Στα αζητητα 17 bungalows της ακτης Φαναριου

33 «χτυπήματα» στη μοναδική «κόντρα» της χθεσινής δημοπρασίας

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις διενεργήθηκε χθες στο δημαρχιακό κατάστημα Κομοτηνής η δημοπρασία για την εκμίσθωση των 78 bungalows της ακτής Φαναρίου.  Μετά από το πέρας της διαδικασίας, τα 61 παραθεριστικά διαμερίσματα είχαν αποκτήσει εκ νέου ενοίκους, ενώ τα υπόλοιπα 17, για τα οποία δεν εκδηλώθηκε σχετικό ενδιαφέρον, θα βγουν ξανά σε δημοπρασία το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Θυμίζουμε ότι τα bungalows της ακτής Φαναρίου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, την Α΄ τη Β΄ και τη Γ΄, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται.  Στην κατηγορία Α΄, όπου ανήκουν 8 διαμερίσματα, η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου στο ποσό των 2.250 ευρώ ετησίως. Στην κατηγορία Β΄, που περιλαμβάνει 39 διαμερίσματα, η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 1900 ευρώ ετησίως, ενώ στην κατηγορία Γ’, όπου ανήκουν τα υπόλοιπα 31 διαμερίσματα, η δημοπρασία ξεκίνησε από τα 1500 ευρώ για κάθε χρόνο εκμίσθωσης.
 
Να σημειωθεί ότι οι μισθωτές,  ταυτόχρονα με το μίσθωμα που τους αναλογεί, οφείλουν να καταβάλλουν επιπλέον 60 ευρώ ετησίως ως εφάπαξ τέλος καθαριότητας και οδοφωτισμού. Η σύμβαση που θα υπογράψουν με τον δήμο, κατόπιν της επικύρωσης των αποτελεσμάτων της χθεσινής δημοπρασίας, θα έχει διετή διάρκεια, με δικαίωμα ανανέωσης για δύο επιπλέον χρόνια.
 

Ο αριθμός των 17 αδιάθετων bungalows προδίδει ένα υποτονικό ενδιαφέρον εκ μέρους του κοινού για την εκμίσθωσή τους. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι – εξαιρεμένου ενός- τα υπόλοιπα διαμερίσματα διεκδικήθηκαν από έναν και μόνο υποψήφιο μισθωτή. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στη χθεσινή δημοπρασία ήταν απερχόμενοι μισθωτές των εν λόγω διαμερισμάτων. Ελλείψει ανταγωνισμού λοιπόν, τα διαμερίσματα αυτά εκμισθώθηκαν με ποσά, που υπερέβαιναν από 1 έως 30 ευρώ, την καθορισμένη ανά κατηγορία τιμή εκκίνησης.

Στα 3.100 ευρώ έφτασε το μίσθωμα που διαμερίσματος Νο 73

Η μοναδική εξαίρεση, όπως αναφέρθηκε, αφορούσε στη διαγωνιστική διαδικασία για την εκμίσθωση του διαμερίσματος με αριθμό 73, όπου εμφανίστηκαν δύο υποψήφιοι μισθωτές. Το συγκεκριμένο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία Α’, είχε μείνει κενό καθώς οι προηγούμενοι ένοικοί του δεν ανανέωσαν το ενδιαφέρον τους. Οι δύο νέοι «μνηστήρες» του «κονταροχτυπήθηκαν» ενώπιον της επιτροπής δημοπρασιών, εκτοξεύοντας το μίσθωμα στα 3.100 ευρώ, από 2.250 ευρώ που ήταν το ύψος της τιμής εκκίνησης. Για την ακρίβεια, μεσολάβησαν συνολικά 33 «χτυπήματα», μέχρι που ο ένας από τους δύο υποψήφιους αποφάσισε να αποσυρθεί από τη διαδικασία. 
 
Ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της διαδικασίας, κ. Μανώλης Ταπατζάς, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της δημοπρασίας, παρατηρώντας ότι τα διαμερίσματα που δε «χτυπήθηκαν» ήταν κατά κύριο λόγο άδεια και εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα αποκτήσουν ιδιοκτήτες μετά από την επανάληψη της διαδικασίας, η οποία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα αφότου επικυρωθούν τα αποτελέσματα της χθεσινής από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Τι θα γίνει με τους αναξιοπαθούντες που φιλοξενούνταν στα bungalows;

Θυμίζουμε ότι, όπως είχε κάνει γνωστό ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, σε παλαιότερη σχετική συζήτηση σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στη δημοπρασία περιλήφθηκαν και ορισμένα διαμερίσματα, τα οποία είχαν παραχωρηθεί για τη φιλοξενία αναξιοπαθούντων δημοτών από την περιοχή του Φαναρίου. Αναφερόμενος στις επίμαχες περιπτώσεις, ο αντιδήμαρχος κ. Ταπατζάς υπενθύμισε πως η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί από προηγούμενη δημοτική αρχή, επί «Καποδίστρια» ακόμα, για να παρατηρήσει ότι «αυτό δεν ήταν σωστό» και να επισημάνει ότι «δεν μπορεί κανείς να παραχωρεί έκταση του δημοσίου ή του δήμου χωρίς να υπάρχει μία σύμβαση, ένα συμφωνητικό». «Έτσι λοιπόν κι αυτά τα διαμερίσματα έπρεπε να δημοπρατηθούν, όπως και έγινε», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί η φιλοξενία των συγκεκριμένων ατόμων εφόσον δεν εκμισθωθούν τα αντίστοιχα διαμερίσματα, άφησε ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ενόψει της επαναληπτικής δημοπρασίας που θα ακολουθήσει και τους αποτελέσματος που θα έχει αυτή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.