Σουμεγιε Ιμαμ: Η «καλη Σαμαρειτισσα» των προσφυγων στην Καβαλα

Η φωνή της δίνει λαλιά στο δράμα των κατατρεγμένων του πολέμου

Τυχεροί ήταν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Παλιά Νομική, στο πλαίσιο της διήμερης δράσης για τους πρόσφυγες, που διοργάνωσαν οι φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. Η εκδήλωση του Σαββάτου περιλάμβανε την προβολή της ταινίας «Η άλλη όχθη» του Τζορτζ Οβασβίλι, αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με μία ξεχωριστή γυναίκα, που τους τελευταίους μήνες έχει αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις στο να βοηθάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που καταφθάνουν στην Καβάλα από τη νησιωτική Ελλάδα. Η προσφορά της δε συνίσταται αποκλειστικά στην υλική συνδρομή προς τους ανθρώπους, που φτάνουν εξαθλιωμένοι στο λιμάνι της Καβάλας. Δεδομένου ότι γνωρίζει την αραβική γλώσσα, ο ρόλος της αποκτά βαρύνουσα αξία, καθώς λειτουργεί ως αναπάντεχος φίλος, που βρίσκουν στον τόπο μας οι πρόσφυγες και μπορούν να μοιραστούν  τα βάσανα και τις κακουχίες τους.

Η Σουμεγιέ Ιμάμ

Ο λόγος λοιπόν για την κ. Σουμεγιέ Ιμάμ, μια δυναμική γυναίκα, ηλικίας 35 ετών σήμερα και μητέρα δύο παιδιών, η οποία γεννήθηκε στην Κοτύλη της Ξάνθης, έζησε τα πρώτα μαθητικά της χρόνια στην Κομοτηνή και κατόπιν, στα εφηβικά της χρόνια, μετανάστευσε στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ολοκλήρωσε το σχολείο και σπούδασε στο αντικείμενο της Φιλολογίας της Αραβικής Γλώσσας. Παράλληλα έγινε θεολόγος-ερμηνεύτρια του Κορανίου και πλέον, έχοντας επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, στην Κομοτηνή, εργάζεται ως θεολόγος σε τζαμί της πόλης και συνεχίζει να κάνει όνειρα για το μέλλον. Ενόσω περιμένει την αναγνώριση των πτυχίων της από τον ΔΟΑΤΑΠ, σκέφτεται να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημοκρίτειο ή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ κάποια στιγμή θα επιθυμούσε να διδάξει και η ίδια στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θράκης. Αναγνωρίζοντας ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης δε γνωρίζουν το Κοράνι, όπως θα έπρεπε, εκφράζει την επιθυμία μέσα από τη γνώση της αραβικής γλώσσας να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.


 
Με την παρουσία της στην πρόσφατη εκδήλωση στην Παλιά Νομική η κ. Ιμάμ κατάφερε να δικαιώσει τους διοργανωτές για την επιλογή τους. Και τούτο, γιατί μέσα από τις συγκλονιστικές προσωπικές της εμπειρίες, που μοιράστηκε με το κοινό,  το ερώτημα «φαντάζεσαι να ήσουν πρόσφυγας;», με το οποίο τιτλοφορούταν η διήμερη δράση των φοιτητών, οπωσδήποτε απέσπασε πολλές καταφατικές απαντήσεις. Η κ. Ιμάμ, παραθέτοντας ορισμένους διαλόγους της με τους  πρόσφυγες, αλλά και ιστορίες που της διηγήθηκαν από το «ταξίδι» του ξεριζωμού τους, κατάφερε να περιγράψει όλο το φάσμα του δράματος που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στη δοκιμαζόμενη Συρία και όχι μόνο.
 
 «Οι πρόσφυγες όταν έρχονται είναι πολύ φοβισμένοι, τρομοκρατημένοι… Όταν διαπιστώνουν ότι βρήκαν έναν άνθρωπο, που μιλάει τη γλώσσα τους, τρέχουν να με αγκαλιάσουν και αρχίζουν να κλαίνε. Μου λένε μόνοι τους τις ιστορίες τους, το τι πέρασαν. Μου ζητούν να μεταφέρω τη φωνή τους στον κόσμο… Λένε πάντα ότι “δεν είδαμε αλλού να μας υποδεχτούν όπως εσείς εδώ στην Καβάλα”. Δηλαδή όλοι φεύγουν ευχαριστημένοι και με αγάπη». Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την περιγραφή, που έκανε η κ. Ιμάμ.

«Τα μαθήματα που πήραμε από τους πρόσφυγες είναι απερίγραπτα»


Σε άλλο σημείο, περιέγραψε συγκινημένη την παράδοξη συμπεριφορά ορισμένων προσφύγων να μην αποδέχονται μέρος των φαγητών ή των νερών, που τους προσφέρονται από τους εθελοντές στην Καβάλα, προκειμένου να μείνουν για εκείνους που ακολουθούν.  «Θέλαμε να δώσουμε δύο σάντουιτς ή δύο χυμούς ή δύο νερά ή δύο μπανάνες», εξήγησε, «αλλά μας έλεγαν “όχι, μας φτάνει ένα… από πίσω μας έρχονται πάρα πολλοί πρόσφυγες, να μείνουν και γι’ αυτούς”». «Τα μαθήματα που πήραμε από αυτούς, την ανθρωπιά και τη μεγαλοψυχία, είναι απερίγραπτα και μας εντυπωσίασαν πάρα πολύ», επισήμανε η κ. Ιμάμ.
 
Τέλος, ένα από τα συγκλονιστικά αποσπάσματα των περιγραφών, που έκανε η κ. Ιμάμ ήταν αυτό που αφορούσε στην προσπάθεια απόδρασης των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας. Μεταφέροντας τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, αποκάλυψε ότι ένα μεγάλο και πολύ δύσκολο κομμάτι του «ταξιδιού» τους είναι μέσα στην επικράτεια της Συρίας, όπου προσπαθούν να αποφύγουν το θάνατο που καραδοκεί.  Ακόμα όμως κι όταν καταφέρνουν να φτάσουν στα σύνορα με την Τουρκία, για πολλούς το ταξίδι προς τη «Γη της Επαγγελίας» διακόπτεται άδοξα, αφού οι δυνάμεις της συνοριοφυλακής της γείτονος το πρώτο που τους ρωτάνε είναι αν έχουν λεφτά. Όσοι δεν έχουν λεφτά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες προσφύγων που μετέφερε η κ. Ιμάμ, εγκλωβίζονται στην Συρία και συχνά καταδικάζονται σε θάνατο. 
 
Η εθελοντική δράση της κ. Ιμάμ στο λιμάνι της Καβάλας μετράει μόλις δυόμισι μήνες, από όταν ένωσε τις δυνάμεις της με τους υπόλοιπους εθελοντές της οργάνωσης «Εθελοντική Ομάδα Αλληλέγγυων Ροδόπης». Όμως αυτό το διάστημα ήταν υπεραρκετό, για να αποσπάσει αμέτρητες και πρωτόγνωρες εμπειρίες από τη συναναστροφή της με εκατοντάδες πρόσφυγες. Με πολλούς από αυτούς, οι οποίοι έχουν συνεχίσει το ταξίδι τους προς τις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, εξακολουθεί να επικοινωνεί, να μαθαίνει τα νέα τους και να λαμβάνει συγκινητικά μηνύματα, που είναι η μεγαλύτερη επιβράβευσή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.