Στα ακρα η συγκρουση Νοσοκομειου Κομοτηνης-Εισαγγελεως

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας εξέφρασε ο διοικητής Γιώργος Φιλιππίδης - Την παραίτησή του από την προεδρία του Συλλόγου εργαζομένων ανακοίνωσε και ο Κοσμάς Φιλιππίδης

Την πλήρη «κατάρρευση» της σχέσης με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, περιέγραψαν ο Διοικητής κ. Γιώργος Φιλιππίδης, το μέλη του ΔΣ αλλά και στελέχη του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου, με τον κ. Φιλιππίδη να σημειώνει πως προτίθεται να καταθέσει την παραίτησή του τη Δευτέρα, αντιδρώντας στις παρεμβάσεις της εισαγγελέως κ. Κωνσταντίνα Μελισσάρη.
 
Παράλληλα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Κοσμάς Φιλιππίδης τόνισε πως θα καταθέσει και ο ίδιος την παραίτηση από τη θέση του, για τον ίδιο λόγο.
 
Να υπενθυμίσουμε πως αυτή η αντιπαράθεση υπάρχει εδώ και αρκετό διάστημα, και αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η φροντίδα παιδιών που έχουν απομακρυνθεί από τους γονείς τους με εισαγγελική παραγγελία, για διάφορους λόγους, τα οποία φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο.
 
Αφορμή για την κορύφωση της αντιπαράθεσης αποτέλεσαν, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, οι αναφορές της εισαγγελέως σε συναντήσεις με κοινωνικούς λειτουργούς τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την Πέμπτη, στις οποίες φέρεται να καταφέρθηκε εναντίον τόσο του ιδίου όσο και του προσωπικού.
 
 
Όπως ανέφερε, παρόλο όμως που οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτό για να εξυπηρετήσουν ανάγκες που δεν είναι στην αρμοδιότητα του Νοσοκομείου, όπως καθορίζεται από τον οργανισμό του και τους νόμους, κάνουν την υπέρβαση και εξυπηρετούν ανάγκες παιδιών που τους έρχονται με εισαγγελική παραγγελία, και το ίδιο κάνουν με κακοποιημένους και άστεγους, , συνεργαζόμενοι με όλους τους φορείς με γνώμονα τις ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
 
Αυτή την προσπάθεια θεωρεί πως ακυρώνει συνεχώς η κ. Μελισσάρη, καταφερόμενη συνεχώς εναντίον του νοσοκομείου, του ίδιου και των εργαζομένων σε αυτό.
 
Για αυτό, και πέρα από τις κινήσεις των ίδιων, το ΔΣ του Νοσοκομείου θα καταθέσει αναφορά για την εισαγγελέα στον άμεσο προϊστάμενό της, για να επιληφθεί του θέματος και να ζητήσουν προστασία, κινούμενοι για να προστατέψουν το κύρος του νοσοκομείου και την αλήθεια. Επίσης τη Δευτέρα θα καταθέσει την παραίτησή του, αρνούμενος να συνεργαστεί σε αυτό το πλαίσιο το οποίο έχει δημιουργήσει. 

Καμία συνεργασία παρά τις προσπάθειες 

Ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση, η εισαγγελέας είχε μια αρνητική εικόνα για το Νοσοκομείο, όμως προσπάθησαν να κάνουν μια καινούρια αρχή, με το νοσοκομείο να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διεκπεραιωθεί κάθε εισαγγελική παραγγελία, υπερβάλλοντας εαυτό.
 
Την Πέμπτη, σημείωσε, συγκέντρωσε κοινωνικούς λειτουργούς από φορείς της τοπικής κοινωνίας, κάνοντας παράπονα για τον ίδιο και καταφέρθηκε κατά της λειτουργίας του Νοσοκομείου, λέγοντας ότι δεν λειτουργεί τίποτα, ενώ έκανε κάτι παρόμοιο πριν από μία εβδομάδα σε σεμινάριο για κοινωνικούς λειτουργούς, όπου είχαν θιχθεί θέματα αναδοχής και υιοθεσίας.
 
