Στα σκαρια η «υιοθεσια» του ΔΠΘ απο το ΥΠΕΞ

Με ένα δώρο αξίας πολλών καρατίων στα χέρια του, προσήλθε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης στην εναρκτήριο τελετή εορτασμού των τριάντα χρόνων από την ίδρυση τού Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Μαϊου στο Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, στο πλαίσιο τριημέρου σχετικών εκδηλώσεων. Παρουσία του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, του Υφυπουργού Γεωργίας Αλέκου Κοντού, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Μιχάλη Αγγελόπουλου, του τέως Αντιπρύτανη και νυν Βουλευτή Ξάνθης Φίλιππου Τσαλίδη, σύσσωμης της τοπικής πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, της Πρυτανικής Αρχής, του στελεχιακού δυναμικού της Σχολής και φοιτητών, ο κ. Στυλιανίδης, απόφοιτος ο ίδιος του ΔΠΘ, χαιρέτησε «έργω» τα τριαντάχρονα τού Πανεπιστημίου, ανακοινώνοντας την πρόθεση τού Υπουργείου Εξωτερικών να συμπεριλάβει το Δημοκρίτειο στους συντελεστές υλοποίησης του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων ως έμπρακτη απόδειξη «ευαισθητοποίησης της Πολιτείας και της νέας Κυβέρνησης» στις σχέσεις της με το ΑΕΙ της Θράκης και του στρατηγικού σχεδιασμού της για αυτό στο μέλλον. Όπως σημείωσε από το βήμα ο κ.Στυλιανίδης, ο νέος ρόλος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου βρίσκεται στην ανάπτυξη τής εξωστρέφειάς του και όχι στην επέκτασή του στο εσωτερικό τής χώρας. Στο πλαίσιο δε της κατεύθυνσης που «οραματίζεται» για το ΔΠΘ η ηγεσία του ΥπΕξ και οικοδόμησης των νέων σχέσεών της μαζί του, εντάσσεται επίσκεψη, εντός των επομένων ημερών, της Διπλωματικής Ακαδημίας στη Θράκη. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κάλεσε την Πανεπιστημιακή Αρχή να συμβάλει με τον προγραμματισμό της στην υλοποίηση της «πνευματικής επέκτασης» του ΔΠΘ σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην ιστορία του Ιδρύματος που θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία του με την έναρξη ενός νέου, δημιουργικού κύκλου επιστημονικής παραγωγής.

Το σκεπτικό του ο κ. Στυλιανίδης ανέπτυξε ως εξής:

