SOS εκπεμπει το Λαογραφικο Μουσειο Κομοτηνης

SOS εκπέμπει το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής που εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων κινδυνεύει να κλείσει. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης και το μέλος Στράτος Οικονόμου τα οικονομικά του Μουσείο είναι σε άθλια κατάσταση μάλιστα η ΔΕΗ έκανε γνωστό ότι θα κοπεί το ρεύμα. Για άλλη μια φορά ο πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης απηύθυνε έκκληση στους φορείς και στην κοινωνία της Θράκης να στηρίξουν την λειτουργία του Μουσείου που, όπως είπε, αποτελεί εικόνα της φυσιογνωμίας της πόλης.

 

Συγκεκριμένα στο απροχώρητο έχει φθάσει η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής σύμφωνα με τον πρωτοπρεσβύτερο και πρόεδρο του Ομίλου Δημήτρη Βασιλειάδη, εφόσον τόσο το τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χωρών όσο και το τμήμα ζωγραφικής είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Ο ΜΟΚ το πρόβλημα το αντιμετωπίζει από το Λαογραφικό Μουσείο, διότι «είναι οργανισμός πολυέξοδος που δυστυχώς δεν έχει έσοδα και μάλιστα τα έσοδά του είναι ασύμβατα με τα έξοδα». Σύμφωνα με τον ισολογισμό των τελευταίων τεσσεράμισι χρόνων το Λαογραφικό Μουσείο δεν είχε παραπάνω έσοδα από διακόσια ευρώ το χρόνο εκτός από φέτος. «Φέτος επειδή είδαμε ότι η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο αποφασίσαμε να καθιερώσουμε εισιτήριο και για τους μαθητές και για αυτό στο πρώτο εξάμηνο υπάρχει μια αύξηση εσόδων που φθάνει στο ποσό των 530 ευρώ». Οι λειτουργικές δαπάνες του Μουσείου είναι 32.000 ευρώ το χρόνο, οπότε στα τεσσεράμισι χρόνια είναι 144.000 ευρώ και έναντι αυτών το Δ.Σ. εισέπραξε 38.722 και τα υπόλοιπα είναι χρέος. Σήμερα το Μουσείο έχει χρέη 105.300 ευρώ και μάλιστα το χρέος αφορά και στη ΔΕΗ που ειδοποίησε ότι χθες Παρασκευή θα έκοβε το ρεύμα. Ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε φόβους ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει και αυτό.

 

Είναι η δεύτερη φορά ως γνωστόν που τίθεται το θέμα από την Διοίκηση του Ομίλου. Στα τέλη του 2008 σε ευρεία σύσκεψη των φορέων η Διοίκηση είχε απευθύνει και πάλι έκκληση προς οργανισμούς και ιδιώτες. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ομίλου στην έκκληση ανταποκρίθηκαν το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης και υπήρξε μια μικρή επιχορήγηση από το Δήμο Κομοτηνής, όπως και 15000 εισφορές μελών και φίλων του Μουσείου.

Το Μουσείο στοιχείο της φυσιογνωμίας της πόλης

«Πιστεύω ότι είναι εύλογο αυτό το μουσείο να στηριχθεί εφόσον αποτελεί στοιχείο της φυσιογνωμίας της πόλης, προβάλλει την πόλη, τον λαϊκό της πολιτισμό και όχι μόνο αυτής αλλά και όλης της περιοχής και για αυτό πιστεύω ότι είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας της περιοχής μας. Ίσως είναι το μοναδικό μουσείο που μετά το αρχαιολογικό της πόλης μας λειτουργεί κανονικά και όλες τις ημέρες, διότι τα άλλα μουσεία παρότι στηρίζονται από το δήμο αρκετά λειτουργούν ορισμένες ημέρες και ώρες. Αυτό συνεπάγεται τις δαπάνες που σας ανέφερα. Πιστεύω ότι η έκκληση προς την κοινωνία της πόλης μέσα στην οποία περιλαμβάνονται και οι φορείς δεν είναι μια παράλογη υπόθεση αλλά μια φυσιολογική παράκληση. Το μουσείο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για την πόλη και όχι για εμάς. Από την άλλη οι κρατικές πηγές μια – μια κλείνουν. Ξεκινήσαμε με 10.000 επιχορήγηση από τον Υπουργείο Πολιτισμού, που το 2007 έγιναν 2.000 και το 2008 3.000 από τον ΟΠΑΠ, και μετά δεν έχουμε καθόλου επιχορήγηση. Παλιότερα είχαμε επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, που στην τελευταία 5ετία δεν υπάρχουν καθόλου. Είχαμε επιχορηγήσεις και από άλλους φορείς που κι εκείνες μηδενίστηκαν. Δεν ξέρω πώς η κεντρική διοίκηση θεωρεί ότι αυτά τα ιδιωτικά μουσεία, τα οποία είναι πολύ συμφέροντα για τα κράτος, γιατί αν αυτό το μουσείο ήταν κρατικό, δεν θα του έφθαναν τα 32.000 ευρώ που ζητάμε εμείς, θα ήθελαν ίσως 100.000. Για αυτό το λόγο κάνουμε έκκληση, ενόψει πια της οριστικής διακοπής της λειτουργίας του μουσείου, εξαιτίας των χρεών και την απευθύνουμε σε όλους».

Κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας

Το Λαογραφικό Μουσείο κινδυνεύει την επόμενη εβδομάδα να σταματήσει την λειτουργία του εξαιτίας του ότι η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα. «Αν αποτραπεί αυτό, βεβαίως θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Αν όμως δεν εκδηλωθεί μια ζωηρή συμπαράσταση από όλη την κοινωνία του τόπου, αργά ή γρήγορα θα φθάσουμε στο να αναγκαστούμε να βάλουμε λουκέτο»

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου που αφορούσε στο πού θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθούν τα χρέη του μουσείου σε περίπτωση που κλείσει αυτό ο πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης τόνισε ότι οι λύσεις είναι τρεις. «Η πρώτη λύση αφορά στην διάθεση των βιβλίων που έχει εκδώσει ο Όμιλος, κίνηση που πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει. Αλλά δεν θα διστάσουμε να πουλήσουμε και τα αντικείμενα του μουσείου. Όταν μια οικογένεια χρεοκοπεί, αρχίζει να πουλάει και τα χρυσαφικά της, και τα ρούχα της, όπως έκαναν στη κατοχή, που πούλησαν μέχρι και τα στρώματα και τα χαλιά».

 

Όσον αφορά στο χρέος προς τη ΔΕΗ ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «είναι γύρω στις 2.000 από τα δυο κτίρια, περίπου όσο η δαπάνη ενός έτους. Επειδή ο φωτισμός είναι πολύ ισχυρός, η σύνδεση είναι υψηλής κατηγορίας με υψηλά πάγια. Αν θέλαμε και να τα σβήσουμε, θα χρειαζόμασταν πάλι υψηλά ποσά»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.