Όμως όλα αυτά έγιναν χωρίς να είναι παρούσα η υπηρεσία του Νοσοκομείου, «παραπληροφορώντας και συκοφαντώντας το έργο της διοίκησης, των εργαζομένων αλλά και της λειτουργίας του Νοσοκομείου» κατά τον κ. Φιλιππίδη, που εξέφρασε την άποψη πως τέτοιες πρακτικές δεν αρμόζουν σε δικαστική λειτουργό.
 
Η διοίκηση του Νοσοκομείου, σημείωσε, προσπάθησε αρκετές φορές να δείξει καλή θέληση συνεργασίας αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση, διακρίνοντας μια εμπάθεια και εμμονή, που ο ίδιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει. Όπως ανέφερε, κατά καιρούς έχουν δώσει απαντήσεις και έχουν ενημερώσει την εισαγγελέα, εκθέτοντας τους λόγους για την άποψή τους, κάτι που όμως πιστεύει πως δεν σημαίνει πως κάποιος μπορεί να παρεμβαίνει στο ρόλο του άλλου, να συκοφαντεί και να λέει πράγματα που δεν ισχύουν.
 
«Η κ. Μελισσάρη αναφέρθηκε σε εμένα προσωπικά, και είπε πως αν δεν μπορώ να διοικήσω να παραιτηθώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω άμεσα, αλλά όχι γιατί το λέει η ίδια, αλλά αν πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό για τη λειτουργία του Νοσοκομείου για να συνεχίσει η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, και γιατί δεν μπορώ να κάνω πράγματα που οι αρχές και οι αξίες μου δεν το επιτρέπουν» ανέφερε, και αυτό γιατί δεν μπορεί να δεχθεί τα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο και προέρχονται από μια κακοποίηση, να συνεχίσει αυτή να υφίσταται, υποχρεώνοντας τα να παραμείνουν στο νοσοκομείο, αντί να φιλοξενηθούν στις κατάλληλες δομές, δύο από τις οποίες λειτουργούν ήδη σε Καβάλα και Δράμα. 

Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια 

Τόνισε πάντως πως δεν έχουν πρόβλημα να έρχονται στο νοσοκομείο τα παιδιά, να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για λίγες μέρες έχοντας την πλήρη φροντίδα του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στη συνέχεια να πηγαίνουν σε ένα κατάλληλο ίδρυμα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο διαχείρισης αφαίρεσης επιμέλειας παραμελημένων παιδιών.
 
Ήδη έχουν στο νοσοκομείο αυτές τις μέρες ένα παιδιά για 8 ημέρες, το οποίο η εισαγγελέας ισχυρίστηκε πως δεν έχει δει κανείς, ενώ ο ίδιος το έχει επισκεφτεί πάνω από 4 φορές, η κοινωνική λειτουργός και οι νοσηλευτές  είναι εκεί καθημερινά, ενώ προστασία προσφέρουν εθελοντικά μέλη του Ερυθρού Σταυρού και του Κέντρου Στήριξης Παιδιού, τις ώρες που δεν μπορούν οι νοσηλευτές.
 
Το πρωτόκολλο προβλέπει την παραμονή στο Νοσοκομείο μόνο μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων, όμως και πάλι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ζήτημα για την παραμονή των παιδιών για μερικές μέρες, όμως ο ίδιος, ως κοινωνικός επιστήμονας, θεωρεί πως είναι κακοποιητικό να μένει για πολλές μέρες στο νοσοκομείο ένα παιδί, σε ένα χώρο όπου δεν έχει την κατάλληλη φύλαξη, και ενώ υπάρχει η πιθανότητα να νοσήσει.
 
