Σταση αναμονης για τα εργα του Φιλοδημου απο τον Δημο Κομοτηνης

Μετά τη «βόμβα» του Υπουργού Εσωτερικών για την έλλειψη πόρων για τα έργα που έχουν ενταχθεί

Στάση αναμονής, όσο αφορά το πρόγραμμα Φιλόδημος, τηρεί ο Δήμος Κομοτηνής, μετά την αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Φιλόδημος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ.
 
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχουν δημοπρατηθεί 170 έργα προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ ενώ οι εντάξεις ανέρχονται σε 1,2 δις ευρώ για 502 έργα.
 
Επέρριψε δε ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών γιατί με τόση άνεση προχώρησε σε εντάξεις 1,2 δις ευρώ, ενώ το δάνειο από  την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν 134 εκ. ευρώ.
 
Βέβαια σημείωσε πως δεν θα επιτρέψει να χαθούν τα έργα, όμως τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, «διαφορετικά η υπόθεση θα τιναχθεί στον αέρα».
 
Για όσα δεν ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν  στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών 2020-2023, για τη χρηματοδότηση του οποίου έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Το θέμα όμως, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, είναι ότι δεν ξεκαθάρισε αν το πρόβλημα συναντάται και στα δύο προγράμματα «Φιλοδημος», μιας και μόνο το ένα υποτίθεται ότι χρηματοδοτούνταν με τον τρόπο που ανέφερε στην Συνέλευση ο Υπουργός.
 
Για αυτό και τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από τη νέα ηγεσία της ΚΕΔΕ, που αναδείχθηκε από την εκλογική διαδικασία της Πέμπτης, να ξεκαθαρίσει τόσο ποια έργα θα μείνουν εκτός, αλλά και τις διαδικασίες με τις οποίες θα περάσουν σε νέα προγράμματα.
 
Πάντως να τονιστεί πως οι διαδικασίες του Φιλόδημου ήταν πιο άμεσες και γρήγορες, μιας και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα θέλουν αφενός ωρίμανση αρχικά, αλλά είναι και πιο χρονοβόρα γραφειοκρατικά, για αυτό και υπάρχει η ελπίδα πως θα υπάρξει μετάβαση το συντομότερο.
 
Να επισημανθεί πως ο Υπουργός στην ομιλία του την Πέμπτη, ανέφερε πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 της κυβέρνησης, θα έχει τις εξής προτεραιότητες έργων: έργα βασικών υποδομών, έργα περιβάλλοντος, επίλυση του ζητήματος των στερεών αποβλήτων, δραστική επέκταση της ανακύκλωσης, μέτρα πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα αντισεισμικής θωράκισης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.