Στα τελη του Αυγουστου ξεκινουν οι εργασιες αποξηλωσης στο Τεμενος Βαγιαζητ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου αναμένεται να διαρκέσουν είκοσι ημέρες

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης των κατάλοιπων του μεταλλικού στεγάστρου του Τεμένους Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, σε συνέχεια δημοσιευμάτων που έκαναν λόγω για καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των καταλοίπων του μεταλλικού στεγάστρου, μετά την πυρκαγιά της 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στις 2/8/2017 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Απόφαση για την έγκριση της απομάκρυνσης των μεταλλικών στοιχείων του στεγάστρου που είχαν καταστεί επικίνδυνα για τους διερχόμενους και τους κατοίκους. 

Οι εργασίες, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός είκοσι ημερών και θα εκτελεστούν υπό στην εποπτεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

Εν συνεχεία η Εφορεία θα υλοποιήσει σειρά εργασιών ευπρεπισμού του μνημειακού εμβαδού και του περιβάλλοντός του, με τη μεταφορά της τέφρας και του συνόλου της συνδεσμολογίας της στέγης αλλά και των καταλοίπων της ξυλείας της στο Μουσείο και κατόπιν θα προβεί στην εγκατάσταση συστήματος ικριωμάτων και προσωρινού σκεπάστρου, με στόχο με την εξασφάλιση του μνημείου, των εργαζομένων αλλά και των διερχομένων πολιτών.

Όπως αναφέρεται για την εκτέλεση των εργασιών αυτών σε ένα ήδη πληγωμένο φορέα απαιτείται χειρουργική ακρίβεια και ασφαλείς προβλέψεις. Πράγματα που δεν είναι δυνατά χωρίς τον λεπτομερή σχεδιασμό που προϋποθέτει και σχετική ανάλωση χρόνου. Εξάλλου το προηγούμενο διάστημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νεκρό αφού αφαιρέθηκαν τα πλέον επικίνδυνα κομμάτια του στεγάστρου, διασφαλίστηκε ο μιναρές του μνημείου αλλά και το ίδιο το μνημείο.

Τέλος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου εξέφρασε τη λύπη της που όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της είναι αναγκασμένη να ζητεί τη διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ του μνημείου, κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά όπως τονίζεται “τούτο γίνεται από το υπέρμετρο ενδιαφέρον μας για την ασφάλεια των διερχόμενων και των περιοίκων”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.