Σωστη αξιοποιηση του Δημοκριτειου Πανεπιστημιου

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Κομοτηνής με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υποψηφίου δημάρχου Κομοτηνής Δάμωνα Δαμιανού, επικεφαλής του συνδυασμού «Κομοτηνή – Νέα Εποχή», στο γραφείο του πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνου Σιμόπουλου.

Για ανάγκη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προκειμένου να αξιοποιηθεί σωστά αυτό το κομμάτι της περιοχής έκανε λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Δάμων Δαμιανός, επικεφαλής του συνδυασμού «Κομοτηνή – Νέα Εποχή», σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ. «Επισκεφθήκαμε σήμερα τον πρύτανη του Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνο Σιμόπουλο με την ιδιότητά μας της εκπροσώπησης του συνδυασμού «Κομοτηνή – Νέα Εποχή» ενόψει των δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, προκειμένου να θέσουμε τα ζητήματα, τα οποία θεωρούμε εμείς ότι είναι κομβικής σημασίας, όσον αφορά τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Κομοτηνής με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η δική μας αντίληψη είναι ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της αναπτυξιακής διαδικασίας της περιοχής μας και ταυτόχρονα μια πνευματική δύναμη που όμοιά της δεν έχει η περιοχή μας. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει θεσμική συνεργασία απόλυτη και άρτια στο επίπεδο της εκπροσώπησης τόσο του Δήμου, όσο και των πρυτανικών αρχών αλλά και της υπολοίπου πανεπιστημιακής κοινότητας έτσι ώστε να εξεύρουμε τρόπους και λύσεις για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της Κομοτηνής που είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές της και αυτή η δύναμη που είναι δύναμη εξωστρέφειας και διαφήμισής της σ’ ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο κ. Δαμιανός, ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τώρα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε να αξιοποιηθεί. «Αντιθέτως, πολλές φορές υπέστημεν τις δίνες αντιπαραθέσεων, οι οποίες δεν ήταν προς το συμφέρον ούτε πανεπιστημιακής ούτε της τοπικής κοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό το στοίχημα της διασύνδεσης της τοπικής κοινωνίας με το πανεπιστήμιο. Και είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα των εκλογών -εφόσον μας τιμήσουν οι πολίτες της Κομοτηνής και γίνουμε η νέα δημοτική αρχή- να έχουμε μια σταθερή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, να δημιουργήσουμε ένα think tank, ένα κίνημα ιδεών μέσα από τη συνεργασία αυτή έτσι ώστε να προωθήσουμε την ιδέα της Κομοτηνής ως πόλης κάμπους, ως πόλης-πανεπιστημιούπολης, η οποία σέβεται την πανεπιστημιακή κοινότητα και την χρησιμοποιεί ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην παραγωγή των ιδεών. Είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι αυτό που συνέβη με τον κ. πρύτανη ήταν σήμερα μια πολύ καλή διασφάλιση, μια πολύ καλή αρχή μιας μελλοντικής τέτοιας συνεργασίας».


Την ικανοποίησή του από τη συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής εξέφρασε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι απόψεις του κ. Δαμιανού θα μπορούν να αποτελέσουν ένα μοντέλο απόψεων και για άλλους υποψηφίους προς τις ίδιες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ όλη τη Θράκη. «Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση δέχτηκα τον κ. Δαμιανό. Τα όσα πιστεύει ο ίδιος, θα ήθελα να τα ακούσω και από άλλους. Βέβαια, όλοι ξέρουμε το ρόλο και τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου. Καιρός είναι το Πανεπιστήμιο να έχει έναν ρόλο, ο οποίος αναδεικνύεται μέσα από τα αιτήματα και τις προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, «υπάρχει μια προοπτική, την οποία θέλουμε να οικοδομήσουμε και να την στηρίξουμε, μια προοπτική συνεργασίας, προοπτική η οποία θα δημιουργήσει -μέσα από μια εξωστρέφεια με τη συνεργασία του Δήμου και του Πανεπιστημίου- προς τα έξω ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο το χρειάζεται τόσο η πόλη, όσο και το Πανεπιστήμιο».

Όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Σιμόπουλος μετέφερε τη βούληση των πρυτανικών αρχών να συνεργαστούν με τον κ. Δαμιανό μετά τις 15 Οκτωβρίου. «Θα συνεργαστούμε και μετά τις 15 Οκτωβρίου. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό διότι δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Οι δυνάμεις εδώ που βρισκόμαστε είναι μετρημένες και δεν πρέπει ο ένας να εγκαταλείπει τον άλλον», είπε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., ο οποίος ευχαρίστησε τον υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής κ. Δαμιανό για την σημαντική αυτή συνάντηση, ενώ του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.