«…Τώρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας μου εμπιστεύθηκε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, ως Θρακιώτης αλλά και ως πρώην φοιτητής του Δημοκριτείου, νιώθω την ανάγκη να σηκώσω το βάρος εκείνο που μου ανήκει. Και το οποίο συνδυάζεται με τις φιλοδοξίες, τις προοπτικές, το όνειρο για έναν νέο ρόλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου όχι μόνο στο βορειοελλαδικό χώρο αλλά στον πανελλήνιο, το βαλκανικό και τον παγκόσμιο χώρο. Θεωρώ ότι όποιος παρακολουθεί διαχρονικά την πορεία του Πανεπιστημίου μας, νιώθει ότι το πιο ασφαλές, το πιο αξιόπιστο και το πιο αποτελεσματικό όχημα που συνδέθηκε με την εξέλιξη αυτής της περιοχής, υπήρξε μέχρι σήμερα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είναι λοιπόν αδιανόητο να σκεφτώ ότι κάποιος από μας που οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτήν την περιοχή, δε βλέπει αυτό το όνειρό του να περνάει μέσα από το νέο ρόλο τού Δημοκριτείου. Αυτό συμβαίνει και με μένα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος κατά τον οποίο διδάσκοντες και διδασκόμενοι όχι μόνο βοήθησαν στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς, όχι μόνο διαφήμισαν σωστά τη Θράκη αλλά έδωσαν κι ένα άλλο στίγμα στην περιοχή. Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σ’ένα καινούριο σταυροδρόμι. Και πρέπει ν’ αναζητήσουμε το νέο ρόλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ζούμε σε μια παγκόσμια αλλαγή όπου την εποχή της εμπειρίας την αντικαθιστά η εποχή της γνώσης και της πληροφορίας. Οι κοινωνίες που έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν έγκαιρα την πληροφορία, να την επεξεργάζονται αποτελεσματικά και να την αξιοποιούν διορατικά θα βγουν κερδισμένες στο παγκόσμιο στερέωμα. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι έτοιμο να παίξει αυτό το ρόλο. Προσωπικά, βλέπω την εξέλιξή του ως πια περιφερειακού ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, διαδικτυακού, διαβαλκανικού Πανεπιστημίου. Ως ένα Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάσει κάτω από τις δικές του φτερούγες σημαντικά Πανεπιστήμια της Βαλκανικής, της Παρευξείνιας ζώνης αλλά και της Τουρκίας με σκοπό να εξάγει συστηματικά την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία. Να παράξει τους νέους επιστήμονες που θα διαμορφώσουν την πνευματική ελίτ της ευρύτερης περιοχής και να δώσει το στίγμα τού σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού σ’ αυτή. Αυτός κατά τη γνώμη μου είναι ο νέος ρόλος του ΔΠΘ. Η επέκτασή του, όχι προς τα μέσα αλλά προς τα έξω. Η εξωστρέφεια. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τα τμήματα που έχει μπορεί να γίνει ο πλήρης και αποτελεσματικός σύμβουλος των εξωστρεφών επιχειρήσεων της περιοχής που βλέπουν το ρόλο τους εξαγωγικά στη βαλκανική και παρευξείνια αγορά.

Το ΔΠΘ είναι ο φάρος που μπορεί να διώξει τα σωστά μηνύματα, πνευματικά και τεχνοκρατικά στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύοντας τη δύναμη επικαιρότητος που διαθέτει ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός. Το διαδίκτυο είναι το μέσο. Ο διαβαλκανικός χαρακτήρας προσδιορίζει τα όρια. Το δυναμικό που θα υποστηρίξει όλα αυτά είναι εδώ. Και οι άνθρωποι και η υποδομή – η οποία σαφώς πρέπει να βελτιωθεί πάραυτα. Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για έναν τέτοιο ρόλο. Θα πρέπει να τον καταστήσουμε το ρόλο αυτό σαφή στην ελληνική Πολιτεία και θα πρέπει να ζητήσουμε τη στήριξή της όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτή την κατεύθυνση για να δώσουμε μια νέα διάσταση στην προσπάθεια που θα επιχειρήσουμε για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Ανταποδίδοντας – όσο περνάει απ’ το χέρι μου – αυτά τα οποία πήρα από το Πανεπιστήμιο, δηλώνω εδώ σήμερα και επίσημα την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας τού Υπουργείου Εξωτερικών να υιοθετήσει το Πανεπιστήμιο στην προσπάθεια που ξεκινά προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρώτη συμβολική κίνηση θα γίνει με την επίσκεψη της Διπλωματικής Ακαδημίας την επόμενη εβδομάδα στη Θράκη. Οι νέοι διπλωμάτες θα πρέπει να μάθουν τι είναι η Θράκη, ποια είναι τα προβλήματά της και ποιες οι δυνατότητές της, ώστε όταν θα κληθούν ν’ ασκήσουν τα καθήκοντά τους στο μέλλον, να ξέρουν από πού ξεκινά ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική ιστορία και πώς μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί σωστά. Υπάρχει η πρόθεση να συνδεθεί απόλυτα σε πολλές δράσεις το Δημοκρίτειο με τις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Βρίσκεται σε εξέλιξη το Εθνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Η Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης έχει τη δυνατότητα σε πάρα πολλά έργα και δράσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στα Βαλκάνια αλλά και στην Παρευξείνια Ζώνη αργότερα, να παίξει το ρόλο του άμεσου τεχνικού συμβούλου τους. Αντίστοιχοι ρόλοι σχεδιάζονται για τις άλλες πόλεις και τις άλλες Σχολές του Δημοκριτείου. Αυτή είναι η απόφαση που σας καταθέτω σήμερα, αυτή είναι η πρόθεση της καινούριας πολιτικής ηγεσίας και αυτό είναι το στίγμα της νέας Κυβέρνησης και του νέου Πρωθυπουργού. Εύχομαι στους δικούς σας σχεδιασμούς – οι οποίοι θέλω να πιστεύω ότι θα είναι συμβατοί μ’ αυτό το όραμα που κατέθεσα ενώπιόν σας – καλή επιτυχία και την επόμενη φορά που θα γιορτάζουμε μαζί τα γενέθλια του Δημοκριτείου να είμαστε πάλι σε θέση να κάνουμε έναν τόσο πλούσιο απολογισμό δράσης».

