Σπουδαια η δραση των «Γυναικων Χωρις Συνορα» Ξανθης, αλλα…

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» ιδρύθηκε το 2001 από Ροδίτισσες, ενώ το τμήμα της Ξάνθης δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 και συγκροτήθηκε επίσημα τον Ιούνιο, οπότε έγιναν και οι πρώτες εκλογές.

Από τον Ιούνιο του 2006, το τμήμα της Ξάνθης λειτουργεί σαν αυτοδύναμο τμήμα της οργάνωσης, με ανανεωμένο καταστατικό. Όπως γράφεται σ’ αυτό, εκφράζει και εκπροσωπεί διεθνώς το παγκόσμιο κίνημα «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», του οποίου η κεντρική οργάνωση εδρεύει στη Ρόδο. Διοικείται από εννεαμελή επιτροπή τριετούς θητείας, εκλέγονται και πέντε αναπληρωματικά μέλη, ενώ πρόεδρος από την πρώτη στιγμή εκλέγεται η Βασιλική Ψωμά-Ψαρρή. Το διάστημα 1-4 Ιουλίου 2004, το τμήμα της Ξάνθης συμμετείχε στη συνάντηση ειρήνης στη Ρόδο, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά ο ύμνος των «Γυναικών Χωρίς Σύνορα» που επιμελήθηκε η Ξανθιώτισσα κοσμήτορας του σωματείου Βούλα Αντωνιάδου.

Η πρώτη εκδήλωση της οργάνωσης στην Ξάνθη, είχε καλεσμένη την Γενική Πρέσβειρα στον ΟΗΕ Μάρω Κεσεσίογλου και εστίασε στα προβλήματα της Αφρικής. Μακρύς ο κατάλογος πεπραγμένων των «Γυναικών Χωρίς Σύνορα». Αναφέρουμε επιγραμματικά τις δράσεις για προστασία της ειρήνης, σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλληλεγγύη σε δοκιμαζόμενους πληθυσμούς, προστασία παιδιών, γυναικών και περιβάλλοντος με έμφαση στα παιδιά. Ειδικότερα, δόθηκαν 10.000 από ραδιομαραθώνιο για να χτιστεί πτέρυγα ορφανοτροφείου στην Ακτή Ελεφαντοστού για 200 παιδιά–φορείς του AIDS. Αγοράστηκε μίνι χειρουργείο που δόθηκε στους «Γιατρούς του Κόσμου», με τους οποίους οι «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» έχουν άριστη συνεργασία. Απέστειλαν τρεις τόνους τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό, ενώ συμμετείχαν και σε διεθνή συνέδρια.

Όσον αφορά την Ξάνθη, οι «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» ανέλαβαν την περίθαλψη ανύπαντρης μητέρας και του παιδιού της, δίνουν τρόφιμα και ρουχισμό στην Μητρόπολη και συνεργάστηκαν με τον δήμο Ξάνθης συμμετέχοντας σε διήμερο για το περιβάλλον. Ακόμη, βοήθησαν την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης, παρείχαν οικονομική βοήθεια για εγχείριση τσιγγανόπαιδου, έγινε προληπτικός ιατρικός έλεγχος 175 γυναικών εντελώς δωρεάν, κατέθεσαν ποσό υπέρ τραυματία ποδοσφαιριστή και για αποφυλάκιση τριών κρατουμένων των φυλακών Κομοτηνής που βρέθηκαν εκεί για απλές τροχαίες παραβάσεις. Δίνουν ρούχα, διάφορα είδη και χρήματα για άπορους, κρατούμενους, αναξιοπαθούντες, πολύτεκνους, αλλά και στο σύλλογο «Ελπίδα», συνεργάζονται με μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενισχύουν οικογένειες για εγχειρίσεις, τους παρέχουν οικοσκευές, πληρώνουν τα ενοίκιά τους και βοηθούν στην εύρεση εργασίας. Συνεργάζονται με κέντρο της Θεσσαλονίκης για βοήθεια σε κακοποιημένες γυναίκες, έχουν σημαντική παρουσία και παρέχουν βοήθεια στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, κάνουν επισκέψεις στο Παιδικό Χωριό SOS (Φίλυρο Θεσσαλονίκης) όπου υπάρχουν και τέσσερα Ξανθιωτάκια, ενώ φιλοξενούν και παιδιά από εκεί. Τέλος, συνεργάζονται με διάφορους άλλους κοινωνικούς φορείς και συμμετέχουν σε δράσεις τους.

«Δε νοείται να έχουν γραφεία οι καρναβαλικοί σύλλογοι κι εμείς όχι!»

