Σπυρος Κουτσογιαννης – Προπονητης Δοξας Ν. Σιδηροχωριου:«Στοχος της Δοξας Νεου Σιδηροχωριου να ανεβει στην Γ΄ Εθνικη»

«Το ποδόσφαιρο της Ροδόπης χρειάζεται περισσότερο κόσμο για να αναπτυχθεί σωστά»

Αποτελεί έναν άνθρωπο που ζει για το ποδόσφαιρο. Έχοντας φτάσει σε υψηλό επίπεδο ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος στην θέση που απαιτεί μεγαλύτερη δεξιοτεχνία, δηλαδή αυτή του «δεκαριού», τις τελευταίες δεκαετίες έχει στρέψει την προσοχή του στην προπονητική και μάλιστα με επιτυχία. Ο λόγος για τον Σπύρο Κουτσογιάννη, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον πάγκο της Δόξας Νέου Σιδηροχωρίου και οδηγεί την ομάδα του στο δρόμο των επιτυχιών.

Θέλοντας να επενδύσει πάνω σε αυτό που αγαπάει, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της προπονητικής προσπαθώντας να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Μέσα από την συζήτηση που κάνει οποιοσδήποτε μαζί του, μπορεί να νιώσει το πάθος για το ποδόσφαιρο αλλά και την έμφαση στην λεπτομέρεια που δίνει μέσα από τις προπονήσεις του. Άλλωστε για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεται δουλειά, σκληρή μάλιστα και όχι πολλά λόγια έως καθόλου…

Στην κουβέντα που πραγματοποιήθηκε «έπλεξε» το εγκώμιο των ανθρώπων που «τρέχουν» για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας παρέχοντας τα πάντα σε αυτόν και τους ποδοσφαιριστές, μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης του τοπικού ποδοσφαίρου ενώ δεν παρέλειψε να κάνει την δική του πρόταση για την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας στην περιοχή μας.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Η διάθεση των παραγόντων για να δουν την ομάδα ψηλά μου λύνει τα χέρια στην δουλειά μου»

ΠτΘ: Η Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα της Α΄ ΕΠΣ Θράκης και στοχεύει στην επιστροφή στην Γ΄ Εθνική. Σε ποιο δρόμο βρίσκεστε;

Σ.Κ.: Το Ν. Σιδηροχώρι πάντα ήταν μία καλή ομάδα. Έχει πέσει μόλις μία φορά στην Β΄ και ανέβηκε κατευθείαν. Έχει μία διοίκηση που ζει για την ομάδα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως παρότι υποβιβάστηκε από την Γ΄ Εθνική αμέσως έφτιαξε ανταγωνιστικό ρόστερ και πρωταγωνιστεί εκ νέου τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό δεν γίνεται εύκολα και μπορούμε να το δούμε και στην περιοχή μας. Προς τιμήν της διοίκησης κράτησε την ομάδα, κάναμε έναν σχεδιασμό και πρωταγωνιστούμε. Μου έχουν δώσει το ελεύθερο να δουλέψω όπως θέλω εγώ και μου λύνουν τα χέρια καθημερινά.

ΠτΘ: Η αλήθεια είναι πως όποια ομάδα υποβιβάζεται δύσκολα βρίσκει τα ψυχικά αποθέματα να δημιουργήσει εκ νέου ανταγωνιστικό ρόστερ. Πώς το κατάφερε η Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου;

Σ.Κ.: Η πορεία στην Γ΄ Εθνική κούρασε και τους παράγοντες της ομάδας σε όλα τα επίπεδα αλλά η αγάπη και η όρεξη για την ομάδα, τους έδωσε δύναμη για να συνεχίσουμε πιο σοφοί και πιο έμπειροι. Το Ν. Σιδηροχώρι έχει όλα τα εχέγγυα για να φτάσει στην Γ΄ Εθνική. Στόχος μας είναι η άνοδος, το δουλεύουμε καλά αυτό και η διοίκηση το θέλει πολύ.

«Η μοίρα του προπονητή είναι να βγαίνει κακός αλλά τους ποδοσφαιριστές μου τους βλέπω σαν παιδιά μου»

ΠτΘ: Ποια είναι η σχέση προπονητή – ποδοσφαιριστών και πως είναι το κλίμα των αποδυτηρίων;

Σ.Κ.: Ο προπονητής είναι πάντα ο κακός της υπόθεσης. Βέβαια έχω πολλά ποιοτικά παιδιά και η διοίκηση βρίσκεται δίπλα τους. Τα παιδιά ακούνε και σέβονται και το κλίμα είναι φανταστικό. Υπάρχει πλάνο, ο καλύτερος παίζει, αλλά είναι η μοίρα του προπονητή να βγαίνει κακός. Γενικά επειδή όλα τα παιδιά έχουν την ηλικία του γιου μου τους βλέπω σαν παιδιά μου.

