SOS για τον ορεινο ογκο Ιασμου
Μεγάλες διαστάσεις πήρε το πρόβλημα που διαπιστώνεται στον ορεινό όγκο του Δήμου Ιάσμου, μια και πρόκειται για οικολογική καταστροφή αυτής της περιοχής. Την ανησυχία του για τις αρνητικές εξελίξεις, αλλά και για το μέλλον των κτηνοτρόφων της περιοχής εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Ιάσμου Σταύρος Καζάκης, παρουσία και του αντιδημάρχου Αγά Σαμπάν.
Αναφερόμενος στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πρόσφατα τη Ροδόπη, ο δήμαρχος Ιάσμου Σταύρος Καζάκης τόνισε ότι «προκλήθηκαν αρκετές ζημιές απ’ τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, ευτυχώς δεν είχαμε στν περιοχή μας καταστροφές αφού είχαμε μεριμνήσει να έχουμε ανοιχτά τα φρεάτια όμβριων υδάτων στον Ίασμο», χάρη στις έγκυρες παρεμβάσεις του Δήμου Ιάσμου που φροντίζει να καθαρίζει όλα τα επικίνδυνα σημεία προκειμένου να αποφύγει τις ζημιές.
Όμως, χρόνιο πρόβλημα αποτελεί η καταστροφή του ορεινού όγκου του Ιάσμου, που μπορεί να χαρακτηρισθεί οικολογική καταστροφή, από την παράνομη βοσκή κατσικιών και την παράνομη ξύλευση, γίνεται εμπόδιο για την ορθολογική ανάπτυξη του Δάσους του Ιάσμου καθώς και του υπόλοιπου ορεινού όγκου. Για επιτακτική λύση που πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα έκανε λόγο ο κ. Καζάκης κάνοντας έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους υπευθύνους να συντονιστούν προς αυτό το σκοπό. «Ορισμένα σημεία του ορεινού μας όγκου έχουν φτάσει στην ολική καταστροφή. Έχει καταστραφεί όλη η χαμηλή βλάστηση με αποτέλεσμα την πλήρη διάβρωση του εδάφους».
Άκαρπες υπήρξαν οι ενέργειες του Δήμου Ιάσμου ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος, απ’ τη στιγμή που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Συγκεκριμένα, το 2000 που ο Δήμος είχε αναθέσει μελέτη σε μελετητικό γραφείο της Θεσσαλονίκης για την προστασία και την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ιάσμου, στην οποία είχε καταγραφεί το σύνολο των προβλημάτων όπως και πολλές προτάσεις ως προς την αποκατάσταση. Εξάλλου, το ενδιαφέρον και η αγωνία του Δήμου Ιάσμου για το σοβαρό αυτό πρόβλημα αποτυπώνεται και σε μια σειρά εγγράφων που έχουν σταλεί από το 2002 τόσο προς την Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όσο και το Δασαρχείο της Κομοτηνής.
Απαραίτητη η ουσιαστική παρέμβαση
Το πρόβλημα παίρνει κι άλλες διαστάσεις απ’ τη στιγμή που χάνεται μέρα με τη μέρα το δάσος διότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αναγκάζονται να κλαδεύουν μεγάλα δέντρα του δάσους για να συντηρήσουν τα αιγοπρόβατά τους, λόγω της έλλειψης χαμηλής βλάστησης. Το Δασαρχείο δεν θέλει να πάρει μέτρα κατά των κτηνοτρόφων για παράνομη ξύλευση, αλλά ο Δήμος Ιάσμου βρέθηκε στα Δικαστήρια για την παρανομία όταν δημιούργησε το ορεινό καταφύγιο, ένα χώρο για τους δημότες. «Καθημερινά αντιμετωπίζουμε την αγωνία των δημοτών και όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχουν άλλο περιθώρια και οδηγούμαστε στην ολική καταστροφή», είπε ο κ. Καζάκης, εκφράζοντας την αγωνία για το μέλλον των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι σαν κύριο εισόδημα έχουν την κτηνοτροφία που ασκούν στον ορεινό όγκο. «Είναι απαραίτητη μια ουσιαστική παρέμβαση για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους υποκριτικά μερικοί φαίνεται ότι βοηθούν με το να κωφεύουν στην αγωνία τους και τη δική μας ή να αντιδρούν στις προσπάθειες που κάνουμε κατά καιρούς για αναδάσωση. Είναι μια υποκρισία, η οποία θα οδηγήσει ουσιαστικά στην καταστροφή και των κτηνοτρόφων».
Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Ιάσμου είχε εκφράσει επανειλημμένα τη διάθεσή του για συνεργασία με το Δασαρχείο ώστε να δοθεί μια σωστή λύση στο γνωστό πρόβλημα. Μάλιστα, απαντώντας στον ισχυρισμό του Δασαρχείου ότι δεν διαθέτει μεταφορικά μέσα για να ελέγχει τον ορεινό όγκο, ο Δήμος Ιάσμου απαντά ότι «οποιαδήποτε στιγμή χρειαστούν οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, είτε προσωπικό, είτε οποιαδήποτε άλλη βοήθεια ο Δήμος Ιάσμου είναι διατεθειμένος να τους το διαθέσει». Δυστυχώς, δεν αποτυπώθηκε καμία διάθεση για αποτέλεσμα από το Δασαρχείο.
Η διάθεση του Δήμου Ιάσμου για τη διάσωση της κατάστασης φαίνεται και στην τελευταία απόφαση, η οποία πάρθηκε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο και κοινοποιήθηκε προς όλους τους ενδιαφερομένους, στην Περιφέρεια, στο Δασαρχείο Κομοτηνής, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, στο διευθυντή Δασών της Περιφέρειας και στον Εισαγγελέα. «Περιμένουμε θετική εξέλιξη. Ήδη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί από τον περιφερειάρχη επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο διευθυντής Δασών της Περιφέρειας, εκπρόσωπος από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ένας μηχανικός της ΤΥΔΚ, ένας εκπρόσωπος του Δήμου Ιάσμου, με πρόεδρο τον διευθυντή Δασών της Περιφέρειας τον κ. Παπαδόπουλο. Η Επιτροπή ακόμα δεν έχει συναντηθεί, ενώ έχει σκοπό να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση και να προτείνει λύσεις στους αρμόδιους φορείς».
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ιάσμου κ. Καζάκη, ο Δήμος είναι διατεθειμένος να διαθέσει «κάθε μέσο, κάθε δυνατότητα για να δοθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του συνόλου των δημοτών του Δήμου μας, στην αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που περιμένουν τη σωτηρία του δάσους».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