Όμως έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεργασιών, για αυτό και άφησε στην τοπική κοινωνία να κρίνει τόσο το έργο του Νοσοκομείου, απέναντι σε αυτούς, που όπως ανέφερε, «μας συκοφαντούν, μας λασπολογούν, και έχουν κηρύξει ένα πόλεμο κατά του νοσοκομείου χωρίς κανένα λόγο». 

Αντίδραση και από τους εργαζόμενους 

Το θέμα με την εισαγγελία είναι παλιό, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Κοσμάς Φιλιππίδης, υπενθυμίζοντας πως ο Σύλλογος είχε από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο εκδώσει ανακοίνωση για το ζήτημα, ενώ τα μέλη του έχουν βοηθήσει για την φύλαξη των παιδιών.
 
Αντί λοιπόν να λάβουν κάποια αναγνώριση για αυτή την προσπάθεια, ακούν εντελώς τα αντίθετα, για αυτό και αφού ζήτησε από το Διοικητή να μην καταθέσει την παραίτησή του, ως πρόεδρος του Συλλόγου, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι κατηγορείται ένα μεγάλο κομμάτι των νοσηλευτών αλλά και των ιατρών ότι δεν κάνει τη δουλειά, του, κατέθεσε την παραίτησή του τόσο από πρόεδρος όσο και από μέλος του ΔΣ των εργαζομένων. 

Ενωμένο το Νοσοκομείο 

Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Κωνσταντίνος Μαυροματίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε την περίπτωση υγιούς παιδιού, που θα έπρεπε κατά εντολή εισαγγελέα, να συνοδευτεί από γιατρό και νοσηλευτή του Νοσοκομείου Κομοτηνής στην Αθήνα, κάτι για το οποίο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά και δεν μπορούν να κάνουν πράξεις του νοσοκομείου, ενώ έχουν συνεργαστεί, όταν τους έχει ζητηθεί, με όλους τους φορείς. «Το νοσοκομείο κάνει τη δουλειά του για να βοηθά τους άλλους φορείς, πρέπει και αυτοί να αντιμετωπίζουν σωστά αυτούς που προσφέρουν» κατέληξε.
 
Ο αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου κ. Χασάν Εκρέμ υπενθύμισε πως πρόκειται για νοσηλευτικό ίδρυμα, και όχι ίδρυμα προστασίας παιδιών, και είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στα καταστατικά και θεσμικά καθήκοντά τους.
 
Σημείωσε δε πως κατά διαστήματα έχουν δει πανελλαδικά μια αρνητική παρεμβατικότητα εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της δικαιοσύνης στο κυβερνητικό έργο που γίνεται και θεωρεί πως σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την παρέμβαση που θέλει να κάνει, η εισαγγελέας συκοφαντεί το έργο του Νοσοκομείου, με ανυπόστατους ισχυρισμούς, σε αρμοδιότητες που δεν της ανήκουν.
 
Όμως τόνισε πως οι ίδιοι δεν θα υποκύψουν σε αυτό, θα συνεχίσουν το έργο τους και είναι άλλοι οι θεσμικοί φορείς που θα πρέπει να επιληφθούν του θέματος, πιστεύει όμως πως θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο τους.
 
Η νοσηλευτική υπηρεσία έχει ανταποκριθεί κάθε φορά που έχει υπάρξει ανάγκη για τη φύλαξη των παιδιών, σημείωσε η Τομεάρχης παθολογικού τομέα κ. Αθανασία Ιγνατιάδου, έχοντας συγκεντρώσει και χρήματα για να πάρουν μια νυχτερινή για την ασφάλεια του παιδιού.
 
«Πάντα είμαστε θετικοί, βοηθάμε προς το συμφέρον του παιδιού, δεν αρνηθήκαμε καμία προσφορά, και όταν φεύγει, μέχρι την τελευταία στιγμή φροντίζουμε για την φύλαξη και την ασφάλειά του» σημείωσε, τονίζοντας πως ποτέ δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους κάποιο αρνητικό ζήτημα, παρόλες τις ελλείψεις που υπάρχουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.