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι χαμηλές.
Όμως φέτος πολλοί φαίνεται να επιστρέφουν, φοβούμενοι τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, με προτίμηση πρωτίστως στο πέλλετ, το οποίο ο κ. Κακαρέλης θεωρεί ιδιαίτερα καθαρή λύση για τις πολυκατοικίες και σχετικά απλή.
 
Να υπενθυμίσουμε πως οι τιμές των πέλλετ ξεκινούν από τα 240 ευρώ τον τόνο, ενώ ανάλογα με την ποιότητα μπορεί να φτάσουν και τα 285. Παράλληλα υπάρχουν πολλοί καταναλωτές για τους οποίους η εναλλακτική θέρμανση αποτελεί μονόδρομο, μιας και σε πολλές οικοδομές οι κεντρικές θερμάνσεις έχουν κλείσει και δύσκολα ανοίγουν ξανά. Τα ξύλα βέβαια παραμένουν μια φτηνή και σταθερή αξία, με όσους δεν έχουν αρκετά χρήματα να κάψουν πέλλετ και πετρέλαιο, να επιλέγουν αυτή τη λύση.
 
 

Χωρίς αλλαγές στο ύψος και τους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης φέτος

 
Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα φέτος, με τους δικαιούχους να μένουν σταθεροί σε σχέση με πέρυσι.
Μια σημαντική διαφορά, που περιορίζει κάπως την αγοραστική δύναμη των δικαιούχων, είναι το γεγονός ότι φέτος, όπως και πέρυσι, φαίνεται ότι η εκκαθάριση των πληρωμών θα γίνει σε δυο δόσεις ανεξάρτητα πότε αγοράστηκε το πετρέλαιο, κάτι που σημαίνει πως περιορίζεται η ρευστότητα των αγοραστών και κατ’ επέκταση η κατανάλωση τους.
 
Φυσικά πέρυσι η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους καταναλωτές, χωρίς πολύ και παρατεταμένο κρύο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, και να μην επιβαρύνεται τόσο πολύ ο οικογενειακός προϋπολογισμός, για αυτό και είναι σχετικά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την κατανάλωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
 
Όλα αυτά, έκλεισε ο κ. Κακαρέλης, δείχνουν πως η τιμή του πετρελαίου στις 15 Οκτωβρίου θα καθορίσει την στάση πολλών καταναλωτών για τον φετινό χειμώνα.
«Πρώτα είναι το πετρέλαιο, μετά το πέλλετ και μετά το ξύλο, ενώ υπάρχουν και κάποιες λύσεις με ρεύμα για συγκεκριμένους καταναλωτές» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.