Σταματης Σακελλιων, γραμματεας NE ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης «Ειναι ενα συνεδριο που η κυβερνηση συζηταει απ΄ ευθειας με την κοινωνια»

Λίγο πριν την έναρξη του περιφεριακού αναπτυξιακού συνεδρίου ΑΜΘ - «Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί το τοπίο της αυριανής Ελλάδας»

Κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα μας χωρίζει από τη διεξαγωγή του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου ΑΜΘ με τις προετοιμασίες να έχουν μπει στο τελικό τους στάδιο τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επίπεδο επεξεργασίας προτάσεων. Πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται να βρεθεί στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στις 13 και 14 Νοεμβρίου, το οποίο έχοντας στα χέρια του και μελετήσει τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις των φορέων αναμένεται να λάβει θέση επί αυτών.
 
Θα είναι ένα ανοιχτό συνέδριο όπου όλοι θα μπορούν να λάβουν μέρος, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, κ. Σταμάτης Σακελλίων, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εργασίες του. Ο κ. Σακελλίων αναφέρθηκε επίσης στα «διαδικαστικά» του συνεδρίου, αποκαλύπτοντας πως οι εργασίες του θα ανοίξουν με ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και θα ολοκληρωθούν με την ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ κατά τη διάρκεια των δύο ημερών  «μεγάλο κλιμάκιο υπουργών, ίσως πάνω από δέκα άτομα» θα συνομιλούν σε στρογγυλές τράπεζες επί θεμάτων των χαρτοφυλακίων τους.
 
Σταμάτης Σακελλίων όμως για το αναπτυξιακό συνέδριο ΑΜΘ αναλυτικά…
 
ΠτΘ: κ. Σακελλίωνα πού θα γίνει τελικά το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο ΑΜΘ;
Σ.Σ.:
Θα γίνει στο ξενοδοχείο Chris & Eve στις 13 και 14 Νοεμβρίου, Δευτέρα και Τρίτη. Το συνέδριο θα ξεκινήσει με την εναρκτήρια ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας στις 2:30. Θα μιλήσει και ο περιφερειάρχης και θα χαιρετήσει και ο δήμαρχος Κομοτηνής. Την Τρίτη το απόγευμα στις 7:30 θα είναι η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Είναι το έκτο που γίνεται στη σειρά σε συνεργασία της κυβέρνησης και των περιφερειών.
 
ΠτΘ: Για να διοργανωθεί ένα τέτοιο συνέδριο απαιτείται τεράστια προετοιμασία. Κι εσείς εδώ τα τοπικά στελέχη εργαστήκατε πολύ για αυτό και είχατε πολλές συσκέψεις και πολλές συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη.
Σ.Σ.:
Ο βασικός στόχος του συνεδρίου δεν είναι να 'ρθει μια νόρμα από την κυβέρνηση και να πει «αυτό θα κάνω στη Θράκη, αυτό θα κάνω στη Θεσσαλία» και τελείωσε. Τα συνέδρια αυτά που γίνονται σε όλη τη χώρα έρχονται να σηματοδοτήσουν μια αναστροφή της πορείας, δηλαδή να συζητήσει η κυβέρνηση με τις τοπικές κοινωνίες, να εντάξει κομμάτια της σκέψης και των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών, τόσο στον αναπτυξιακό νόμο όσο και στο εθνικό χωροταξικό σχέδιο που είναι σε βάθος δεκαπενταετίας. Άρα να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, παραγωγικοί φορείς, κυβέρνηση, περιφέρειες, τα επιμελητήρια, οι θεσμοί, τοπικοί και περιφερειακοί, οι πολίτες οι ίδιοι, το τοπίο της αυριανής Ελλάδας, της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
 
