Στα σκαρια το νομοσχεδιο για τις ειδικες φορολογικες ζωνες

Θα αναπτύσσονται κατά μήκος της παραμεθορίου από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από την κυβέρνηση μιας εκ των βασικών προτάσεων του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, αυτήν της δημιουργίας ελεύθερων οικονομικών ζωνών κατά μήκος της ελληνικής παραμεθορίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του φορέα, κ. Χρήστος Καζαντζής, στο περιθώριο του 3oυ Συνεδρίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών «Restart Balkans», στο οποίο παρέστη ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές το περασμένο Σάββατο. 

Επιβεβαίωση της προαναγγελίας Αλεξιάδη από τον πρόεδρο του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου

Ο κ. Καζαντζής επιβεβαίωσε την πρόσφατη σχετική προαναγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος είχε αναφερθεί επιδερμικά στον σχεδιασμό για τις ειδικές ζώνες επιχειρηματικότητας, χωρίς να περιγράψει με λεπτομέρειες το περιεχόμενό του. Ο κ. Αλεξιάδης είχε περιοριστεί να διευκρινίσει ότι το ειδικό καθεστώς, που θα εφαρμοστεί στην παραμεθόριο, θα έχει χαρακτήρα ευνοϊκότερης φορολόγησης των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται εκεί, ώστε να ανταγωνίζονται τις αντίστοιχες των γειτονικών χωρών όπου οι φορολογικοί δείκτες είναι αισθητά μικρότεροι. 

Χρήστος Καζαντζής «Οι ζώνες επιχειρηματικότητας με ειδικό φορολογικό καθεστώς θα προσελκύσουν επιχειρηματίες και επενδύσεις και θα μειώσουν το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε  και ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, ο οποίος στη σχετική δήλωσή του επιβεβαίωσε ότι ήδη διαμορφώνεται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και θα ακολουθήσει ο γεωγραφικός προσδιορισμός των περιοχών, που θα ενταχθούν στις ειδικές φορολογικές ζώνες. «Ως Ελληνοβουλγαρικό Επιμελητήριο έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες», σημείωσε αρχικά, «οι οποίες ευτυχώς εισακούστηκαν από την τελευταία κυβέρνηση και προβλέπεται να εφαρμοστούν στο καινούργιο νομοσχέδιο». «Αυτό σημαίνει ότι στα βόρεια σύνορά μας θα δημιουργηθούν ζώνες επιχειρηματικότητας με ειδικό φορολογικό καθεστώς», εξήγησε, «προκειμένου αφενός να προσελκύσουν επιχειρηματίες και επενδύσεις και αφετέρου να μειώσουν το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας, από το οποίο πλήττεται κυρίως η Θράκη». «Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο», συνέχισε, «και από εκεί και πέρα θα οριστούν τα γεωγραφικά πλαίσια, στα οποία θα αναπτυχθούν οι ειδικές ζώνες. Θα αναπτύσσονται πάντως κατά μήκος των βορείων συνόρων, από τα Γιάννενα μέχρι την Αλεξανδρούπολη». 

«Να μειωθεί ο φόρος στο 10% ή στο 9%, με ένα φορολογικό πλαίσιο 30ετίας, που θα είναι σταθερό και αμετάβλητο»


Επικεντρώνοντας στο θέμα της ομιλίας του, που αφορούσε στον πρωταγωνιστικό πλέον ρόλο της Βουλγαρίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο Βαλκανίων, ο κ. Καζαντζής έκανε λόγο για άλματα προόδου που έχουν επιτευχθεί στη γείτονα χώρα, τα οποία τείνουν να υποσκελίσουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. «Ο σκοπός είναι να βρούμε τους τρόπους και τις λύσεις, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να ανταπεξέλθουμε στο καθεστώς, που δημιουργείται τόσο στη βαλκανική χερσόνησο όσο και στον ευρωπαϊκό χάρτη σχετικά με την επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε.  Για να συμβεί αυτό, κατά τον ίδιο, πρέπει να μειωθεί η φορολογία οριζόντια στην ελληνική επικράτεια και να διαμορφωθεί ένα σταθερό φορολογικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, το οποίο να κινείται στα πλαίσια της γενικότερης γεωγραφικής ανταγωνιστικότητας της χώρας. Θα πρέπει δηλαδή να λαμβάνονται υπόψιν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές της Κύπρου, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, αλλά και της Αλβανίας, που πρόσφατα ανακοίνωσε μηδενικό φόρο, όπως και των Σκοπίων, που επίσης ανακοίνωσαν μηδενικό φόρο για την πρώτη 5ετία. «Στη γειτονιά μας έχουμε ανταγωνιστές σε σχέση με τη φορολογία», παρατήρησε ο κ. Καζαντζής, «και εμείς προτείνουμε να γίνει κάτι παρόμοια και στην Ελλάδα, δηλαδή να μειωθεί ο φόρος στο 10% ή στο 9%, με ένα φορολογικό πλαίσιο 30ετίας, που θα είναι σταθερό και αμετάβλητο». «Έτσι θα προσελκύσουμε και ξένες επενδύσεις, αλλά και ο ίδιος ο έλληνας επιχειρηματίας θα αισθανθεί για μία φορά επιτέλους ήσυχος», κατέληξε. 

«Οι νέοι να δοκιμάσουν στη χώρα τους, να παλέψουν πρώτα, και μετά, αν δουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να φύγουν»

Τέλος, απευθυνόμενος στους νέους που είχαν δώσει δυναμικό «παρών» στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας, ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου τους παρότρυνε να μη φύγουν εξωτερικού, προτού προσπαθήσουν να επιχειρήσουν στον τόπο τους. «Να δοκιμάσουν στη χώρα τους, να παλέψουν πρώτα, και μετά, αν δουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να φύγουν», υπογράμμισε. «Γιατί αλλιώς, αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι φύγουν, στο τέλος θα μείνουμε εντελώς “γυμνοί”», συμπλήρωσε. «Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι νέοι», συνέχισε, «και να ξέρουν ότι και στις υπόλοιπες χώρες τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ή δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα, αφού η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι πια δεδομένη».
 
Στο αυριανό φύλλο του «ΠτΘ» θα φιλοξενηθεί το δεύτερο απόσπασμα από το ρεπορτάζ για το 3ο Συνέδριο Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών «Restart Balkans», το οποίο διοργάνωσε η Youth Business Network σε συνεργασία με την Association of international relation students, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο δεύτερο αυτό απόσπασμα θα φιλοξενηθούν οι δηλώσεις των διοργανωτών, καθώς επίσης των κ.κ. Σταμάτη Κουρούδη και Νίκου Αρβανίτη, που μίλησαν για τις «Διασυνοριακές συνεργασίας με την Τουρκία ως διέξοδος επιχειρηματικής και ανάπτυξης» και για το «Γεωπολιτικό πλαίσιο και επιχειρηματικό ρίσκο στα Βαλκάνια».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.