Σωτηρια Κυρμανιδου, «Με στενοχωρει οταν βλεπουν οι ενηλικες ενα παραμυθι και εμφανιζονται απορριπτικοι απεναντι του»

Με αφορμή την σημερινή παρουσίαση του βιβλίου «Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα»

Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο Καφέ Μπαρ «Οχτώ» θα βρεθεί σήμερα στις 17.30 το απόγευμα η συγγραφέας και κοινωνική λειτουργός, κ. Σωτηρία Κυρμανίδου. Αφορμή της επίσκεψής της στην Κομοτηνή η παρουσίαση του νέου της παιδικού βιβλίου με τίτλο «Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα», που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ροδόπης, «ΟΡΦΕΑΣ».
 
Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στην πρόληψη ενάντια στο κάπνισμα αλλά και στις επιπτώσεις του και στους μη καπνίζοντες για το οποίο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα μιλήσουν η ψυχολόγος του Κέντρου «ΟΡΦΕΑΣ» κ. Σερήφ Σερικέ και η επίσης συγγραφέας κ.Άση Κιούρα, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο κοινωνικός λειτουργός του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Απόστολος Τζουμαλάκης.
 
Η συγγραφέας Σωτηρία Κυρμανίδου είναι παλιά γνώριμη της Κομοτηνής, καθώς μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης ενώ έχει δουλέψει με τους μαθητές του Μειονοτικού Σχολείου Μάστανλη και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής οι οποίοι και εικονογράφησαν το διδακτικό παραμύθι της με τίτλο «Ο Κυρ Δρόμος, οι οδηγοί και όλοι εμείς» που αφορά στην οδική συμπεριφορά στους δρόμους και το οποίο κυκλοφόρησε το 2011 με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Το συγγραφικό της έργο δεν περιορίζεται στην συγγραφή παιδικών βιβλίων καθώς έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου και παραμύθια για τα οποία έχει διακριθεί.
 
Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου η κ. Κυρμανίδου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και στη Νατάσσα Βαφειάδου για το περιεχόμενο του αλλά και την έως τώρα συγγραφική της διαδρομή.
 
Σωτηρία Κυρμανίδου όμως…

«Διαβάζω παραμύθια γιατί έχουν πολύ ωραία μηνύματα»

ΠτΘ: κ. Κυρμανίδου το βιβλίο σας με τίτλο «Ο Καπνούλης στην Αστραφτοχώρα» είναι ένα βιβλίο αφενός γραμμένο για τους μικρούς αναγνώστες, αφετέρου το μήνυμα και το περιεχόμενό του απευθύνεται και στους ενήλικες, καθώς πραγματεύεται το θέμα της πρόληψης κατά του καπνίσματος και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού στις ζωές όλων μας…
Σ.Κ.:
Ο Καπνούλης έχει έναν φίλο, έτσι μέσα από αυτήν τη γνωριμία προσπαθεί να δει τι γίνεται μέσα στην άλλη πολιτεία και να αλλάξει. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σαφές το μήνυμα. Προσωπικά με απασχολεί και με στενοχωρεί όταν βλέπουν οι ενήλικες ένα παραμύθι λένε πως είναι παιδικό και εμφανίζονται απορριπτικοί απέναντί του. Ο Einstein άλλωστε είπε ότι πρέπει να διαβάζουμε συνεχώς παραμύθια. Δεν όρισε ηλικία. Εγώ δεν σας κρύβω ότι αγοράζω παραμύθια και διαβάζω, γιατί έχουν πολύ ωραία μηνύματα. 

«Η ειδική αγωγή είναι ένας χώρος που σου δίνει πολλά ερεθίσματα»

