«Σπειρα» διακινησης ναρκωτικων στη Δραμα εξαρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ

Συνελήφθησαν 16 άτομα - Μέχρι και αποξηραμένα σύκα εμποτισμένα με ναρκωτικά ανακάλυψαν οι αστυνομικοί
Άλλο ένα καίριο χτύπημα στα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην διακίνηση ναρκωτικών πέτυχε η Ελληνική Αστυνομία. 
 
Οι  πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οδήγησαν τους αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στο νομό Δράμας. 
 
Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση 21 μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. 
 
Κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 9 και 10-2-2017, στους νομούς Δράμας, Αττικής και Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά δεκαέξι μέλη του κυκλώματος, ηλικίας από 23 έως 49 ετών και συγκεκριμένα δεκατέσσερις Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων και συνδιευθύνων την εγκληματική οργάνωση και δύο αλλοδαποί.  
 
Στην αστυνομική επιχείρηση, η οποία οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας, συμμετείχαν αστυνομικοί των Υποδιευθύνσεων Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ συνέδραμαν επίσης σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών. 
 
Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, που συνδυάστηκαν με πολύμηνες και εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις.
 
Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2016, 32χρονος, διευθύνων του κυκλώματος, συγκρότησε εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, σαφή ιεραρχική δομή και σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης κάνναβης και κοκαΐνης στο νομό Δράμας, στην οποία ενέταξε τους υπόλοιπους κατηγορουμένους. 
 
Ειδικότερα, προέκυψε ότι ο 32χρονος, με τη βοήθεια 29χρονου, συνδιευθύνοντα του κυκλώματος, οργάνωναν την προμήθεια της εγκληματικής οργάνωσης με ναρκωτικά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης τη μεταφορά ή αποστολή τους στη Δράμα, την αποθήκευση τους και την περαιτέρω διακίνηση τους σε χρήστες της περιοχής. 
 
Το ρόλο του προμηθευτή ναρκωτικών στην οργάνωση είχε ο 29χρονος και ακόμη επτά (7) μέλη της. Τα υπόλοιπα μέλη αναλάμβαναν τη μεταφορά, αποθήκευση, αποστολή και διακίνηση των ναρκωτικών, καθώς επίσης τη μεταφορών των χρημάτων που αποκόμιζε το κύκλωμα από την παράνομη δραστηριότητα, ενώ ορισμένα από αυτά ήταν επιφορτισμένα με περισσότερους από έναν ρόλους.   
 
Όπως διαπιστώθηκε από την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών η μεταφορά των ναρκωτικών από την Αθήνα στη Δράμα γινόταν πολλές φορές με την αποστολή ασυνόδευτων δεμάτων με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. 
 
Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων, τους οποίους είτε άλλαζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε τους ενεργοποιούσαν σε στοιχεία αλλοδαπών (ghostphones), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία.  
 
Τέλος, η μεταφορά των χρημάτων που αποκόμιζε το κύκλωμα, στα διάφορα μέλη του, γινόταν είτε με την αποστολή ασυνόδευτων δεμάτων με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, είτε με τη χρήση τραπεζικών λογαριασμών ή άλλων τραπεζικών υπηρεσιών. 
 
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα, καθώς και την κατοχή των δραστών, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
 
ακατέργαστη κάνναβη, βάρους  3.123,1 γραμμαρίων
κοκαΐνη, βάρους 205,3 γραμμαρίων
κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα), βάρους 15,5 γραμμαρίων
15 φυτά κάνναβης (υδροπονικής καλλιέργειας), ύψους από 0,1 έως 1,5 μέτρα 
αυτοσχέδιο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης
κλαδιά κάνναβης, συνολικού βάρους 638 γραμμαρίων 
δοχεία που περιείχαν ποσότητα αλκοολούχου υγρού με βάμμα επεξεργασμένης κάνναβης, συνολικού βάρους 12.278 γραμμαρίων
δοχεία με χασισέλαιο, συνολικού βάρους 405 γραμμαρίων
δοχείο με ναρκωτική ουσία DMT σε υγρή μορφή, συνολικού βάρους  89,5 γραμμαρίων
ναρκωτική ουσία MDMA, συνολικού βάρους  4,4 γραμμαρίων
δοχείο με ναρκωτική ουσία LSD σε υγρή μορφή, συνολικού βάρους  1,4 γραμμαρίων
ποσότητα παραισθησιογόνων μανιταριών, συνολικού βάρους 41,4 γραμμαρίων
4 βρώσιμα αποξηραμένα σύκα εμποτισμένα με ναρκωτική ουσία LSD
μικροποσότητα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης 
8 ναρκωτικά δισκία 
σπόροι κάνναβης 
6 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας 
2 θρυμματιστές κάνναβης
3 tablet 
3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές  
31 κινητά τηλέφωνα
μεγάλος αριθμός καρτών κινητής τηλεφωνίας (κάρτες sim)
διάφορα έγγραφα – ιδιόχειρες σημειώσεις 
το χρηματικό ποσό των 5.405 ευρώ
 
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης. 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.