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων και το μεγάλο ενδιαφέρον για τον τίτλο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τοπικού ποδοσφαίρου»

ΠτΘ: Από την αρχή όλοι κάνουμε λόγο για το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων και αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται εντός γηπέδου. Πώς το ζείτε εσείς από μέσα;

Σ.Κ.: Σίγουρα θεωρώ πως είναι από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα. 4 ομάδες διεκδικούν επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα είναι κάτι το οποίο δεν το βλέπει κανείς τόσο εύκολα. Το Brandname του Πανθρακικού είναι τεράστιο, Σάπες και Γρατινή έχουν ένα πολύ δυνατό ρόστερ και πιστεύω πως όλο αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τοπικού ποδοσφαίρου.

«Η πρόταση μου είναι να υποχρεωθούν όλες οι ομάδες της Α΄ κατηγορίας να έχουν παιδική ομάδα ειδάλλως να μην αγωνίζονται σε αυτήν»

ΠτΘ: Γνωρίζοντας πως έχετε εργαστεί στις ομάδες της ΕΠΣ αλλά και την ευαισθησία σας για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της περιοχής, ποια πιστεύετε πως είναι η λύση για την ανάπτυξη των νεαρών ποδοσφαιριστών της περιοχής γιατί σημειώνεται μία στασιμότητα;

Σ.Κ.: Ήμουν 4 χρόνια στις μεικτές ομάδες. Η πρόταση μου είναι συγκεκριμένη. Πρέπει η κάθε ομάδα, το Κάθε Νέο Σιδηροχώρι να έχει παιδική ομάδα και να συμμετέχει στο παιδικό πρωτάθλημα. Όποια ομάδα έχει παιδική ομάδα να αγωνίζεται στην Α΄  κατηγορία. Σίγουρα θέλει τρέξιμο και χρήμα αλλά όποιος θέλει βρίσκει λύσεις. Ας μείνουν λίγες ομάδες στην Α΄ κατηγορία και ας παίζουν πολλούς γύρους.  Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε παραγωγή νέων ποδοσφαιριστών. Μέσα στα επόμενα χρόνια πιστεύω πως ο Πανθρακικός θα δυναμώσει και πρέπει να υπάρχουν γηγενείς ποδοσφαιριστές για να απαρτίζουν τις ομάδες της περιοχής. Αυτό με την υποχρεωτική συμμετοχή ενός μικρού δεν βοηθάει πουθενά. Σε αυτήν την ηλικία το παιδί με την αξία του να παίζει βασικός, όπως σε εμάς ο Αστρεινίδης και ο Κωσταρέλης. Υπάρχουν παιδιά όπως ο Παύλου και ο Καλογρανάς που έχουν όλα τα φόντα για να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Με αυτήν την πρόταση θα γίνονται πολλά παιχνίδια και θα έχουν περισσότερες εικόνες τα παιδιά. Έτσι θα βελτιώνονται και θα γίνονται όλο και καλύτεροι.

ΠτΘ: Σε ποιο επίπεδο θα βάζατε αυτήν την στιγμή το ποδόσφαιρο της Ροδόπης και τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Σ.Κ: Δεν χρειάζεται να πω που βρισκόμαστε γιατί όλοι το βλέπουν. Σίγουρα μπορεί να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερος κόσμος ασχοληθεί τόσο μπορεί να φτάσουμε πιο ψηλά. Δυστυχώς είμαστε χαμηλά αλλά πρέπει να υπάρξει θέληση και βούληση ώστε να αναπτυχθούμε. Να δούμε άλλους νομούς πως λειτουργούν σε αναπτυξιακές ηλικίες.

«Ο πιο ικανός και πιο καλά προετοιμασμένος θα πάρει το πρωτάθλημα»

ΠτΘ: Ποια είναι τα σημεία που θα κρίνουν τον πρωταθλητή;

Ο πιο ικανός, ο πιο προετοιμασμένος, ο πιο δυνατός είναι και ο πιο τυχερός. Ο Παράγοντας τύχη παίζει ρόλο. Μακάρι ο καλύτερος να πάρει το πρωτάθλημα.

«Έχουμε φτάσει στο μηδέν – πλέον κοιτάμε μόνο προς τα πάνω»

ΠτΘ: Ο Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου πέρυσι παρότι κατέκτησε το πρωτάθλημα τελικώς δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα φέρνοντας ακόμα ένα πλήγμα στο ποδόσφαιρο της Ροδόπης. Πιστεύετε πως όποια ομάδα θα ανέβει φέτος θα έχει ισχυρή εκπροσώπηση;

Σ.Κ.: Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή τα πράγματα. Αν ανέβει το Νέο Σιδηροχώρι σίγουρα θα υπάρχει εκπροσώπηση. Οι σχεδιασμοί των ομάδων κάποιες φορές δημιουργούν αθέμιτους ανταγωνισμούς καθώς τάζοντας και μην εκπληρώνοντας αυτά που τάζουν σίγουρα δεν βοηθάς στην ανάπτυξη του αθκήματος. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν καθώς τις Κυριακές δεν έχουμε ποδόσφαιρο ενώ η Ξάνθη για παράδειγμα έχει 3 ομάδες και φυσικά τον ΑΟΞ. Έχουμε φτάσει σαν ποδόσφαιρο στο μηδέν οπότε μόνο προς τα πάνω πρέπει να κοιτάμε.
 

* Αξίζει να σημειωθεί πως η συνέντευξη είχει γίνει πριν την έξαρση της πανδημίας και την διακοπή όλης της αγωνιστικής δραστηριότητας 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.