SOS εκπεμπουν οι εργαζομενοι της ΕΑΣ!

«Ρυθμίστε τα χρέη των συνεταιρισμών και όχι των ομίλων των τραπεζικών», «Δώστε λεφτά στην εργατιά και όχι στα λαμόγια τα τραπεζικά», «Ρυθμίσεις και όχι απολύσεις», «Εργατιά, Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», φώναζαν οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν την τοπική κοινωνία. Δεν εισακούστηκε, όμως, από τους συμπολίτες μας η φωνή των εργαζομένων στην ΕΑΣ Ροδόπης, καθώς δεν στηρίχθηκε η προσπάθειά τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχουν εδώ και 17 μήνες, παραμένοντας απλήρωτοι. Τόσο στην μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όσο και στην χθεσινή κατάληψη της κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής. Ωστόσο, το παρόν τους έδωσαν οι τοπικές αρχές και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, γεγονός που χαιρέτισαν οι εργαζόμενοι της Ένωσης.

Συναυλία στην πλατεία

Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Ροδόπης για να διαμαρτυρηθούν για την άθλια κατάσταση που βιώνουν εδώ και 17 μήνες, καθώς παραμένουν απλήρωτοι, μέσα από την μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν αφιλοκερδώς ο Θανάσης Γκαϋφύλλιας, ο Χρήστος Χατζόπουλος και οι μπάντες του, το συγκρότημα Balkanatolia και ο Ηλίας Ιωαννάκης με το συγκρότημά του. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΣ Κυριάκος Καφαλής ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες της πόλης μας για την άμεση ανταπόκρισή τους και την συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της Ένωσης.

Άδεια αγορά ήταν η μοναδική εικόνα που αντίκρισαν οι απεγνωσμένοι εργαζόμενοι της Ένωσης, παρά το κάλεσμα που απηύθυναν για την συμπαράσταση στον κοινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται διαχείριση των χρημάτων με αποτέλεσμα να τα απολαμβάνουν οι λίγοι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καφαλής. «Σήμερα εδώ ξεκινάμε μια προσπάθεια. Θέλουμε όλο τον κόσμο δίπλα μας, καθώς πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε κάτι όχι μόνο εμείς, αλλά και η αγορά της Κομοτηνής».

Κατάληψη της πλατείας

Την αδιαφορία των συμπολιτών μας αντιμετώπισαν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ κατά την χθεσινή κατάληψη της πλατείας. Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να πραγματοποιήσουν στη συνέχεια πορεία προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΣ Κυριάκος Καφαλής απηύθυνε κάλεσμα προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εκείνη την ώρα ήταν στις καφετέριες, να λάβουν μέρος στον αγώνα των εργαζομένων. «Εσείς δεν έχετε προβλήματα; Οι τσέπες σας είναι γεμάτες και κάθεστε εκεί πέρα; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να ενωθούμε για να νικήσουμε αυτό το σύστημα; Σας χρειαζόμαστε, σας θέλουμε κοντά μας. Ελάτε να γίνουμε ένα γιατί έχουμε τα ίδια προβλήματα».

Ο κ. Καφαλής
απευθύνθηκε και στους επαγγελματίες, ζητώντας να κλείσουν τα μαγαζιά τους. «Κλείστε τα μαγαζιά σας και να είστε σίγουροι αν γεμίσουν οι δικές μας τσέπες λεφτά, εμείς θα ξανανοίξουμε τα μαγαζιά σας πιο δυναμικά και θα γεμίζουν και οι δικές σας τσέπες λεφτά. Ελάτε να κάνουμε μια δυναμική πορεία».

Τόνισε δε ότι για πρώτη φορά ο λόγος ανήκει μόνο στους εργαζόμενους, «ο λόγος θα παραμείνει μόνο στους εργαζόμενους», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «είμαστε αγνώμονες στους πολιτικούς και στους θεσμούς. Απλώς θέλουμε για πρώτη φορά η πολιτεία, οι πολιτικοί, ο νομάρχης, ο δήμαρχος, τα κόμματα να δώσουν μεγάλη σημασία παρασκηνιακά». Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την συμπαράσταση του υπουργού, των πολιτικών, των κομμάτων και των θεσμών. «Άλλωστε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να επικοινωνούμε μαζί τους και να συζητάμε μαζί τους».

Στη συνέχεια, ο κ. Καφαλής αναφέρθηκε στο ρόλο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία πλέον οικονομικά είναι ανίσχυρη, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στο σύνολο των εργαζομένων, του αγροτικού κόσμου, της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας να ξεκαθαριστεί το θέμα της ΕΑΣ, ώστε πλέον να μην ακουστούν κουβέντες για μια Οργάνωση που δεν έχει διαφάνεια. «Για πρώτη φορά οι αγρότες περνάνε τις πιο άσχημες στιγμές στη ζωή τους, γιατί η Οργάνωσή μας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, οικονομικά πλέον είναι ανίσχυρη και όπως έχουμε πει, καίγεται. Παλαιότερα όταν κάποιος είχε πρόβλημα, τρέχαμε όλοι και τον βοηθούσαμε. Τώρα πλέον αποτελεί ξεχασμένη αξία εδώ».

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Πριν ξεκινήσει η πορεία προς την Περιφέρεια, ο κ. Καφαλής ανέγνωσε το ψήφισμα με το οποίο ζητάνε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας στα παρακάτω:

•Την άμεση αποδέσμευση του ποσού των 6 εκατ. 700 χιλ. ευρώ που παρακρατείται ανεξήγητα από την ΑΤΕ

•Την ρύθμιση των χρεών της ΕΑΣ Ροδόπης

•Την άμεση χρηματοδότηση της Οργάνωσης από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος για την συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων

•Την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων με οποιονδήποτε τρόπο

•Την παρέμβαση όλων των θεσμών, της πολιτείας

Την παραμικρή ανακούφιση στον αγώνα δρόμου που κάνουν περιμένουν από βδομάδα οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ, καθώς προγραμματίζεται να γίνει επίσκεψη στην Αθήνα με συμμετοχή και των τοπικών αρχών και υπουργών του τόπου. Όπως τόνισε ο κ. Καφαλής, «περιμένουμε κινήσεις από την πολιτεία γιατί αυτή είναι που μπορεί να μεθοδεύσει όλες τις αλλαγές, έχοντας τους θεσμούς στα χέρια της».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.