Σταματης Σακελλιων, Συντονιστης ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης «Οσοι ονειρευονται κοστουμια και εκλογες ειναι καλο να τα ξεχασουν»

«Τερατούργημα η τυχόν ανάκτηση της βουλευτικής έδρας από τον Ε. Στυλιανίδη» - «Δεν περιμένω από κανένα κανάλι να υπερασπιστεί την κυβέρνηση»

Καλεσμένος της εκπομπής «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής βρέθηκε χθες ο Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων, σε μια προσπάθεια αξιολόγησης της πολιτικής πραγματικότητας. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα ζητήματα του προσφυγικού και του οικονομικού πεδίου με τον κ. Σακελλίωνα να μην παραλείπει να στέψει τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση και διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η αξιολόγηση θα κλείνει εντός χρονικού πλαισίου και μετά θα ακολουθήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 
Ο λόγος στον ίδιο όμως αναλυτικά… 

«Η αντιπολίτευση δεν προσδοκά και δεν επιδιώκει λύση του προσφυγικού»

ΠτΘ: κ. Σακελλίων γιατί τα κόμματα δεν μπορούν να συναινέσουν σε μια γραμμή για το προσφυγικό;
Σ.Σ.:
Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πολιτική ενότητα, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση προσδοκά από αυτή την ιστορία φθορά της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση δεν προσδοκά και δεν επιδιώκει λύση του προβλήματος. Επομένως δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να επιμένει στις Βρυξέλλες να το παίζει ευρωπαίος πολιτικός και επιστρέφοντας στο εσωτερικό να βγάζει το κοστούμι του ευρωπαίου πολιτικού και να το παίζει συνοδοιπόρος του Άδωνι Γεωργιάδη και της Μαρί Λεπέν, όσον αφορά το προσφυγικό.
 
Οι εσωτερικές εξελίξεις έχουν να κάνουν και με ένα άλλο στοιχείο το οποίο παραγνωρίζεται. Συνδέεται με έναν ενδόμυχο φόβο της ΝΔ ότι οι πολιτικές εξελίξεις από δω και πέρα θα είναι συντριπτικά σε βάρος της. Αναφέρομαι στη συζήτηση στη βουλή που αναβλήθηκε και θα γίνει την επόμενη Τρίτη, όπου εκεί, ειλικρινά, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει σε πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν το βίο και την πολιτεία στελεχών του κόμματός του. Βέβαια σε αυτή τη συζήτηση υπάρχει και ένα ζήτημα για το τι θα κάνουν και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, κυρίως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Στον πολιτικό συνδυασμό των τριών αυτών κομμάτων είναι προφανές ότι το προσφυγικό έρχεται να καλύψει κάποιους άλλους βαθύτερους φόβους τους.
 
Να σας θυμίσω άλλωστε ότι τη μια μέρα ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την άλλη μέρα δειπνούσε με το «επιτελείου του δόλου». Με αυτή την κίνησή του λέει ξεκάθαρα στην ελληνική κοινωνία «αυτοί είναι οι σύμμαχοί μου, μ’ αυτούς πηγαίνω». Άρα δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ενότητα σ’ αυτή τη βάση. Δεν έχουμε ένα ονειρικό καθεστώς, μια ονειρική πραγματικότητα, που κάποιοι καλοπροαίρετοι άνθρωποι θα καθίσουν να συζητήσουν. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχουν άλλες σκέψεις. 

«Η αξιολόγηση θα κλείσει γιατί δε συμφέρει κανέναν να μην κλείσει»

ΠτΘ: Στο κομμάτι της αξιολόγησης, θεωρείτε ότι αξιολόγηση τελικά θα κλείσει;
Σ.Σ.:
Ναι και μάλιστα πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμφωνία ανάμεσα σ’ εμάς και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό που δυσκολεύει την ιστορία είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μάλιστα σ’ αυτή τη φάση δεν έχει βάλει λεφτά. Είναι τεχνικός σύμβουλος. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι, αν θέλει το ΔΝΤ να αποχωρήσει, ας αποχωρήσει για να ησυχάσουμε και να γίνει η συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επιπλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι με αυτά που ζητάει το ΔΝΤ, που έχει μάλλον χαμηλώσει λίγο τους τόνους, «γελάνε οι οικονομολόγοι». Άρα ίσως να χρησιμοποιεί αυτή τη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ για να αποχωρήσει επισήμως από το ελληνικό πρόγραμμα ή για να πιέσει τους ευρωπαίους για μια γενναία ρύθμιση του χρέους. Όπως και να έχει, η αξιολόγηση θα κλείσει. Δε συμφέρει κανέναν να μην κλείσει.
 
ΠτΘ: Η Ελλάδα και ο Έλληνας έχει ζήσει σε όλο του το μεγαλείο τις τακτικές των εκβιασμών. Η μόνη διαφοροποίηση τώρα είναι ότι φεύγει το κουαρτέτο, αλλά έχουμε κλείσει ημερομηνία. 
Σ.Σ.:
Φαίνεται ότι σε ένα μεγάλο κομμάτι έχει έρθει συμφωνία. Μια συμφωνία που περιλαμβάνει μέσα και αυτά που προτείναμε στους αγρότες, που ουσιαστικά το 80% των αγροτών δε θα έχει καμία επιβάρυνση, ενώ για τους επαγγελματίες θα μειωθεί ο συντελεστής από το 29% στο 22% για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ , άρα είναι μια μεγάλη ανακούφιση και για τον κλάδο των μικρομεσαίων. Όλα αυτά φαίνεται ότι συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις και ότι κλείσανε.
 
Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα κόκκινα δάνεια. Δεν είναι ούτε το φορολογικό, ούτε το ασφαλιστικό. Υπήρξε άλλωστε μια πολύ ισχυρή διαβεβαίωση και φαίνεται να έχει κλείσει ότι δε θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι η ζώνη προστασίας που βάζει η κυβέρνηση για άθροισμα κύριων και επικουρικών στα 1.400 ευρώ θα τηρηθεί. Αν ισχύσει τελικά αυτό, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ένα μεγάλο πλήθος των συνταξιούχων της χώρας δε θα έχει καμία μείωση.

«Ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι στοχευμένος σε επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν πολλαπλασιαστικό όφελος»

ΠτΘ: Στον οδικό χάρτη δραστηριοποίησης της κυβέρνησης, είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Υπάρχει σχέδιο, είστε έτοιμοι;
Σ.Σ.:
Η πολύ μεγάλη τωρινή συμπίεση θα δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση. Μόλις κλείσει η αξιολόγηση θα πάμε στη συζήτηση για το χρέος, για το πώς θα μειωθεί το χρέος. Πιστεύω ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα αρχίσει και η ποσοτική χαλάρωση σταδιακά, αλλά το σημαντικό είναι το αναπτυξιακό πρόταγμα. Παράλληλα κλείνοντας η αξιολόγηση θα έρθει και ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος δε θα έχει τη λογική των παλιών αναπτυξιακών, θα είναι στοχευμένος σε επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν πολλαπλασιαστικό όφελος. Μην ξεχνάτε ότι παρόλα όσα περάσαμε το 2015 όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT δείχνουν καλούς δείκτες σε σχέση με το 2014 και με τα capital control. 

«Η Άγκελα Μέρκελ δε θέλει μια νέα αναταραχή στην Ευρώπη, πάλι με πρωταγωνιστή την Ελλάδα»

ΠτΘ: Φοβάστε ότι μπορεί να έχουμε ανατροπές; Αν θέλουν να μην κλείσει η αξιολόγηση μπορεί να μην κλείσει.
Σ.Σ.:
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, λέει «Δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο απ’ ότι προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου». Δεν συμφέρει κανέναν, εννοώ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να τρενάρει η αξιολόγηση. Είναι βέβαιο ότι η Άγκελα Μέρκελ δε θέλει μια νέα αναταραχή στην Ευρώπη, πάλι με πρωταγωνιστή την Ελλάδα.
 
ΠτΘ: Δηλαδή η κ. Μέρκελ δεν έχει βρει καινούργιο σωτήρα στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, όπως πολλοί ισχυρίζονται;
Σ.Σ.:
Απ’ ό,τι λέει η παραπολιτική και η δημοσιογραφία η κ. Μέρκελ είπε στον κ. Μητσοτάκη «μη βιάζεσαι, το αστέρι του Αλέξη είναι ψηλά». Όσοι ονειρεύονται κοστούμια και εκλογές είναι καλό να τα ξεχάσουν. 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μονοθεματικά δελτία»

ΠτΘ: Σας ενοχλεί αυτό που ακούγεται στα κανάλια, κατά κόρον, ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη και ως ανίκανη είναι επικίνδυνη;
Σ.Σ.:
Αυτή η ανίκανη κυβέρνηση ανακοίνωσε τις 36 δόσεις στη ΔΕΗ χωρίς καμία προκαταβολή, νέο ευνοϊκό μέτρο για πάρα πολλούς οφειλέτες. Η ανίκανη κυβέρνηση έχει κάνει τις περίφημες 100 δόσεις που η Νέα Δημοκρατία τις κατήγγειλε ως μονομερή ενέργεια. Η ανίκανη κυβέρνηση αυτή τη στιγμή απορρόφησε 100%, με το κλείσιμο του 2015 τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η Ράνια Αντωνοπούλου έχει κάνει φοβερή δουλειά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ώστε να πιάσουν τόπο και να πηγαίνουν τα λεφτά στον άνεργο και όχι στον μεσάζοντα. Η ανίκανη κυβέρνηση έκανε μια πολύ σοβαρή δουλειά και έναν πολύ σοβαρό διάλογο με τους αγρότες. Δεν περιμένω λοιπόν από κανένα κανάλι να υπερασπιστεί την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε μονοθεματικά δελτία.

«Στις βουλευτικές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα, δεν ψηφίζουν μεμονωμένους βουλευτές»

ΠτΘ: Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί μια φήμη ότι υπάρχει εισήγηση σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσαν πολίτες στο εκλογοδικείο για τη μη εκλογή Στυλιανίδη και πως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης θα επανέλθει στα βουλευτικά έδρανα με απόφαση του εκλογοδικείου. Εσείς τι πιστεύετε;
Σ.Σ.:
Δε θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια απόφαση για έναν πολύ απλό λόγο. Θα είναι σαν να λέει η ελληνική δημοκρατία μέσω ενός θεσμού της ότι η ψήφος των πολιτών της Ροδόπης ή η ψήφος των πολιτών της Ξάνθης είναι πάντα υπό αίρεση. Στις βουλευτικές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα, δεν ψηφίζουν μεμονωμένους βουλευτές. Δεν τολμώ να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει δικαστική απόφαση η οποία θα αφαιρεί ένα νόμιμο δημοκρατικό δικαίωμα από τους πολίτες. Είναι πρωτοφανές. Είμαι αρκετά συγκρατημένος απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη, άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει «ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της». Ελπίζω κι εγώ ότι δε θα δούμε ένα τέτοιο τερατούργημα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.