Σε αυτό το συνέδριο προηγήθηκε μια πάρα πολύ σοβαρή προεργασία, από διάφορους φορείς, αλλά και από μας τους ίδιους, το κόμμα μας δηλαδή. Έγιναν συσκέψεις, συναντήθηκαν στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου με όλους τους φορείς της περιοχής που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, το ίδιο έγινε και στις άλλες πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, τη Δράμα και την Καβάλα. Σε επίπεδο κόμματος οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειας δούλεψαν από τον Σεπτέμβριο για να συγκεντρώσουν προτάσεις, επεξεργασίες δικές τους, να βάλουν προτεραιότητες. Όλο αυτό το πακέτο πήγε κάτω στα αντίστοιχα υπουργεία και τώρα με τις προτάσεις που θα ακουστούν στο περιφερειακό συνέδριο από τους φορείς αλλά και από τους πολίτες, ο στόχος είναι στο τέλος της μέρας ο πρωθυπουργός, αφού θα γίνει η σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, στην τελική του ομιλία να ανακοινώσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ποια πράγματα είναι ώριμα να τρέξουν άμεσα για την περιοχή, ποια είναι λιγότερο ώριμα να δούμε πού κολλάνε και να τρέξουν περισσότερο κι αν έχουν κατατεθεί πρωτότυπες κι ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες δεν έχουν ενδεχομένως ούτε καν τη μορφή μελέτης, να δούμε πώς θα μπορούν να μετουσιωθούν σε πραγματική πολιτική. 

«Θα κληθούν άπαντες» 

ΠτΘ: Το συνέδριο ξεκινάει τη Δευτέρα. Θα υπάρχει ένα «Π» στο χώρο και θα κάθονται οι φορείς;
Σ.Σ.:
Θα κάθονται οι φορείς απέναντι σε υπουργούς. Θα υπάρχουν διάφορα τραπέζια εργασίας, όπου για ένα κομμάτι ανάπτυξης θα υπάρχουν οι φορείς, οι πολίτες και απέναντι οι υπουργοί που θα έχουν την απ' ευθείας συζήτηση. Εκεί θα ειπωθούν προτάσεις, αντιρρήσεις, συμφωνίες, διαφωνίες, θα γίνει δηλαδή μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης θα περάσει μετά στην κοινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ούτως ώστε να μορφοποιηθούν όλα αυτά σε συγκεκριμένη πολιτική. Θα κληθούν άπαντες, ακόμη και οι τριανταφυλλοπαραγωγοί που βρίσκονται στη Χλόη και βγάζουν ένα εξαιρετικό προϊόν. Είναι ένα συνέδριο που η κυβέρνηση συζητάει απ' ευθείας με αυτό που λέμε κοινωνία. Δεν θέλει η κυβέρνηση να έρθει ως εντολοδόχος της κοινωνίας.
 
ΠτΘ: Αν εγώ ως πολίτης θέλω να συμμετέχω σε αυτές τις διαδικασίες, θα μπορούσα να είμαι σε αυτή τη στρογγυλή τράπεζα;
Σ.Σ.:
Βεβαίως, απλώς για λόγους τάξης πρώτα θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των οργανωμένων φορέων, και μετά οι πολίτες. Θα μπορούσατε να συντάξετε γραπτά την πρότασή σας και να την καταθέσετε. 

«Θα μιλήσουμε για πολιτικές» 

ΠτΘ: Οι υπουργοί είναι έτοιμοι, έχουν μελετήσει την περιοχή;
Σ.Σ.:
Ο Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ήδη τα 26 εκατομμύρια για τα ειδικά έργα στον Έβρο, όσον αφορά στις πλημμύρες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μελετηθεί τα προβλήματα της περιοχής και πλέον πάμε, όχι να συζητήσουμε για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά για να δρομολογηθούν οι λύσεις. Θα μιλήσουμε για πολιτικές. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα και τι αργότερα.
 
ΠτΘ: Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση των «συμπεφωνηθέντων»;  
Σ.Σ.:
Το ενδιαφέρον του συνεδρίου και όλων των συνεδρίων που προηγήθηκαν είναι ότι θα υπάρξει μετά το συνέδριο ένα πολύ ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα ασχολείται με την υλοποίηση των αποφάσεων των συνεδρίων αυτών. Θα το παρακολουθεί αυτό το πολύ μικρό κυβερνητικό σχήμα. Θα το παρακολουθεί η κάθε περιφέρεια, θα το παρακολουθεί η ίδια η κοινωνία, οι φορείς. Στόχος μας είναι να υπάρξει και μια επιτροπή των θεσμικών φορέων οι οποίοι θα πάρουν μέρος σε αυτό το συνέδριο που να παρακολουθούν, να πιέζουν, για την ταχύτερη υλοποίηση.  Φιλοδοξούμε την επόμενη του συνεδρίου να αρχίσει η υλοποίηση αυτών που συμφωνήθηκαν.
 
