Στα περσινα δεδομενα η τιμη του βαμβακιου

Η τελική τιμή του βαμβακιού δεν θ’ απέχει σημαντικά απ’ τις περσινές μεταφέρθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Ροδόπης, κ. Δαμιανό Μαρουφίδη, ο οποίος διασαφήνισε το σημαντικό ρόλο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεπεραστεί το πλαφόν που ορίζεται για τα στρέμματα και τις ποσότητες.

Η ΕΑΣ Ροδόπης θα σταθεί φέτος αρωγός σε επίπεδο εκκοκκισμού στις Οργανώσεις της Ξάνθης και του Έβρου, ενώ σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου δεν θ’ ανοίξει φέτος τις τιμές «διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της».

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ροδόπης κ. Δαμιανός Μαρουφίδης τονίζοντας ότι «η Οργάνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής γύρω απ’ το βαμβάκι», ανέφερε: «Στη συγκέντρωση που είχαμε υπό την αιγίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ εκλέχτηκε ένα άτυπο συντονιστικό όργανο το οποίο θα έχει την ευθύνη να επιλαμβάνεται κάθε εβδομάδα της διαμόρφωσης των τιμών αγοράς και πώλησης του βαμβακιού».

Ο κ. Μαρουφίδης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ενώ μέλη είναι ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Λάρισας και ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων.

«Ήταν κάτι που έλειπε απ’ το συνεταιριστικό κίνημα σαν εργαλείο απ’ τα χέρια του αγρότη».

Επισημαίνοντας ότι στην υπόθεση του βαμβακιού εμπλέκονται οι αγρότες, οι εκκοκκιστές και οι κλωστοϋφαντουργοί σημείωσε ότι η Ε.Α.Σ. συνεργάζεται με όλους αυτούς.

«Την περσινή χρονιά που υπήρχε ευφορία στη διαμόρφωση τιμών, λόγω συγκυριακής ανόδου του δολλαρίου, λόγω ανόδου της εμπορικής τιμής του εκκοκκισμένου βαμβακιού, κάποιες οργανώσεις που δεν είχαν συντονιστικό όργανο και ήταν άπειρες καταστράφηκαν κυριολεκτικά.

Φέτος, με γνώμονα το συμφέρον και με πρότυπο τη λειτουργία της οργάνωσης της Ε.Α.Σ. Ροδόπης θα λειτουργήσουν συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις»
.

Ο κ. Μαρουφίδης έδωσε έμφαση στο ρόλο των μεταποιητικών μονάδων και στην περσινή συμπεριφορά της Ένωσης. «Ένα δύσκολο κομμάτι ήταν κι εξακολουθεί να είναι για τις ιδιωτικές και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις η χρηματοδότηση, η οποία δίνεται από τράπεζες. Εάν το ποσό που λαμβάνεις φέτος δεν το επιστρέψεις, δεν δίνουν εκ νέου. Την περσινή χρονιά, εκτός δύο συνεταιριστικών εκκοκκιστηρίων, τα υπόλοιπα δεν κατάφεραν να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν».

Απ’ τους 45 ιδιώτες εκκοκκιστές οι 5 έως 10 έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν, ενώ οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τις συνεταιριστικές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Ροδόπης.

«Επισκεφθήκαμε την Αγροτική Τράπεζα, η οποία με ορισμένους όρους δέχτηκε και φέτος να χρηματοδοτήσει. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θέτει σε κίνδυνο τα χρήματα που θα χορηγήσει σε όποιες επιχειρήσεις λειτουργήσουν».

Την Τετάρτη θα γίνει σύσκεψη, παρουσία του υφυπουργού Γεωργίας, κ. Αργύρη, για να δοθεί η νέα κοινή διυπουργική απόφαση στους ενδιαφερόμενους, βάση της οποίας θα λειτουργήσουν τα εκκοκκιστήρια. Η Θεσσαλία εξάλλου βρίσκεται ήδη στην περίοδο της συγκομιδής.

Ο κ. Μαρουφίδης θύμισε τη διάλυση του Οργανισμού Βάμβακος και την αντικατάστασή του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα ελέγχει όλες τις διαδικασίες για την έγκυρη επιστροφή των χρημάτων, ενώ στη συνέχεια πέρασε στο επίμαχο θέμα της διαμόρφωσης τιμής στο βαμβάκι. Τονίζοντας ότι «οι μάχες δεν δίνονται μόνο στο να διαμορφώνεις τιμή και στο να αγοράζεις αλλά και στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, το ύψος των οποίων είναι συνάρτηση του τελικού πλαφόν που θα διαμορφωθεί στη χώρα», υποστήριξε αναφορικά με τις τιμές: «Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να περάσουμε το 1,137 σαν τελική διαμόρφωση πλαφόν, σύμφωνα με την οποία ο βαμβακοπαραγωγός δεν θ’ απέχει σημαντικά απ’ τις περσινές τιμές».

Ο κ. Μαρουφίδης διασαφήνισε τη σημασία των ελέγχων κάνοντας νύξεις για κλοπές.

«Μετά την περσινή καταστροφή κάποιοι μεθοδεύουν μπάσιμο αέρα και υγρασίας. Θέση μας είναι ως χώρα – μέλος, πέραν αυτού του πλαφόν να μην θεωρούνται επιλέξιμες οι ποσότητες. Κατά νόμο δόθηκε πλαφόν στρεμματικό και πλαφόν ποσότητας, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεπεράσουμε».

Συμπληρωματικά ο κ. Μαρουφίδης πρόσθεσε ότι εντός των ημερών θα πληρωθούν οι σποροπαραγωγοί του σιταριού, ενώ «αναμένονται από ώρα σε ώρα οι μεταβιβάσεις καπνών από αυτόν που θα βγει απ’ την καπνοκαλλιέργεια σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει, ούτως ώστε να διατηρηθεί η ποσόστωση στο νομό μας».

Τις ερχόμενες μέρες θα καθοριστεί η ημέρα έναρξης της λειτουργίας των εκκοκκιστηρίων.

Στις 2.30 σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μαρουφίδης είχε στο πρόγραμμά του συνάντηση με τη Συνεταιριστική Βιομηχανία Ενώσεων του Έβρου, ενώ στις 6.00 ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης επρόκειτο να συναντηθεί μαζί του προκειμένου η ΕΑΣ Ροδόπης να λειτουργήσει το εκκοκκιστήριο της Ξάνθης.

«Η Ένωσή μας εκεί που μπορεί βοηθάει και λόγω της ευρωστίας της συμπαρίσταται τις δεινοπαθούσες οργανώσεις».

Κάνοντας λόγο για την αρνητική πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στις ποσοστώσεις καπνού με το αιτιολογικό ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία, τόνισε ότι η τιμή του μπασμά είναι ικανοποιητική στο έπακρο, κυμαίνεται στις 2.350 δραχμές το κιλό.

Στο κλείσιμο της συνέντευξής του ο κ. Μαρουφίδης αναφέρθηκε σε μια πρωτοτυπία της ΕΑΣ Ροδόπης: «Η Ένωση, αμυνόμενη και διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της δεν έχει την πρόθεση να ανοίξει τιμές φέτος. Στο τέλος θα κόψουμε επίσημο τιμολόγιο που θα ξεπερνάμε κατά πολύ ή κατά λίγο τους ιδιώτες ανταγωνιστές μας.

Είναι επίσημη δέσμευση, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.