Στα μονοπατια της φωτογραφιας…
Ξεχωριστές πορείες τεσσάρων ανθρώπων παρουσιάστηκαν μέσα από την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφικά μονοπάτια», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην αίθουσα εκθέσεων της Λέσχης Κομοτηναίων. Πρόκειται για πρώτη έκθεση που διοργάνωσε το Φωτογραφικό Τμήμα του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων».
Με 15 φωτογραφίες της επιλογής τους συμμετείχαν στην έκθεση οι τέσσερις φωτογράφοι, Πέτρος Κοτζάμπασης, Σίμος Μαργαρίτης, Σπύρος Σαραντίτης και Δημήτριος Σταθάκης, σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν στον θεατή τις στιγμές που απεικονίζουν με τον φακό.
O Πέτρος Κοτζάμπασης ασχολείται με καλλιτεχνική φωτογραφία όπου ο φωτογράφος προσπαθεί να ξεφύγει από την απεικόνιση «θέλοντας να δούμε μέσα στη φωτογραφία». Όπως ανέφερε ο ίδιος, η φωτογραφία είναι ένα μέσο που κουβαλάει τα συναισθήματα, τα οποία ο φωτογράφος προσπαθεί να μεταφέρει στον θεατή. «Απλώς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ένταση μέσα από τη φωτογραφία. Η φωτογραφία φεύγει από την πραγματικότητα και είναι ένα μέσο που μεταφέρει μια ένταση. Αυτό είναι η καλλιτεχνική φωτογραφία».
Πιο αφαιρετική είναι η ασπρόμαυρη φωτογραφία που βοηθάει τον θεατή να ξεφύγει από την πραγματικότητα σε ένα διαφορετικό ταξίδι. «Όλοι μας βλέπουμε έγχρωμα κι αν δούμε μια φωτογραφία και κατ’ ευθείαν πάμε να την παραλληλίσουμε με την πραγματικότητα που ξέρουμε. Αυτό είναι που υπερνικά η ασπρόμαυρη φωτογραφία».
Θάλασσα και χρώματα είναι η πηγή έμπνευσης για τον συντοπίτη μας Σίμο Μαργαρίτη, ο οποίος ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1987. «Με τη φωτογραφία ασχολούμαι από το 1987. Προσωπικά εμπνέομαι περισσότερο από τη θάλασσα, από το χρώμα, από τις αντανακλάσεις. Φωτογραφίζω οτιδήποτε τραβήξει το ενδιαφέρον μου», είπε ο κ. Μαργαρίτης ο οποίος επανήλθε στη φωτογράφηση μετά από 10 χρόνια ενασχόλησης με τη ζωγραφική. «Τελευταία άρχισα να ασχολούμαι πάλι με τη φωτογραφία, καθώς βρέθηκα με κάποιους ανθρώπους που μου έδωσαν ένα έναυσμα να το συνεχίσω».
Με 15 φωτογραφίες του συμμετείχε στην έκθεση φωτογραφίας του Συλλόγου «Αθηνίων», και η αγαπημένη του φωτογραφία -όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος- ήταν το πορτραίτο της κόρης του. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος όπου το κοινό μπορεί να δει τις φωτογραφίες του κ. Μαργαρίτη, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο «ίσως κάποια στιγμή θα μπορέσετε να δείτε τις φωτογραφίες μου στο Internet».
Διάφορα τοπία ή στιγμιότυπα που τραβάνε την προσοχή του είναι το περιεχόμενο των φωτογραφιών του Σπύρου Σαραντίτη, οι οποίες απεικονίζουν ως επί τον πλείστον «τοπία ή στιγμιότυπα που τύχαινε να βρω μπροστά μου. Προσπαθώ να βγάζω κάτι που με τραβάει εκείνη τη στιγμή, όπως χρώματα, σχήματα ή οτιδήποτε με τραβήξει την προσοχή».
Χρώμα – χρόνος – τόπος είναι η φόρμουλα «επιτυχίας» για να βγει καλή μια φωτογραφία, όπως ανέφερε ο κ. Σαραντίτης μιλώντας εκ πείρας. «Η καλή φωτογραφία θέλει χρώμα, θέλει την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος».
Εμπνέεται απ’ οτιδήποτε βλέπει τριγύρω του για να το αποτυπώσει σε φωτογραφία. Ο λόγος για τον Δημήτριο Σταθάκη, ο οποίος συμμετείχε στην έκθεση φωτογραφίας με έργα που απεικονίζουν τοπία, νεκρή φύση και πουλιά. «Εμπνέομαι από τα πάντα, οτιδήποτε υπάρχει γύρω μου, οποιαδήποτε στιγμή. Σήμερα στην έκθεση έχω φωτογραφίες που απεικονίζουν τοπία, πουλιά, νεκρή φύση». Για τον ίδιο η καλή φωτογραφία είναι κατ’ αρχήν η τεχνικά σωστή φωτογραφία, από κει και πέρα παίζει ρόλο η ματιά του φωτογράφου. «Η ματιά του κάθε φωτογράφου είναι μοναδική».
Πιστεύει δε ότι οι φωτογραφίες μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικά συναισθήματα διότι «αυτό που βγάζει ο κάθε φωτογράφος είναι τα συναισθήματα της στιγμής που συλλαμβάνει την εικόνα. Κι αν καταφέρει να τα μεταφέρει στους υπόλοιπους σημαίνει ότι έχει πετύχει το σκοπό του».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
