Στα Ελευθερια τα αποκαλυπτηρια του ανδριαντα του Κ. Καραθεοδωρη

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διεκδίκηση του μουσείου Κ. Καραθεοδωρή από την Κομοτηνή δια του προέδρου της Μαθηματικής Εταιρίας Σάκη Λιπορδέζη, του δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή και του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Το πρώτο επίσημο επίτευγμα θα ενταχθεί στον εορτασμό των Ελευθερίων Θράκης και αφορά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του διάσημου μαθηματικού, που θα γίνουν στα μέσα Μαίου στην πλατεία Ειρήνης.

Ο κ. Λιπορδέζης μετέφερε στον ΠτΘ τα καλά νέα: «Την Πέμπτη, η κόρη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή μετέβη στο εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Βαρδή για να δει το πρόπλασμα κι αν της αρέσει να προχωρήσει η κατασκευή του ανδριάντα. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 15 ή στις 16 Μαίου στην πλατεία Ειρήνης της πόλης μας. Τώρα που έχουμε μαζί με τον πρωτεργάτη δήμαρχό μας τον υφυπουργό Εξωτερικών θεωρώ ότι έχουμε όλα τα φόντα για να φέρουμε τα ξεχασμένα επί 80 χρόνια, στα υπόγεια του πανεπιστημίου Αθηνών, κειμήλια του πανεπιστημίου της Σμύρνης που είχε μεταφέρει με τόσο μεράκι και με κίνδυνο της ζωής του από τη Σμύρνη στην Αθήνα κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Ο κ. Λιπορδέζης υποστηρίζει ότι τίποτε δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δημιουργία του μουσείου στην Κομοτηνή χάρις στις πρωτοβουλίες του κ. Βαβατσικλή.

Το θετικό, όπως επισημαίνει, είναι ότι τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα θα ενταχθούν στα Ελευθέρια Θράκης και θα συμπέσουν με τη διοργάνωση του συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ. «Θα βρεθούν πολλοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο συνέδριο κι εμείς θα καλέσουμε πολλούς φίλους, υποστηρικτές του Κ. Καραθεοδωρή από διάφορα πανεπιστήμια, επιστήμονες που μπορούν να μας μεταφέρουν σπουδαία πράγματα για τον Κ. Καραθεοδωρή».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.