Μετά απ’ όλα αυτά, το μόνο που απομένει να καταθέσει η πρόεδρος του τμήματος Ξάνθης των «Γυναικών Χωρίς Σύνορα», είναι οι σκέψεις της οργάνωσης για το μέλλον. Ωστόσο, πριν φτάσουμε σ’ αυτό, η κ. Ψωμά-Ψαρρή φωτογραφίζει το μεγάλο «αγκάθι» για την οργάνωση: «Δε γίνεται να παραμένουμε ακόμα χωρίς γραφεία, δε νοείται να έχουν ακόμα και οι καρναβαλικοί σύλλογοι κι εμείς όχι!» λέει με παράπονο. Και κάνει λόγο για «μείζον ζήτημα που μας καίει» και που κρατάει δεμένα τα χέρια της οργάνωσης: «Δεν έχουμε στέγη! Έρχονται άνθρωποι και δεν μπορώ να κλείσω την πόρτα μου… Τους βάζω στο σπίτι μου με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Έχω κάνει έγγραφα, τα είπα, τα ξαναείπα, μα δεν μπορώ να πιέζω ή να… ζητιανεύω. Όλοι συγκινούνται υποκριτικά εκείνη την ώρα και… αυτό είναι όλο. Έχω ακούσει και πράγματα που δεν τιμούν καθόλου τους δημοτικούς συμβούλους που τα είπαν». Η πρόεδρος έχει δεσμεύσει χώρους του σπιτιού της για τη φύλαξη του αρχείου της οργάνωσης, ενώ το ίδιο σπίτι έχει μετατραπεί λίγο-πολύ σε… κέντρο διερχομένων: «Φιλοξενούμε παιδιά, δεχόμαστε καθένα που έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς στέγη» λέει και προσθέτει: «Τελευταία έγινε μια πρόταση από άνθρωπο του δήμου και ίσως κάτι να βγει, θα στείλω και πάλι μια επιστολή να δούμε… Πάντως, παρόλο που οι ανάγκες είναι φοβερές, η αδιαφορία παραμένει στο έπακρο. Πρόσφατα έδιωξα 45 σάκους με ρούχα προς ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, γιατί δεν είχα πού να τους βάλω!».

Καθημερινές αθόρυβες μα ουσιαστικές παρεμβάσεις ανακούφισης

Όσον αφορά το μέλλον της οργάνωσης, η πρόεδρος λέει ότι «συνεχίζουμε τις δράσεις μας, με την καθημερινότητα να είναι τόσο έντονη, που δεν αφήνει περιθώρια και εξηγεί: «Σχεδόν καθημερινά έχουμε περιστατικά με ασθένειες, μεταφορές, βοήθεια σε συνανθρώπους, πληρωμή ενοικίων και εξόδων. Οι δράσεις μας είναι πολυσχιδείς, είμαστε παρούσες όπου χρειάζεται και δεν διώχνουμε κανέναν που έχει ανάγκη. Κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε κι έχουμε πράγματα κατά νου». Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος λέει ότι «πληρώνουμε ενοίκιο αστέγων, φιλοξενούμε παιδιά, ετοιμάζουμε γεύμα για το Ψυχολογικό Κέντρο, βρήκαμε ένα σαλόνι για να το δώσουμε σε γυναίκα που κακοποιήθηκε (αυτή και τα παιδιά της), αναλάβαμε οικογένεια που επί οκτώ μήνες έχει να βάλει κατσαρόλα! Γράψαμε παιδί σε φροντιστήριο αγγλικών που του το έκοψαν λόγω αδυναμίας πληρωμής, αναλάβαμε τελειόφοιτη φοιτήτρια της ιατρικής, “στριμώχνοντας” κάποιους φορείς ώστε να μαζευτούν χρήματα και να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Η καθημερινή προοπτική μας είναι να βοηθάμε τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους σε ό,τι μπορούμε». Η πρόεδρος καταλήγει λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλα, δεν σταματάμε πουθενά. Ωστόσο η καθημερινή δράση μας, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για διοργανώσεις. Ας πούμε, αποφεύγουμε τις διαλέξεις που έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολες και δεν μαζεύουν κόσμο και εστιάζουμε στην καθημερινότητα. Διαρκώς προκύπτουν πράγματα…».

Η κ. Ψωμά-Ψαρρή δεν παραλείπει δε να ευχαριστήσει του αρωγούς του ανθρωπιστικού έργου που επιτελεί η οργάνωση: «Τη διοίκηση και το προσωπικό της βιομηχανίας γάλατος “Ροδόπη”, που μεταφέρει με τα δικά της μεταφορικά μέσα σε ιδρύματα αυτά που συγκεντρώνουμε, αφού εξυπηρετήσουμε πρώτα τις ανάγκες της περιοχής μας, που σας διαβεβαιώνουμε ότι καθημερινά αυξάνονται. Το μουσικό σχήμα “Βόρειος Ήχος” και ιδιαίτερα την κ. Βούλα Αντωνιάδου, χάρη στην οποία πραγματοποιήθηκε η συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, που με την ευαισθησία και την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο προσφέρθηκε στο γηροκομείο μας το σεβαστό ποσό των 13.500 €, χωρίς να παρακρατηθεί ούτε ένα ευρώ από κανέναν. Και βέβαια τον καλλιτέχνη για την ανθρωπιά και την ευαισθησία του, που μόνος με την κιθάρα του κράτησε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο και μας ταξίδεψε σε κόσμους άλλους, όμορφους. Η αγάπη των ευγενικών και ευαίσθητων Ξανθιωτών είναι η δύναμή μας και ευχόμαστε στους δύσκολους αυτούς καιρούς να κάνουμε ακόμη πιο έντονη την παρουσία μας».

Το ζήτημα είναι όμως τι θα γίνει με μια οργάνωση που –ω του θαύματος!- περιθάλπει αστέγους, ούσα άστεγη η ίδια! Την ώρα που λίγο πιο εκεί, μέσα στην ίδια την πόλη μας, σκορπίζονται αφειδώς χιλιάδες ευρώ για μια αμφίβολη και πανταχόθεν βαλλόμενη «ψυχαγωγία»…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.