Σουπερ μαρκετ-«ψυγειο» και εργασια «μαρτυριο»

Το να εργάζεσαι πυρετωδώς σε μια περίοδο γιορτινή, που κατά κανόνα στους υπόλοιπους εργαζόμενους επιτρέπει περισσότερη ξεκούραση και ανέμελες οικογενειακές στιγμές, είναι μια «αδικία» που υφίστασαι αναπόφευκτα, αν η εργασία σου είναι σε κάποιο εμπορικό κατάστημα. Ωστόσο, το να εργάζεσαι δίχως θέρμανση σε μέρες που επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είναι μια συνθήκη, η οποία προσιδιάζει σε «κάτεργο».
 
Κι όμως, αυτή τη δοκιμασία, όπως μαθαίνουμε, υπέστησαν οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας στην πόλη μας, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που μας πέρασε. Άγνωστο γιατί-ίσως για οικονομία, ίσως από πραγματική οικονομική αδυναμία- οι χώροι του σούπερ μάρκετ δε θερμαίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, πράγμα που το αντιλήφθηκαν και κάποιοι καταναλωτές. Οι καταναλωτές βέβαια ήταν περαστικοί, αλλά οι εργαζόμενοι ήταν εκείνοι που υπέφεραν από τις συνθήκες, που επικρατούσαν. Έτσι, στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- σε μια κίνηση από τη μια συμβολική, αλλά ταυτόχρονα υπαγορευόμενη και από το ψύχος που επικρατούσε- οι εργαζόμενοι προχώρησαν στο κλείσιμο του καταστήματος μία ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, δηλαδή στις 8 το βράδυ αντί για τις 9.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι εργαζόμενοι έρχονται σε σύγκρουση με την εργοδοσία, αφού το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ φέρεται να προωθεί απολύσεις και ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών.
 
Για όλα τα παραπάνω προφανώς θα υπάρχει η επίκληση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά το ερώτημα είναι τι έκανε η επιχείρηση όταν εισέπραττε χρήματα με τα «τσουβάλια» και πώς τώρα έφτασε να μην προσφέρει στους εργαζόμενούς της ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας, που πρωτεύουσα τέτοια είναι η θέρμανση… Θ.Σ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.