Σπευδει βραδεως η Ε.Ε. σε μεγαλες θεσμικες τομες

«Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το μέλλον της Ευρώπης» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο τομέας διεθνών σπουδών της Νομικής του Δ.Π.Θ. στο κεντρικό αμφιθέατρο της σχολής στην οποία μετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο διευθυντής του Γραφείου Ελλάδος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Γιώργος Κασιμάτης και οι καθηγητές Χάρης Ταγαράς και Δονάτος Παπαγιάννης.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συνθήκη που υπεγράφη στις 29 Οκτωβρίου, τόνισε ότι «έχει ακόμα ένα μακρύ δρόμο μέχρι να επικυρωθεί» είτε μέσω των εθνικών κοινοβουλίων είτε μέσω δημοψηφισμάτων από τα 25 κράτη-μέλη της Ένωσης.


Ο κ. Κασιμάτης υποστήριξε ότι το Σύνταγμα είναι ένα πρώτο βήμα που ξεκαθαρίζει πώς θα πρέπει να δουλεύει ένα σύνολο κρατών όπως είναι η Ε.Ε.

Όσον αφορά τη αντανάκλαση του Συντάγματος στην καθημερινότητα των πολιτών ο κ. Κασιμάτης εκτίμησε ως μείζον γεγονός τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ ειδικά για την Ελλάδα σημαντική εξέλιξη θεωρείται ότι είναι η «ρήτρα της αλληλεγγύης» σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή φυσικής καταστροφής.

«Είναι σημαντικό το Σύνταγμα γιατί ξεκαθαρίζει ότι τα σύνορα των κρατών είναι και σύνορα της Ευρώπης», τόνισε για να προσθέσει ότι ξεκαθαρίζονται επίσης τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση. «Το Σύνταγμα λέει ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν είναι πρόβλημα της χώρας υποδοχής αλλά ζήτημα που απασχολεί συνολικά την Ε.Ε. η οποία θεσπίζει και τους σχετικούς κανόνες», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Δονάτος Παπαγιάννης μιλώντας για τη νέα θεσμική διάρθρωση που εισάγει το ευρωπαϊκό Σύνταγμα αναφέρθηκε στα θεσμικά όργανα που διέπουν τη λειτουργία της Ε.Ε. μέχρι και σήμερα αλλά έκανε και εκτενή αναφορά στην από εδώ και πέρα μορφή που θα έχουν τα θεσμικά όργανα της Ένωσης με την θέσπιση του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Το Συνταγματικό κείμενο εμμένει στα πέντε βασικά θεσμικά όργανα χωρίς να επιφέρει σημαντικές θεσμικές αλλαγές» επεσήμανε ο κ. Παπαγιάννης.

Η εκτελεστική εξουσία, πάντως, και στο νέο συνταγματικό κείμενο εξακολουθεί να επιμερίζεται μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον επιμερισμό αυτό κερδισμένο βγαίνει το Συμβούλιο αφού το συνταγματικό κείμενο εξακολουθεί να επιφυλάσσει υπέρ αυτού τα κρίσιμα κυβερνητικά θέματα που εγγίζουν το σκληρό πυρήνα του κράτους ( εξωτερική πολιτική, αστυνομική συνεργασία, οικονομικός συντονισμός).

Στη συνέχεια έκανε λόγο στον αριθμό των επιτρόπων που θεσπίζεται εφεξής και σύμφωνα με την πρόνοια του συντάγματος η πρώτη επιτροπή που θα θεσπιστεί μετά την εφαρμογή του συντάγματος θα αποτελείται από έναν επίτροπο από κάθε ένα κράτος- μέλος. Μετά όμως την πρώτη θητεία της επιτροπής ο αριθμός των επιτρόπων θα μειωθεί στα 2/3 των κρατών μελών και θα ανέρχονται πλέον σε 18.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην εκπροσωπούνται στο μέλλον όλα τα κράτη-μέλη στην ευρωπαϊκή επιτροπή, υπάρχει η πρόνοια όμως τα κράτη να αντιμετωπίζονται με απόλυτη ισοτιμία στην επιλογή των επιτρόπων που θα λαμβάνει χώρα με βάση το σύστημα της ισότιμης εναλλαγής.

«Τάσσομαι χωρίς δισταγμό υπέρ της κατάργησης της αρχής “ένας επίτροπος για κάθε κράτος-μέλος” γιατί αυτή η αρχή τραυματίζει τη φύση του οργάνου που συστήθηκε για την προαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος», τόνισε ο κ. Παπαγιάννης.

Τέλος στον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής η ομοφωνία παραμένει ο κανόνας.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.