ΠτΘ: Τι κλιμάκιο υπουργών αναμένετε να έρθει;
Σ.Σ.:
Μεγάλο κλιμάκιο, ίσως πάνω από δέκα άτομα. Αν κρίνω και  από τη συμμετοχή υπουργών και σε άλλα περιφερειακά, θα είναι αυξημένη η συμμετοχή των υπουργών εδώ και μάλιστα υπουργών που έχουν άμεση σχέση με τα ζητήματα που θα συζητήσουμε. 

«Δεν πρόκειται να απαγορεύσουμε στους πολίτες να διαμαρτυρηθούν» 

ΠτΘ: Φοβάστε αντιδράσεις εκ μέρους της κοινωνίας;
Σ.Σ.:
Η εμπειρία που έχουμε από τα προηγούμενα πέντε περιφερειακά συνέδρια είναι πολύ θετική και στο κομμάτι αυτό. Το είδαμε και στη Θεσσαλία, και στη Στερεά Ελλάδα, και στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη, όπου οι πολίτες και οι φορείς πήγαν στο συνέδριο να ακούσουν, να προτείνουν, και να συζητήσουν. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα γίνει κι εδώ. Προφανώς μπορεί να υπάρξουν και πολίτες που για τους δικούς τους λόγους έχουν να διαμαρτυρηθούν για κάτι κι έχουν το απόλυτο δικαίωμα να το κάνουν. Εμείς δεν πρόκειται να απαγορεύσουμε στους πολίτες να διαμαρτυρηθούν.
 
ΠτΘ:  Μια πολύ μεγάλη προσδοκία και  αναμονή από την τοπική κοινωνία, η οποία πλήττεται από δυο γερές και ανταγωνιστικές οικονομίες , αυτές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, είναι τα όσα θα ειπωθούν για την υπερβάλλουσα φορολογία.
Σ.Σ.:
Από τις συναντήσεις που είχαν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού με τους φορείς του νομού, δεν υπήρξε ούτε ένας φορέας που να μην έθεσε το βασικό θέμα του παρεμπορίου και μετά της υψηλής φορολογίας. Η φορολογία είναι ένα ευαίσθητο θέμα.  Για να αλλάξει προς τα κάτω τώρα υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις. Αυτό που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι το πώς θα μπορούσε να χτυπηθεί το παρεμπόριο, που μαστίζει όλη την περιφέρεια. Αυτό το θέμα έχει τεθεί κι από εμάς. 

«Πιστεύουμε ακράδαντα, και σαν κόμμα, ότι η προκοπή της μειονότητας στη Θράκη είναι προκοπή όλου του τόπου» 

ΠτΘ:Στη Θράκη ακόμα και τα αναπτυξιακά της και οι οπτικές της παραμορφώνονται  υπό το πρίσμα των «εθνικών πολιτικών»; Θα ακούσουμε και τέτοιους είδους πράγματα;
Σ.Σ.:
Οι τοπικές κοινωνίες, οι περιφερειακές ενότητες, οι περιφέρειες, οι πολίτες οι ίδιοι, τα αγκάλιασαν αυτά τα συνέδρια, γιατί κατάλαβαν ένα πράγμα που τα διαφοροποιεί με ότι προηγούμενο έχει υπάρξει, ότι για πρώτο φορά μια κυβέρνηση θέλει με ειλικρίνεια να ακούσει τις περιφερειακές κοινωνίες, τις τοπικές κοινωνίες, να αφουγκραστεί το τι πραγματικά λένε. Οι πολίτες και οι φορείς θα έρθουν ανεξάρτητα το τι πιστεύει ο καθένας, νομίζω ότι έχουν μια κοινή κατεύθυνση όλοι μας στην προκοπή αυτής της περιφέρειας.
 
«Συσκοτίσεις» δεν φοβάμαι, για έναν πάρα πολύ απλό λόγο, η κυβέρνηση αυτή δεν ξεχωρίζει τους πολίτες, είναι γνωστό αυτό, ανάλογα με την καταγωγή ή το θρήσκευμα. Πιστεύουμε ακράδαντα, και σαν κόμμα, ότι η προκοπή της μειονότητας στη Θράκη είναι προκοπή όλου του τόπου, γιατί βοηθάει και την πλειονότητα. Ένα σώμα για να κρατηθεί θέλει δυο γερά πόδια.  Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Αυτό το πιστεύουμε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.