ΠτΘ: Είστε κοινωνική λειτουργός, έχετε εργαστεί σ’ αυτόν τον τομέα, κάτι το οποίο έχει μεταφραστεί και στο ως τώρα συγγραφικό σας έργο, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Έχουμε δει και ποιήματα από σας, για τα οποία, μάλιστα, έχετε βραβευτεί. Πως ξεκίνησε αυτή σας η ενασχόληση με τη συγγραφή και κυρίως γιατί επιμένετε στο κομμάτι της εκπαιδευτικής συγγραφής;
Σ.Κ.:
Από πολύ μικρή είχα μία μεγάλη έφεση στο διάβασμα και το γράψιμο. Ο δάσκαλός μου, έπαιρνε όλα τα τετράδιά των εκθέσεων μου και τα έστελνε στην Αθήνα στο υπουργείο παιδείας, γιατί ξεχώριζαν. Στην πορεία διάβαζα πολύ. Με μάγευε πάρα πολύ το διάβασμα, γιατί μέσα από αυτό δομείται η προσωπικότητα από πολύ μικρή ηλικία. Κάποια στιγμή το 2000 ένα ιδιαίτερο βράδυ, με μαγικό τρόπο σαν να άνοιξα μία βρύση και να γέμισα ένα πολύ μεγάλο δοχείο νερό, βγήκανε πάνω από πενήντα ποιήματα. Ποιήματα πρωτόλεια, τα οποία φυσικά ούτε είχα υποψία ότι αυτά κάποτε μπορούν να εκδοθούν. Απλώς κάποιοι άνθρωποι που ήταν γύρω μου και με αγαπούσαν, μου συνέστησαν ανθρώπους με πολύ σημαντική πορεία στη συγγραφή στους οποίους και έστειλα τη δουλειά μου και έτσι εκδόθηκε η πρώτη ποιητική μου συλλογή, η οποία ήταν αφιερωμένη στον σύζυγό μου. Στην πορεία προέκυψαν κι άλλα ποιήματα.
 
Η ειδική αγωγή είναι ένας χώρος που σου δίνει πάρα πολύ πόνο και πολλά ερεθίσματα, γιατί έχει παιδιά με πολλαπλά προβλήματα και οικογένειες πολύ επιβαρυμένες, με αποτέλεσμα, όταν πλημμυρίζει η ψυχή σου και έχεις και το ταλέντο της γραφής και το καλλιεργείς, να θέλεις αυτά τα συναισθήματα να τα εξωτερικεύσεις. Όταν γράφεις κάτι δεν θέλεις να το αφήσεις στο συρτάρι. Θέλεις με έναν τρόπο να κοινοποιηθούν στον κόσμο, έτσι ώστε να λάβουν τα μηνύματα όλοι οι άνθρωποι, οι οποίοι με πολύ ευγένεια και με πολύ διάκριση θα τα δεχτούνε. Έτσι, λοιπόν, όπως βλέπει κανείς στην εργογραφία μου υπάρχουν και εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλία και ποίηση και παραμύθια.
 
ΠτΘ: Για έναν συγγραφέα το να γράφει παραμύθια φαντάζει πολύ δύσκολο γιατί απευθύνεται στο δυσκολότερο κοινό που είναι τα παιδιά. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Σ.Κ.:
Δεν είναι εύκολο, γιατί όπως είπατε απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο κοινό, το οποίο επειδή ακριβώς είναι ειλικρινές, δεν χαϊδεύει κανέναν, θα πει την αλήθεια. Θέλει πάρα πολύ προσοχή στο λεξιλόγιο να πεις τις αλήθειες που λέω εγώ, λόγω της θεματολογίας που επιλέγω. Για παράδειγμα έχω ένα παραμύθι που μιλάει για την ψυχική υγεία, το οποίο περιγράφει το πώς αρρωσταίνει η μητέρα. Ούτε το κεφάλι της πονάει, ούτε το στομάχι της, ούτε το πόδι, ούτε το χέρι. Αρρωσταίνει η ψυχή και το μυαλό της. Μιλάμε λοιπόν για την ψυχική διαταραχή. Διαπίστωσα με μεγάλη μου χαρά πως τα παιδιά έμαθαν από αυτό το παραμύθι και δεν τρόμαξε κανένα, παρά το γεγονός ότι μιλάει για ένα πολύ δύσκολο θέμα, για το άτομο με αναπηρία, πως να το αποδεχτείς, πως να το αποδεχτεί η οικογένεια, πως να το αποδεχθεί το σχολείο και ο ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος. Όλα αυτά για μένα αποτελούν κατάθεση ψυχής.

Λίγα λόγια για τον «Καπνούλη στην Αστραφτοχώρα»

Ο μικρός Καπνούλης είχε την ατυχία να γεννηθεί σε μία πόλη που όλοι οι κάτοικοι καπνίζουν, μία πόλη στην οποία τα πάντα μυρίζουν πάρα πολύ άσχημα! Ένα πρωινό που μοιάζει να ξημερώνει σαν όλα τα άλλα θα ακολουθήσει τον χαρταετό του στα παιχνιδιάρικα στροβιβλίσματά του για να βρεθεί μπροστά σε μία έκπληξη! Δεν είναι όλες οι πόλεις σαν τη δίκη του, γκρίζες, ρυπαρές και κάκοσμες! Τις πόλεις τις φτιάχνουν οι άνθρωποι και όταν οι άνθρωποι έχουν μυαλό τότε και οι πόλεις είναι υγιείς! 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.