Στα 11,5 εκ. ευρω το Τεχνικο προγραμμα του Δημου Κομοτηνης για το 2019

Για έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και αποτυπώματος κατηγόρησε τον Δήμαρχο η αντιπολίτευση - «Φεύγω με ήσυχη τη συνείδησή μου, ότι έκανα περισσότερα από όσα μου παρείχαν οι αντικειμενικές δυνατότητες» απάντησε ο κ. Πετρίδης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής.
 
Το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται στις 11.502.734,61 ευρώ, από τα οποία 1.030.829,14 ευρώ αφορούν μελέτες, και το υπόλοιπο περίπου 10 εκ. έργα, από τα οποία 6.486.705,47 ευρώ συνεχιζόμενα και 3.985.200 ευρώ νέα.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 660.904 ευρώ συνεχιζόμενων μελετών, η σημαντικότερη (και μεγαλύτερη) των οποίων είναι για το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής, ύψους 638.264,14 ευρώ.
 
Οι νέες μελέτες που θα ξεκινήσουν το 2019 ανέρχονται στις 369.925 ευρώ και σε αυτές περιλαμβάνονται η μελέτη αναβάθμισης του Ιστορικού Κέντρου, η Πολεοδομική μελέτη Κοσμίου, οι μελέτες οριοθέτησης των οικισμών Κάλχαντα, Ιάμπολης, Τυχηρό, Ιτέας, αλλά και πολεοδομικές μελέτες που αφορούν την προώθηση της μετεγκατάστασης του Αλάν Κογιού.
 
Τα συνεχιζόμενα έργα που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους και τη ΣΑΤΑ ανέρχονται σε 5.049.600 ευρώ, στα οποία δίνεται κυρίως έμφαση στις συντηρήσεις οδοποιίας, κτιρίων, κοινοχρήστων χώρων και παιδικών χαρών.
 
Επίσης συνεχίζονται χρηματοδοτούμενα έργα ύψους 1.437.105,47 ευρώ, μεταξύ των οποίων τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργα:  «Ολοκλήρωση εργασιών Αξιοποίησης- Ανακαίνισης κτιρίου Νέστορος Τσανακλή» και «Ολοκλήρωση ανάδειξης βυζαντινού τείχους – ενοποίηση μνημείων», το ενταγμένο στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ έργο με τίτλο «Επισκευή, Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων και Αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις του Δήμου Κομοτηνής» και το ενταγμένο στο Πρόγραμμα ΠΔΕ έργο με τίτλο «Ανακατασκευή Γηπέδου Ποδοσφαίρου και των εγκαταστάσεων Οικισμού Γρατινής».
 
Τέλος στα νέα έργα, ύψους 3.985.200, που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΤΑ και ιδίους πόρους, δίνεται και πάλι έμφαση στις συντηρήσεις οδοποιίας, κτιρίων, κοινοχρήστων χώρων και παιδικών χαρών, ενώ διατίθεται και κονδύλι για τη συντήρηση – επισκευή των μπάγκαλοους στο Φανάρι.
 
Να σημειωθεί πάντως πως στο Τεχνικό πρόγραμμα μπορούν να προστεθούν, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο, νέα έργα, είτε από υφιστάμενους πόρους είτε από χρηματοδοτήσεις, κρατικές ή ΕΣΠΑ. 

«Φεύγω με ήσυχη τη συνείδησή μου» 

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, σημείωσε πως το επόμενο 12μηνο θα συνεχίσει να λειτουργεί ο Δήμος, παρόλο που κάποια από τα έργα θα ολοκληρώσει η επόμενη διοίκηση, με το Τεχνικό Πρόγραμμα να έχει συνταχθεί με βάση τις ανάγκες, αλλά και τις αντικειμενικές δυνατότητες να υποστηριχθούν τα έργα.
 
Παρόλο που η κρατική χρηματοδότηση (ΣΑΤΑ) για τα έργα των Δήμων βρίσκεται εδώ και χρόνια στα 1,2 εκ. ευρώ, τα έργα που γίνονται με ιδίους πόρους είναι πολύ περισσότερα, κάτι που απέδωσε και στην εξυγίανση του Δήμου, που επέτρεψε στη Δημοτική αρχή να πολλαπλασιάσει τα ποσά από πόρους του Δήμου για τη συντήρηση των έργων υποδομής.
 
Στη συνέχεια πάντως, απατώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το έργο που αφήνει ως Δήμαρχος, τόνισε ότι στις 1 Σεπτεμβρίου θα φύγει με ήσυχη τη συνείδησή του και ότι έκανε περισσότερα από όσα του παρείχαν οι αντικειμενικές δυνατότητες. 

Αντιγραφή και έλλειψη σχεδιασμού 

Κριτική στο πρόγραμμα έκανε η κ. Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» , τονίζοντας πως πρόκειται για ακόμα μια φορά αντιγραφή των προηγούμενων τεχνικών προγραμμάτων, επισημαίνοντας πως δεν έχουν ολοκληρωθεί μελέτες που υπάρχουν χρόνια σε αυτό.
 
Σημείωσε δε πως παρατηρείται σαφής έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού, μιας και λείπουν τα μεγάλα και τα μικρά έργα, που αποτυπώνουν τις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ εξέφρασε την άποψη πως δεν έχει γίνει και η απαραίτητη προετοιμασία, από άποψη μελετών, για ένταξη έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο. 

Δεν μένει αποτύπωμα από τη διοίκηση 

Η κ. Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» σημείωσε πως το πρόγραμμα δεν απαντά στις ανάγκες του Δήμου, με βάση τις ανάγκες των πολιτών, τη στιγμή που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, όπως το συγκοινωνιακό, το ζήτημα του κυνοκομείου και των αδέσποτων.
 
Σημείωσε δε πως θα μπορούσε, λόγω και της υποστελέχωσης, να υπάρξει συνεργασία με το ΔΠΘ, κάτι που θα ωφελούσε και τη διασύνδεση με το πανεπιστήμιο, ενώ σημείωσε προς τον κ. Πετρίδη, μιας και αποχωρεί από τη θέση, πως θα μπορούσε να είχε αφήσει στη θητεία του ένα αποτύπωμα ώστε να τον θυμούνται οι Δημότες. 

Ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης 

Πιο ειδικές παρατηρήσεις έκανε ο κ. Κώστας Καραΐσκος από την παράταξη του Σπάρτακου, για το πρόγραμμα, ζητώντας μέριμνα και παρεμβάσεις τόσο στους οικισμούς όσο και στην πόλη, μέριμνα για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου, αλλά και σχολίασε την έλλειψη κινητικότητας στο συγκοινωνιακό και τις διανοίξεις, γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε όλη την πόλη.
 
Ο κ. Φακιρίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε πως η κουβέντα για το Τεχνικό Πρόγραμμα, γίνεται στη σκιά της αντιδραστικής, κατά τον ίδιο, μεταρρύθμισης του Κλεισθένη, που προσαρμόζει τα δεδομένα στο νέο κύκλο του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και των επερχόμενων εκλογών.
 
Ανέφερε δε πως το τεχνικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί στην λογική του μικρότερου κακού, και πως επιθυμούν οι Δημότες να μην ενσωματωθούν σε αυτή, ενώ τόνισε πως  ενώ η διοίκηση του Δήμου έφερε τα οικονομικά σε καλό επίπεδο, δεν διεκδίκησε για τις ανάγκες του λαού.
 
Τελικά το πρόγραμμα υπερψηφίστηκε μόνο από τη συμπολίτευση, ενώ κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Εμείς η πόλη», «Πολη-τική Ανατροπή» και «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον Σπάρτακο να απέχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.