Στα λευκα η ορεινη Ροδοπη

Μια μαγική εικόνα ομορφιάς για τον επισκέπτη, μια δύσκολη πραγματικότητα για τους κατοίκους οι οποίοι με τα χρόνια έμαθαν ν’ αντεπεξέρχονται και στα δύσκολα. Οι Κοινότητες Κέχρου και Οργάνης είναι μαθημένες στα χιόνια και τη διαχείριση του παγετού, των δύσβατων δρόμων, των αποκλεισμένων σημείων εκεί που είναι οι καλύβες των κτηνοτρόφων. Το χιόνι που έπεσε την Τρίτη δεν ήταν το πρώτο για φέτος κι ευτυχώς δεν συνοδεύτηκε από θερμοκρασίες πολύ χαμηλές όπως το προηγούμενο καθώς το θερμόμετρο έφτασε μέχρι τους -10 βαθμούς. Τα σχολεία άνοιξαν και λειτούργησαν κανονικά, αλλά κάποιοι οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων δεν κατάφεραν ν’ ανέβουν στα δύσκολα.

Μεχμέτ Εμίνογλου «Θα είμαστε σε επιφυλακή μέχρι να βγει και ο Μάρτιος»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου περιέγραψε τα καιρικά φαινόμενα. «Άρχισε να χιονίζει από το βράδυ της Τρίτης. Χιόνιζε όλη τη νύχτα, χωρίς όμως να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με προσοχή από την Οργάνη και πάνω. Ρίξαμε από την Τρίτη αλάτι στο δρόμο αλλά υπάρχουν μερικά σημεία τα οποία είναι επικίνδυνα και χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς. Παρόλο που ρίξαμε αλάτι δεν έλιωσε ο πάγος, γιατί για να λιώσει ο πάγος χρειάζεται ν’ ανέβει η θερμοκρασία. Όταν είναι στους 7 και 8 βαθμούς κάτω από το 0 δεν λιώνει εύκολα.

 

Χθες το μεσημέρι η θερμοκρασία αυξήθηκε, ανέβηκε στους -3 βαθμούς και ο πάγος έκιωνε σιγά – σιγά» όπως περιέγραψε χθες ο πρόεδρος, σημειώνοντας πως το βράδυ της Τρίτης η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους -10 βαθμούς στα υψώματα.

 

«Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν πολύ. Το πρωί της Τετάρτης είδα πολλά μικρά αυτοκίνητα να έχουν σταματήσει στο δρόμο και να μην μπορούν να συνεχίσουν.
Στα σημεία όπου υπάρχει πάγος οπωσδήποτε χρειάζονται αλυσίδες και η κυκλοφορία των μικρών οχημάτων θέλει προσοχή» συμβούλεψε ο κ. Εμίνογλου.

 

«Τα σχολεία είναι ανοιχτά. Τα λεωφορεία έκαναν το πρωί τα δρομολόγιά τους και ο δρόμος τώρα είναι καλύτερος, με το που άρχισε να βγαίνει ο ήλιος. Όλα λειτούργησαν και λειτουργούν κανονικά εκτός από μερικά άτομα που προσπάθησαν να έρθουν με τα αυτοκίνητά τους και συνάντησαν δυσκολία στο δρόμο κι επέστρεψαν» περιέγραψε.

 

Ο πρόεδρος εξήγησε πως τα όποια μικρά προβλήματα είναι συνηθισμένα κι αντιμετωπίζονται. «Έχουμε επικοινωνήσει με όλα τα χωριά αλλά δεν παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν βέβαια κάποια μικρά όπως είναι το σπάσιμο σωλήνων ύδρευσης σε κάποια σημεία, σε σχολεία, αλλά δεν είναι σοβαρά, του είδους να μην μπορούν να μετακινηθούν οι κάτοικοι» είπε προσθέτοντας ότι έχουν φως, νερό, τηλέφωνο.

 

«Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε επιδείνωση του καιρού και είναι λογικό εδώ πάνω, όπως συμβαίνει κάθε χειμώνα. Θα είμαστε σε επιφυλακή μέχρι να βγει και ο Μάρτιος» μετέφερε.

Χαφούζ Χοτζά Καδήρ «Στο προηγούμενο χιόνι η θερμοκρασία έφτασε τους -15 βαθμούς Κελσίου»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κέχρου Χαφούζ Χοτζά Καδήρ εμφανίστηκε επίσης ψύχραιμος στο χιόνι της Τρίτης έχοντας ζήσει πολύ χειρότερα καιρικά φαινόμενα.

 

«Το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε να χιονίζει. Έπεσε χιονάκι 15 με 20 πόντους αλλά φυσούσε δυνατός αέρας με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαζέματα σε αρκετά σημεία. Ο κεντρικός δρόμος Κέχρου – Νέας Σάντας μέχρι το Χαμηλό έχει καθαριστεί. Έμειναν οι χωματόδρομοι, αλλά δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, καθαρίζονται κι αυτοί.
Τα σχολεία είναι ανοιχτά αν κι έχει λίγο παγετό, αλλά λειτουργούν κανονικά. Στο προηγούμενο χιόνι που έπεσε η θερμοκρασία έφτασε τους -15 βαθμούς Κελσίου αλλά τώρα έφτασε μέχρι τους -8 τη νύχτα της Τρίτης».
Στη συνέχεια, μίλησε για τα άμεσα μέτρα που έλαβαν. «Το βράδυ της Τρίτης γύρω στις 5.30 ρίξαμε αλάτι στον κεντρικό δρόμο και την Τετάρτη περιμένουμε την αλατιέρα να ρίξουμε σε μερικά σημεία αλάτι προληπτικά» περιέγραψε χθες το πρωί.

 

«Όλα λειτουργούν κανονικά. Η περιοχή είναι γνωστό ότι είναι δύσκολη. Εκτός από τον κεντρικό δρόμο Κέχρου – Νέας Σάντας και Χλόης έχουμε και τις διακλαδώσεις, τους χωματόδρομους που συνδέουν τους οικισμούς. Το δικό μας πρόβλημα είναι όταν βγαίνουμε από την άσφαλτο γιατί δεν μπορούμε να ρίξουμε αλάτι στους χωματόδρομους. Παράλληλα έχουμε τις καλύβες των κτηνοτρόφων. Μέχρι στιγμής ευτυχώς είναι όλα προσβάσιμα.

 

Είναι σημαντικό το ότι η κοινότητα είναι δίπλα στους οικισμούς και μπορούμε να επέμβουμε γρήγορα για να καθαρίσουμε τους δρόμους και με τον κατάλληλο τρόπο. Μέσα σε 24 ώρες είναι καθαρισμένοι όλοι οι δρόμοι. Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θα δούμε τι θα γίνεται» είπε με νόημα.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κέχρου θύμισε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που επιμένουν ότι ο ορεινός όγκος πρέπει ν’ αποτελεί έναν δήμο. «Αν η Κοινότητά μας κατέβει στις Σάπες ο κόσμος θα φύγει σε 2 με 3 χρόνια» κατέληξε.
 

Μαρία Αμπατζή
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.