Ξανθόπουλος

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ως ένας από τους πρώτους που συνέβαλαν στη λειτουργία τού νεοϊδρυθέντος το 1974 Δημοκριτείου από τη θέση του ως μέλος της πρώτης Διοικούσας, τότε, Επιτροπής του Ιδρύματος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης των υποδομών ως βασικών προϋποθέσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Μιλώντας στον ΠτΘ για το θέμα, είπε: «…το Δημοκρίτειο και ειδικότερα η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, δημιούργησε ένα θαύμα στην περιοχή, δεδομένου ότι ξεκίνησε χωρίς καμία υποδομή και σήμερα έφτασε να έχει ένα δυναμικό Πολυτεχνείο στην Ξάνθη και ένα πλήρες Πανεπιστήμιο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης που καλύπτει όχι μόνο τη θεαματική ανάπτυξή της αλλά και άμεσες παραγωγικές ανάγκες της χώρας. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε όλοι ευτυχείς που κάποτε βοηθήσαμε στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας και βέβαια να επισημάνουμε ότι δεν αρκεί να ευτυχούμε αλλά ότι πρέπει να καταλαβαίνουμε τις αδυναμίες που έχουμε και να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωσή τους. Το Πολυτεχνείο, ειδικά, της Ξάνθης έχει τεράστιες ανάγκες υποδομών. Πρέπει να πέσουν πολλά χρήματα ώστε στην επόμενη τετραετία να χτιστεί ό,τι τόσα χρόνια δεν χτίστηκε: ένα σύγχρονο Πολυτεχνείο με τα εργαστήριά του και όλα όσα απαιτούνται. Διαθέτει θαυμάσιο προσωπικό, πολύ καλούς φοιτητές αλλά του λείπουν οι υποδομές. Εμείς στο μέτρο που μας αφορά – αν και δεν είμαστε άμεσα υπεύθυνοι – θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και βέβαια όλες οι άλλες ευγενείς φιλοδοξίες στηρίζονται στην ανάπτυξη των υποδομών. Υπάρχουν οι προθέσεις, υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς υποδομές όμως δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματικής διάκρισης στο διεθνή χώρο».

Αγγελόπουλος

Στο δικό του χαιρετισμό, τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ, τόνισε τη χρησιμότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός «δικτύου αποφοίτων», αναγνώρισε την αναγκαιότητα ταχείας επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΔΠΘ και δεσμεύθηκε «η Περιφέρεια να ανταποκριθεί, ανταποδίδοντας κιόλας την πρόσκληση του Πανεπιστημίου για μεταξύ τους συνεργασία, η οποία θα τεθεί σε θεσμικό επίπεδο εντός ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει ισορροπία λόγων και έργων».

Μ.Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.